No ens autoimposem límits!: el clam pel lideratge en femení

La Cambra de Sabadell ha volgut reflexionar sobre la presència de la dona en el món empresarial durant els Premis Cambra

Marta Vidal, Xantal Llavina i Núria Betriu als Premis Cambra de Sabadell | Cedida Marta Vidal, Xantal Llavina i Núria Betriu als Premis Cambra de Sabadell | Cedida

“Les dones, sense voler, ens autoposem límits”. És una de les reflexions de Núria Betriu, consellera delegada de Pastisart, durant una conversa sobre lideratge en femení en els Premis Cambra de Cambra de Sabadell. Una idea amb la qual ha coincidit Marta Vidal, consellera delegada de Vallformosa: “Ens limitem. Ens exigim moltes vegades ser perfectes, ens posem llistons massa alts”.

“Creiem que cal constatar que el món de l'empresa s'ha de veure compartit amb tota normalitat per les dones i homes”, ha defensat el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich.

Marta Vidal: “Se'ns ha de deixar equivocar-nos més, se'ns penalitza molt”

Les dues altes directives han analitzat la presència de la dona en els càrrecs més alts de la societat, que encara està lluny de la igualtat amb els homes, abordant els motius i les causes. Betriu ha assenyalat que cada vegada hi ha més dones, però el “pes de la societat” encara dificulta la igualtat real. “Se'ns ha de deixar equivocar-nos més, se'ns penalitza molt. Amb un home hi ha confiança cega, les dones hem de demostrar més”, ha reclamat Marta Vidal.

Tot i denunciar les dificultats, han volgut enviar un missatge d'empoderament a les dones. Així ho ha plasmat la CEO de Pastisart: “Vull reivindicar que les dones no hem de pensar que hi ha sostres de vidre, no ens hem de posar més límits”. Vidal s'hi ha referit parlant de l'escletxa salarial: “Els homes demanen més augments de sou que les dones. És un tema nostre. Ens hem d'empoderar més, és el gran repte”.

D'aquesta manera, Betriu ha enviat un “missatge positiu” a les dones amb l'objectiu “d'animar-les: “Fem molt bona feina de número 2, però també podem fer de número 1. No ens posem límits”.

Hi ha un lideratge en femení?

Existeix un lideratge en femení? Hi ha diferències entre la manera de liderar d'un home i una dona? Quines són les característiques de cadascun? Vidal i Betriu han volgut reflexionar sobre aquest debat, i la directiva de Vallformosa ha volgut deixar clar que “hi ha molts homes que tenen lideratge femení i dones que tendeixen més al lideratge masculí”.

“Són lideratges diferents. La gran riquesa és tenir homes i dones als equips, és el que representa més la societat”, ha emfatitzat Vidal. Betriu també ha defensat les característiques pròpies de cada individu, que es materialitzen en diferents lideratges. Tot i això, sí que han coincidit en valors que destaquen en el lideratge en femení, com el treball en equip, la col·laboració, els consensos o la gestió emocional.

“Estic convençuda que les dones que tinguin capacitat d'esforç i de treball es menjaran el món”, ha conclòs Marta Vidal.

El missatge de la Cambra de Sabadell a la Generalitat

Per la seva banda, el president de la Cambra de Sabadell ha parlat d'un període de “postglobalització” amb un món “arraconat amb blocs polítics” i marcat per guerres, inflació i dificultats en els subministraments. “És un pas enrere, però sembla que la política s'imposa a l'economia”, ha alertat Alberich, preveient un “empobriment gradual” de la societat.

El president de l'entitat ha enviat també un missatge a la classe política catalana: “L'activitat empresarial necessita estabilitat i no estem en aquesta situació”. Alberich ha lamentat “la manca de governança i pèrdua de rumb” i ha reclamat que els governs se centrin en “fer millors polítiques econòmiques”. En aquest sentit, ha denunciat “l'angoixant retard de les inversions al Vallès” i ha demanat al govern català que s'hi dediqui intensament.

“Tenim la comarca ofegada a tota hora i té un impacte negatiu en l'atracció de noves activitats”, ha lamentat en referència a la mobilitat.

La llei cameral, ara sí?

“Volem que aquesta sigui la legislatura de la consolidació del model cameral”. Ho ha assegurat Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, reconeixent la incredulitat d'unes entitats que fa anys que esperen, entre canvis polítics i altres entrebancs, disposar d'una llei que garanteixi i estableixi el funcionament i finançament. “Tindrem una nova llei de cambres que garanteixi l'estabilitat de l'actuació de les cambres de comerç”, ha assegurat.

Tot i això, els ha demanat “paciència”: “No podem solucionar un greuge de 10 anys en un any”.

Els Premis Cambra

L'acte, celebrat a la Fundació 1859 Caixa Sabadell, ha servit per reconèixer projectes i empresaris. Concretament, s'ha premiat Xaluca Tour (Premi al mèrit empresarial); Verónica Fisas, consellera delegada de Natura Bissé (Premi a la trajectòria personal) i Fundació Impulsa (Premi a la trajectòria d'una entitat).

Avui et destaquem
El més llegit