Missió fer pinya familiar

La missió de la família empresària és un dels elements que li faciliten fer pinya als moments de dificultat

Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor' | Cedida Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor' | Cedida

Hi ha una sèrie de qüestions que ajuden a l'èxit d'un projecte empresarial. Poden sonar a teoria, però solen ser característics de tots els èxits empresarials. La seva existència no garanteix l'èxit, però la seva falta o falsedat solen acompanyar al fracàs. Formen part del que se sol conèixer com a "condicions de no fracàs".

La primera és tenir clars una missió, una visió i uns valors. Això pot semblar un rotllo, innecessari o molt difícil de definir. Quan un treballa sol només pot ser vàlid que no estiguin explicitats, però sí que almenys és convenient que existeixin, perquè són les guies de l'actuació. A mesura que l'empresa creix cal coordinar actuacions i per a això ajuden les definicions. Si la missió, visió i valors són compartits pels integrants de l'empresa es facilita la presa de decisions i que aquestes estiguin alineades.

Els valors de la família empresària poden ser molts, però hi ha dos bàsics: l'esperit emprenedor i l'orgull de pertinença

La missió és el motiu per no tancar o no vendre l'empresa. Dir que només és guanyar diners, és com dir que vivim només per respirar i menjar. La visió és com veiem l'empresa d'aquí a uns anys. Els valors són aquells criteris que cal tenir en compte en prendre decisions difícils.

En l'empresa familiar, a més ha d'existir la missió, visió i valors de la família propietària. No tenen per què ser les mateixes que les de l'empresa; però han d'estar alineades. Són les creences i hàbits que defineixen a una família empresària, diferenciant-la de la resta. Acaben determinant la continuïtat de l'empresa familiar, i acaben reflectint-se en els de l'empresa. No són estàtics i inamovibles, han d'actualitzar-se en cada generació.

Per què no venem o tanquem l'empresa? Per què val la pena seguir sent família empresària? Per què continuar fent negocis junts? Per què no trossejar l'empresa? Com veiem l'empresa i la família dins de 25 anys? La unitat de temps és la generació. Quins seran les seves relacions? Els valors de la família empresària poden ser molts, però hi ha dos bàsics: l'esperit emprenedor i l'orgull de pertinença.

La missió de la família empresària és un dels elements que li faciliten fer pinya als moments de dificultat.

Il·lustració i text extrets del llibre "Empresa Familiar amb Humor", editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona. Drets d'autor cedits a Mans Unides.Ω

Més informació
Gent d'acció i revisió mèdica
El dimoni OCAIDIS (no és l'Agència Tributària)
La successió
Avui et destaquem
El més llegit