Mor Josep Lluís Núñez

El fundador i president de l'empresa constructora Núñez i Navarro i expresident del Barça va entrar en el sector immobiliari als anys 50

Josep Lluís Núñez, en una imatge d'arxiu | ACN Josep Lluís Núñez, en una imatge d'arxiu | ACN

El fundador i president de l'empresa constructora Núñez i Navarro i expresident del FC Barcelona, Josep Lluís Núñez, ha mort als 87 anys d'edat. Nuñez va néixer a Baracaldo, a Bilbao, el 7 de setembre del 1931. L'imperi immobiliari, amb seu al carrer Urgell de Barcelona, està format per habitatges en lloguer i per vendre, una trentena d'aparcaments oberts 24 hores, edificis històrics, oficines, naus i locals.

Actualment l'empresa també posseeix hotels agrupats sota el nom Núñez i Navarro Hotels. Fonts periodístiques apunten que la fortuna de Núñez oscil·lava els 600 milions d'euros, xifra que el situava entre les 200 persones més riques de l'Estat.

Núñez va arribar a Barcelona amb la seva família el 1938 i des dels 14 anys va compaginar diversos oficis amb estudis de comptabilitat. Fins als 21 va treballar al Departament d'Intervenció de la Federació de Mutualitats Laborals i, després, com a agent d'assegurances. A mitjans anys cinquanta va entrar al sector immobiliari amb el seu sogre, Francisco Navarro, i es va encarregar de l'administració.

Negoci immobiliari

El desenvolupament immobiliari de la segona meitat dels seixanta va ser un moment de gran expansió per a les empreses controlades per Núñez, que va incrementar de gran manera el patrimoni i va esdevenir un dels constructors més pròspers del país. La firma Núñez i Navarro va arribar a tenir més de cent societats filials.

La gestió empresarial de Núñez no va estar exempta de polèmiques judicials. El setembre del 1976 el Jutjat Especial de Delictes Monetaris el va condemnar a una multa d'1,8 milions de pessetes com a autor d'un delicte consumat de contraban monetari per quantia de 6 milions.

Però el cas més destacat va ser l'anomenat cas Hisenda, que va comportar una pena de sis anys de presó per a ell i sis més per al seu fill Josep Lluís, i una multa de dos milions d'euros per suborn. Segons la sentència, ambdós van subornar inspectors d'Hisenda amb gairebé un milió d'euros per estalviar-se declarar 13,1 milions entre el 1991 i el 1999. 

La pena va ser recorreguda a instàncies superiors i, finalment, el desembre del 2015, l'expresident del Futbol Club Barcelona i el seu fill van ser sentenciats a un any i dos mesos de presó per suborn i falsedat documental. Van passar cinc setmanes a la presó de Quatre Camins, i en van sortir en obtenir el tercer grau.

Dins del món empresarial va ser vocal de l'Associació Nacional de Promotors Constructors d'Edificis i vicepresident de l'Associació de Promotors de Constructors d'Edificis de Barcelona. També va ser membre del Consell Assessor de la Cambra de Comerç. L'any 2000 el saló Barcelona Meeting Point li va atorgar el premi Millor empresari espanyol immobiliari.

El president més longeu del Barça

Núñez va ser president del FC Barcelona entre el 1978 i 2000, sent el president més longeu del club blaugrana, 22 anys, i el que més títols va aconseguir, amb 140 entre totes les seccions professionals de l'entitat.

Sota la seva presidència l'equip de futbol va guanyar la primera Copa d'Europa, a Wembley el 1992, gràcies al Dream Team el també Johan Cruyff, a qui Núñez va fitxar com a entrenador.

Més informació
Mor Antonio Puig, membre de la segona generació del grup Puig
Núñez y Navarro recorre la moratòria hotelera
Avui et destaquem
El més llegit