El Clínic, el primer hospital amb un cirurgià remot

El projecte pilot de telemedicina impulsat pel 5G Barcelona permetrà dirigir una operació a distància gràcies a la connectivitat

La primera operació en 'streaming' tindrà lloc durant el MWC | iStock La primera operació en 'streaming' tindrà lloc durant el MWC | iStock

Operar a distància serà possible a l’Hospital Clínic de Barcelona gràcies a la tecnologia 5G. El projecte pilot, batejat com a cirurgià remot, permetrà connectar cirurgians d’arreu del món per tal de dirigir una intervenció sense estar present físicament i en temps real. La primera operació en streaming es realitzarà durant el Mobile World Congress d’aquest any, en el qual es connectarà en remot un equip de cirurgians especialitzats en l’àmbit gastrointestinal ubicats en dues localitzacions diferents, segons s'ha anunciat en la presentació del projecte aquest dimarts al Clínic.

La iniciativa, pionera a l’Hospital Clínic de Barcelona i impulsada pel 5G Barcelona, té com a objectiu aprofitar la tecnologia i la connectivitat del 5G per fer una transferència de coneixement en situacions crítiques. I és que, per exemple, un cirurgià de qualsevol hospital del món podrà rebre instruccions d’un altre metge durant una operació o fer el seguiment d’una intervenció a distància. Una innovació que permetrà als professionals de la medicina reduir la latència en les comunicacions i que l'operació es transmeti en temps real. Amb el 4G, els cirurgians havien de congelar la imatge perquè la connectivitat no era prou ràpida, però amb el 5G aquest problema es redueix gràcies a una millor connectivitat i velocitat. 

Més info: 5G per salvar vides

Així mateix, el projecte també permetrà que, si ara un cirurgià per entrar a quiròfan per prendre una decisió s'ha de canviar de roba i preparar-se, amb la tecnologia ho podrà fer des del seu despatx. D'aquesta manera es redueix temps, es millora la gestió interna de l'hospital i es podran reduir les llistes d'espera, cosa que millorarà el servei de salut de Catalunya. 

Imatge de la presentació del projecte 'cirurgià remot' a l'Hospital Clínic

Imatge de la presentació del projecte cirurgià remot a l'Hospital Clínic  | Hospital Clínic

Per tal de fer possible aquest cirurgià remot, l’Hospital Clínic ha habilitat un quiròfan intel·ligent i d’alta tecnologia juntament amb l’empresa Optimus i que “possiblement és el més desenvolupat que existeix avui dia arreu del món”, ha destacat el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, en la presentació del projecte, juntament amb el doctor Antonio de Lacy, cap del servei de cirurgia gastrointestinal de l'Hospital Clínic, el director de la Mobile World Capital, Carlos Grau, i el director general de Vodafone, Antonio Coimbra

La primera operació en 'streaming' es durà a terme durant el MWC19

Vodafone serà el proveïdor tecnològic de la xarxa 5G necessària per connectar cirurgians arreu del món gràcies a la tecnologia creada per la companyia AIS (Advanced in Surgery) Channel. El projecte ha estat impulsat en el marc del 5G Barcelona, una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Més info: Operacions quirúrgiques a velocitat 5G

“Avui encara no som conscient de la importància d’aquest projecte pel futur de la societat”, ha assenyalat el conseller de polítiques digitals i administració pública, Jordi Puigneró, qui ha destacat que “el 5G ens portarà una indústria en la qual Catalunya ha de poder participar i liderar”. Així mateix, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha apuntat que “la tecnologia 5G portarà més velocitat i més connexió, una innovació que tindrà una influència clara en la millora del benestar de la ciutadania”. "El Clínic té la tecnologia i els professionals prou formats perquè aquest projecte sigui possible aquí a Barcelona, però tampoc hauria estat possible sense les aliances público-privades", ha afegit Pisarello. 

Més informació
El camp de proves del 5G
El futur de la tecnologia 5G arriba a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit