Només quatre empreses de l'Ibex tenen una dona com a màxim executiu

La presència de directives al consell d'administració de les empreses de l'Ibex va arribar per primer cop al 40% el 2023

La presència de directives al consell d'administració de les empreses de l'Ibex va arribar per primer cop al 40% el 2023 | ACN La presència de directives al consell d'administració de les empreses de l'Ibex va arribar per primer cop al 40% el 2023 | ACN

La presència de directives a les grans empreses va en augment any a any, però la igualtat encara està lluny d'assolir-se. Un exemple és que només 4 de les 35 empreses de l'Ibex-35 tenen una dona com a màxim executiu. Tot i això, hi ha dades per l'optimisme: la presència de directives al consell d'administració de les empreses de l'Ibex va arribar per primer cop al 40% el 2023. Són dades de l'informe anual de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Més info: 9 de cada 10 reduccions de jornada laboral per cura de fills són de dones

En el conjunt d'empreses cotitzades, el percentatge de dones amb seients al màxim òrgan de govern empresarial va ser menor que a l'Ibex i es va situar en el 34,5%. Tot i això, va suposar un increment de 2,6 punts amb relació al 2022. Amb tot, la presència va continuar sent més reduïda en els llocs d'alta direcció, on es va assolir el 23,1%; i encara més en el cas de les conselleres executives (8,9%). Es considera alta direcció aquells llocs que depenguin directament del consell o del primer executiu de la companyia.

"L'evolució és positiva, encara que les companyies cotitzades han de continuar els seus esforços"

En general, 42 de les 117 societats cotitzades van arribar a l'objectiu del 40%, fet que suposa un 27% més que el 2022, segons les dades del supervisor dels mercats espanyols. La Comissió Nacional del Mercat de Valors assegura que caldria nomenar 64 conselleres més perquè les 75 empreses que encara no compleixen l'objectiu arribessin al 40% marcat el 2020 pel codi de bon govern. Aquest percentatge serà un imperatiu legal quan entri en vigor la llei de paritat estatal.

"L'evolució és positiva, encara que les companyies cotitzades han de continuar els seus esforços i accelerar la incorporació de dones als llocs de més responsabilitat per complir amb les recomanacions i preparar-se per al projecte de llei", apunta el supervisor en un comunicat.

Més informació
30 directives catalanes per recordar en el dia internacional de la dona
Avui et destaquem
El més llegit