• Empresa
  • La nova indústria automobilística catalana serà elèctrica: l'expansió es triplicarà fins al 2030

La nova indústria automobilística catalana serà elèctrica: l'expansió es triplicarà fins al 2030

Els vehicles elèctrics són un dels nous pilars d'una economia catalana més sostenible; la Generalitat vol multiplicar-ne la presència en els cinc anys vinents

    El vehicle elèctric esdevé el gran protagonista del mercat d'ocasió | iStock
    El vehicle elèctric esdevé el gran protagonista del mercat d'ocasió | iStock
    04 de Juliol de 2025
    Act. 04 de Juliol de 2025

    La mobilitat elèctrica és un dels pilars de la nova economia catalana, que està en procés de transformació cap a un enfocament més sostenible. El passat 27 de juny se celebrava el Dia de l’Empresa on es posaven sobre la taula qüestions sobre el futur del teixit econòmic del país.

     

    La indústria automobilística forma part d’aquest canvi que ja està en marxa, i també, l’administració de la Generalitat, la qual ja té desplegada una xarxa de punts de 2.116 punts de càrrega a tot el territori. Això no obstant, es vol arribar a la xifra de 9.000 a l’any 2030. En aquest sentit, el Govern va presentar, a principis d’aquest 2025, el Pla Impuls del Vehicle Elèctric 2025-2030.

    Mobilització de 1.400 milions d’euros en els cinc anys vinents

    La Generalitat va fer l’anunci de la mobilització d'11.400 milions d’euros fins al 2030 per tal d’implementar la mobilitat elèctrica d’una manera més profunda a tot el territori. Aquí, la col·laboració publicoprivada serà una pedra angular per dur a terme aquesta transició.

     

    De cara a la infraestructura pública es vol aconseguir la xifra de 9.000 carregadors, mentre que de cara als usuaris, es vol arribar a les 120.000 matriculacions de cotxes elèctrics purs, 30.000 vehicles híbrids endollables i 30.000 motocicletes elèctriques. L’objectiu final, a més de descarbonitzar, descontaminar i complir amb els objectius climàtics, Catalunya també es vol alinear amb els requisits dictaminats per Europa.

    La Generalitat va fer l’anunci de la mobilització d'11.400 milions d’euros fins al 2030 per tal d’implementar la mobilitat elèctrica d’una manera més profunda a tot el territori

    Fins fa no gaire, si ens situem l'any 2018, Catalunya anunciava que “confiava acabar 2019 amb un centenar de punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics”. En els últims cinc anys, a causa de les necessitats de cada vegada més fervents per la descontaminació i la lluita contra el canvi climàtic, aquest nombre ja passa dels 2.000, però encara no és una tasca que estigui acabada, ja que l’estratègia actual té com a fonament un pla que va començar fa gairebé nou anys.

    L’antecedent del primer pla PRIVEC que es va presentar el 2016

    Molt abans que es donés a conèixer aquest pla d’implantació de mobilitat elèctrica, ja el 2016 la Generalitat anunciava el Pla Estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya (PRIVEC). 

    En aquell context, i dos anys després que es fes públic l’anunci, eren uns 12.000 els vehicles elèctrics que circulaven per les carreteres catalanes, mentre que la taxa de matriculació era de l’1%, situació que avui dia està canviant.

    Les infraestructures públiques en són una part de l’escenari, però també la mobilitat privada té un pes molt important a l’hora de dur a terme la transició.

    L’estat dels vehicles elèctrics el mes de juny de 2025

    D’acord amb les últimes dades facilitades per ANFAC, la mobilitat elèctrica al conjunt de l’Estat Espanyol ja acumula un creixement del 107,9% al mes de juny, en el segment dels transports amb Etiqueta Zero de la DGT.

    Quant al nombre d’unitats acumulades, ja en son 52.511 fins al sisè mes de l’any, i això en representa un increment del 78,5% més si es comparen xifres amb el mateix període del 2024. La quota de mercat total ja és del 7,27% del parc automobilístic a tot l’estat.

    La quota de mercat total ja és del 7,27% del parc automobilístic a tot l’estat

    Ja en el seu dia, José López-Tafall, director general d’Anfac va explicar que aquestes xifres són “una situació més que favorable per al mercat elèctric”.

    Si s’até a la quota de vehicles 100% amb motor de combustió —gasolina i dièsel—, del segment turisme, al mes de juny de 2025, el total és del 34,79% del total. Tot i que la mitjana espanyola de turismes electrificats aquest any és del 15,8%, des del 2020 aquesta xifra ha anat augmentant.

