30 directives catalanes per recordar en el dia internacional de la dona

Noms que estan despuntant en el panorama empresarial català

D'esquerra a dreta, Anna Gener, Anna Schlegel, Anna Argelich i Therese Jamaa | VIA EMPRESA D'esquerra a dreta, Anna Gener, Anna Schlegel, Anna Argelich i Therese Jamaa | VIA EMPRESA

Més enllà de les empresàries catalanes més conegudes –Sol Daurella, Alba Tous, Verónica Fisas, ... – hi ha un munt de directives i emprenedores que destaquen per la gestió, personalíssima, que han imprès a les seves empreses. No es tracta d’una llista exhaustiva ni rigorosa, sinó de 25 noms, ordenats alfabèticament, que estan despuntant en el panorama empresarial català.

Evidentment, no estan totes, però aquests són noms per recordar.

Mar Alarcón Batlle | Cofundadora i sòcia de 19N Strategies. Després de posar en marxa Social Car, la primera plataforma de car sharing de l’Estat, va impulsar la consultora 19N Strategies i Terapme, empresa de SaaS en el camp de la salut mental. És una empresària consolidada que fa temps va entrar en el món institucional: és vicepresidenta de Foment del Treball, Tech Barcelona i de la Fundació Grup Sifu, així com membre del consell d’administració de Fira de Barcelona, entre altres responsabilitats.

Gina Aran Selvaggio | Cofundadora i CEO d’Inginium. Es tracta d’una consultora especialitzada en recursos humans i talent. Ha escrit llibres sobre la matèria. També és professora de l’Institut Químic de Sarrià i coach.

Anna Argelich Hesse | Presidenta i directora general de MSD a Espanya. Des de 2008 treballa per a aquest grup farmacèutic nord-americà i, des de 2019, és la primera executiva a Espanya. Membre del consell de govern de Farmaindustria i de la seva homòloga nord-americana LAWG. Amb anterioritat, va ser directora de mercats a Orange.

Montserrat Barceló Riera | Vicepresidenta de Veristat Inc. a Europa. Ha aconseguit portar a Barcelona una filial d’aquesta organització d’investigació clínica.

Marta Barrachina Castillo | Cofundadora i CEO d’ADmit Therapeutics. Aquesta empresa ha desenvolupat el primer test de diagnòstic epigenètic del mercat.

Natalie Batlle | Cofundadora i CEO de Juno House. Nord-americana d’orígens catalans, després de treballar al seu país de naixement va tornar a Catalunya i va fundar el primer club social només per a dones.

• Caterina Biscari | Directora del Sincrotó Alba. Física experimental especialitzada en acceleradors de partícules. Amb anterioritat, aquesta italiana de naixement havia estat directiva d’altres importants complexos científics europeus com el CERN (Consell Europeu per a la Investigació Nuclear) o l’INFN (Laboratorio Nazionali di Frascati). També és professora de la UAB.

Elisenda Bou-Balust | Directora de coneixement de mitjans d’Apple. Ha participat en la fundació de Vilynx –del sector del vídeo– i Estim Track –hospitalari–.

Núria Cabutí Brull | CEO de Penguim Random House Grupo Editorial. Sovint l’han presentat com “la dona que mana més” en el món editorial espanyol. Ha escalat des d’analista financera de Bertelsmann a principis dels noranta fins a primera executiva de Penguin Random House Grupo Editorial (PRH). El 2021 va entrar en el consell de supervisió de Bertelsmann, propietària de PRH, des del qual desenvolupa funcions de vigilància financera sobre el grup.

Mónica Fernández Bové | CEO de Wedid Ventures. Aquesta companyia es defineix com a constructora d’empreses digitals. Ajuden a posar-les en marxa.

Carmina Ganyet Cirera | Directora general de Colonial. També és consellera de Repsol i membre de les juntes de destacades institucions com Barcelona Global o la Universitat Ramon Llull.

Rat Gasol Pollina | Directora d’operacions d’Onalabs. Especialitzada en gestió i administració d'empreses sanitàries. Apassionada de la comunicación i col·laboradora de Via Empresa. Aquest 2022 ha rebut el reconeixement “The Most Influencial Person in Digital Health” atorgat pel Barcelona Health Hub.

Mercè Gené López | Directora de gestió d’actius immobiliaris del grup DWS. En el càrrec des del gener passat. Responsable de la supervisió de la cartera immobiliària d’aquest grup alemany a Espanya i de les relacions amb els socis estratègics dels dos països.

