Les empreses giren l'esquena a les persones majors de 45 anys

La Fundació Pimec presenta un paquet de mesures per posar fi a la discriminació d'edat a l'àmbit laboral

Imatge d'una reunió de treball | iStock Imatge d'una reunió de treball | iStock

L'Organització Mundial de la Salut situa l'edatisme com un dels principals problemes de la societat, a escala internacional. Segons els informes d'aquesta institució, la covid-19 ha agreujat alguns estereotips i comportaments. En aquest context, l'anàlisi conclou que l'edat ha estat un element clau per filtrar l'accés de les persones a l'atenció mèdica o l'ordenament dels confinaments.

Per visibilitzar la problemàtica al món de l'empresa, la Fundació Pimec ha realitzat una enquesta a més de 400 empreses de Catalunya. El sondeig s'ha dut a terme entre els mesos de juliol i setembre. "Vivim més anys i, cada cop, apartem gent més jove i amb més capacitat per treballar", apunta Josep González, expresident de la patronal i actual màxim responsable de la seva fundació.

El 78% de les empreses consultades reconeixen que, en els darrers dos anys, no han contractat ningú major de 55 anys. El 49% de les respostes arriben de la demarcació de Barcelona i la mateixa capital, mentre que la segona zona geogràfica és la Catalunya Central amb un 14%.

Més info: Josep González: “Les malalties de salut mental s'han agreujat a les empreses"

Manca de polítiques per promoure el talent sènior

A partir de la documentació publicada per la Fundació Pimec, González ha expressat la seva preocupació pel fet que el 46% de les empreses no s'han plantejat polítiques o plans corporatius per afavorir la contractació de perfils sèniors. "Les persones majors de 45 anys tenen molts factors que afavoreixen la seva contractació", recorda el dirigent empresarial.

En paral·lel a la problemàtica de l'edatisme, la Fundació Pimec també impulsa altres accions socials com la segona oportunitat pels empresaris que han fracassat, la salut mental, la sostenibilitat, l'activitat al món rural o programes encaminats a fomentar la reactivació econòmica.

rdp president gonzalez 1 0
Josep González, president de la Fundació PIMEC | PIMEC


Actualment, a Catalunya i la resta de l'Estat, el 55% dels aturats tenen una edat superior als 45 anys. "Parlem d'una discriminació que afecta persones formades i no formades", conclou González. L'Agenda 2030 equipara la lluita contra l'edatisme a la plantejada en altres fronts com el racisme o el masclisme.

Propostes per eliminar la discriminació d'edat

Més enllà dels resultats de l'enquesta, la Fundació Pimec ha presentat un paquet de mesures per eliminar la discriminació d'edat. Entre les accions més destacades apareixen la implementació del currículum cec, plans de formació amb compromís d'ocupació, eliminació del llenguatge edatista, contracte especial per a majors de 45 anys, foment del talent sènior a la llei d'igualtat, la creació d'una comissió per la igualtat d'oportunitats a l'Ocupació i la millora dels serveis públics d'ocupació per atendre les necessitats del col·lectiu sènior.

La Fundació Pimec aposta per implementar el currículum cec

"En àmbits com les plataformes digitals d'ocupació observem algunes pràctiques opaques que vulneren drets fonamentals", descriu José María Torres, president de Conpymes i vicepresident de la Fundació PIMEC. El directiu ha confirmat l'existència d'un contacte permanent amb representants del Congrés dels Diputats, Senat, Gobierno, Generalitat i altres governs per accelerar el desenvolupament de les mesures plantejades.

Més informació
Pimec demana dirigir el PERTE agroalimentari cap a la petita empresa
Pimec dibuixa una accidentada cartografia de la petita empresa
Avui et destaquem
El més llegit