    Els reptes actuals de la indústria automobilística electrificada

    El pes del cotxe elèctric a Europa | iStock
    El pes del cotxe elèctric a Europa | iStock

    Tan usuaris com entitats públiques formen part d’aquesta transformació. Malgrat això, pel que fa a la indústria i a la mateixa implantació de la mobilitat elèctrica, quins són els reptes que ara mateix s’han de superar?

    Pel que fa a la implantació de punts de càrrega, i tenint en compte la xifra de 9.000 marcada per la generalitat, Mike Hastwell, gerent de desenvolupament de negoci de Malena Engineering (empresa de mobilitat elèctrica establerta al Consorci de la Zona Franca de Barcelona), explica que un dels factors que pot potenciar més la presència dels vehicles electrificats al territori és “el tipus de punt de recàrrega, de si ofereix un servei ràpid o Lent. Però, a més, també serà important tenir en compte la logística d’accessos a aquests punts: s’ha de tenir en compte la seva operativitat, i també, si els usuaris troben cues, o no, o si es cal temps d’espera a l’hora d’endollar el cotxe”.

    La part informàtica que hi ha a la infraestructura digital, destaca Hastewell, també és important: “la gestió informàtica dels punts de recàrrega és quasi més rellevant que el nombre d’unitats, ja que els usuaris, avui dia, no disposen de totes les dades que són vitals per continuar amb els Seus trajectes”.

    Vehicle híbrid o elèctric: quin dels dos té més èxit

    Les xifres d’Anfac mostren superioritat dels vehicles electrificats per sobre dels elèctrics purs, a juny de 2025 s’han venut 27.207 unitats respecte a les 12.295 dels elèctrics purs. En aquest sentit, l’expert explica per què hi ha aquest domini:

    “Avui dia, els vehicles híbrids són més atractius, ja que tenen una major autonomia que els elèctrics purs. El problema que queda per millorar a l’elèctric és l’autonomia amb relació als kilòmetres, sense haver de passar per càrrega. Aquí, això no obstant, el tema de la infraestructura de punts ja no és tan rellevant, ja que els usuaris d’elèctrics purs ja saben on anar a carregar.

    La combinació de factors per aconseguir una implantació forta del cotxe elèctric a Catalunya, assenyala Hastewell, passa per “millorar els punts tractats anteriorment, afegir temps de càrrega més reduïts i reduir la burocràcia en matèria d’ajuts econòmics per a les noves compres de vehicles”.

    Les xifres d’Anfac mostren superioritat dels vehicles electrificats per sobre dels elèctrics purs, a juny de 2025 s’han venut 27.207 unitats respecte a les 12.295 dels elèctrics purs

    La mobilitat elèctrica és un canvi en la concepció de com entenem i ens relacionem amb els vehicles I el sector automobilístic. Però també és la porta d’entrada a resoldre assumptes com són la salut pública, més enllà del Canvi climàtic.

    La contaminació i la salut pública més enllà de la pujada de temperatures

    Un dels assumptes que estan sobre la taula de cara a la mobilitat elèctrica i sostenible és la Pol·lució de gasos que s’emet a través dels tubs d’escapament. Gasos com el diòxid de nitrogen (NO2), partícules PM10 i PM2,5 juntament amb el mateix CO2, conformen el planell d’agents contaminants més freqüents que es llencen a l’atmosfera en grans nuclis urbans.

    En aquest sentit, si es posa el focus en l'àmbit local, l’any passat i per primera vegada, la ciutat de Barcelona va aconseguir reduir els nivells de contaminants a l’aire, amb mesures com les restriccions de circulació i la implantació progressiva del vehicle elèctric. Malgrat això, la gran fita a aconseguir són els objectius climàtics per finals de segle.

    A principis de l’any 2000, la projecció d’escalfament global a finals de segle estava situada entre 4,5 i 4,7 graus; mentre que 24 anys després, aquesta xifra s’ha reduït fins a un interval comprès entre els 2,4 i 2,6 graus. La mobilitat elèctrica és un dels grans pilars, ja que les emissions totals del sector —d’acord amb les últimes dades disponibles, corresponents al 2021— varen ser de 7,63 mil milions de tones de CO₂.

    El Dia de l’Empresa es va fer ressò de la transformació econòmica de Catalunya

    L’acte que es va dur a terme el passat 27 de juny, i que fou encapçalat pel conseller Miquel Sàmper va posar el focus en el teixit econòmic del país. Però, alhora, també, sobre els nous objectius cap a un nou model més solidari, social i sostenible.

    Un dels missatges en què Sàmper i el Govern de la Generalitat varen fer més èmfasi és “l’optimisme econòmic” que s’està travessant a tot el territori, i que s'erigeix sobre nous pilars: un impuls dels sectors TIC, impuls de l’energia verda i sense combustibles fòssils, una indústria més solidària i social, menys burocràcia i fomentar l’emprenedoria.