Anna Gener Surell | CEO de Savills Aguirre Newmann Barcelona. Compromesa amb la vida social i econòmica catalana, també és membre de les juntes de Pimec, MC Mutual i de l’Associació Espanyola de Directius; del consell assessor del Tribunal Arbitral de Barcelona; patrona de la Fundació Picasso i Grup Cares, i membre comitè editorial d’El Periódico, entre altres responsabilitats.

Therese Jamaa | Vicepresidenta de Huawei Espanya. També és vicepresidenta de Creu Roja a Espanya i, amb anterioritat, va exercir de directora general de GSMA, l’entitat que organitza el Mobile World Congress. Es declara enamorada de Catalunya i reclama més promoció de Barcelona.

Fina Lladós Canela | Directora general d’Amgen Iberia. En aquest càrrec des de 2017. També està a la junta de Farmaindustria i forma part de la Cambra deComerç dels Estats Units a Espanya.

María Luisa Martínez Gistau | Directora de relacions Públiques i Comunicació de CaixaBank. Ha dirigit la comunicació de la fusió entre Bankia i Caixabank.

Montserrat Martínez Parera | Vicepresidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En el càrrec des de desembre de 2020. Amb anterioritat va treballar al departament d’anàlisi del BBVA en qualitat de directora dels gabinets de presidència i vicepresidència.

Elena Massot Puey | Consellera delegada del grup immobiliari Vertix. L’any passat va entrar en la gestió hotelera mitjançat la companyia Sabàtic Hotels & Resorts. Va ser la primera dona que va presidit l’associació empresarial FemCat.

Núria Mir Font | Directora executiva i consellera de GFT It Consulting. Consultora tecnològica de matriu alemanya amb seu a Sant Cugat del Vallès.

Carlota Pi Amorós | Cofundadora i presidenta d’Holaluz. El 2010 va posar en marxa aquesta comercialitzadora eléctrica. Ara estan apostant per l’energia verda.

Susana Prado García | Directora general d’Inetum Catalunya. Aquesta tecnològica va inaugurar el juliol passat una nova seu al 22@ des de la qual presten serveis a empreses i institucions. El 2019 va guanyar el premi Dona TIC Professional.

Teresa Rioné Llano | Directora de comunicacions de Grifols. Exatleta que va ser campiona d’Espanya en els 100 i 200 metros llisos i olímpica a Los Ángeles (1984) i Seül (1988). Gràcies a ella, Grifols s’ha vinculat al món de l’esport i, especialment, al futbol femení.

• Anna Roca Tarragó | Directora general de Proximity Barcelona. Ha passat anys a BBDO. Ha combinat la comunicació amb la docència. Des de fa poc presideix APG Spain-Associació Espanyola d’Estratègies de Comunicació.

Marta Rodríguez-Tobalo | Cofundadora i CEO de BlindStairs. Han dissenyat un programari per evitar els biaixos conscients i inconscients en els processos de selecció de personal per promoure així la igualtat de gènere i la diversitat dins de l’empresa. Ha rebut el Premi Female Startup Leaders 2022.

Laura Ros Verhoven | Directora general de Volkswagen a Espanya. Ha passat per les direccions de màrketing, postvenda i planificació de la companyia.

Anna N. Schlegel (Anna Navarro Descals) | Vicepresidenta de Procore Tchnologies. S’ha guanyat el qualificatiu de “la dona més influent del món en el sector tecnològic”. Guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Properament entrarà en el consell d’administració de Fira de Barcelona.

Blanca Sorigué Borell | Directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. És la primera dona en aquest càrrec. Durant la pandèmia, va posar en marxa els certàmens híbrids Barcelona New Economy Week (BNEW) i la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW).

Gemma Sorigué Borrell | Directora general d’Infojobs. Està al capdavant d’aquesta plataforma de recerca d’ocupació des de fa un any. Abans va ser directiva d’Atrapalo.com, LetsBonus, Emagister.com o Deliberry, que va confundar. És germana de Blanca Sorigué.

Helena Torras de la Serna | Gestora d’inversions de Hans(wo)men Group. Emprenedora en sèrie, inversora i mentora en el camp de les startups. Anteriorment, va cofundar B-wom, de solucions per a la salut de les dones. Ha rebut nombrosos premis.

Eva Vila-Massanas | Cofundadora de WERock Capital. Ha treballat als Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i a l'Estat espanyol. Experta en finances, màrqueting i direcció, així com en igualtat en les organitzacions. Lidera la consultora WeEQUAL i inverteix en empreses emergents a través de WERock Capital. I és una de les impulsores del club social només per a dones Juno House.

Més informació
8M: Terminologia de les dones en el món laboral
Creix el nombre de dones que ocupen el càrrec de CEO i directora general
Les dones no poden esperar 100 anys
Avui et destaquem
El més llegit