• Empresa
  • Pimec demana dirigir el PERTE agroalimentari cap a la petita empresa

Pimec demana dirigir el PERTE agroalimentari cap a la petita empresa

Cañete reitera que "convé sempre pensar en petit" i reclama que els recursos europeus no acabin només en mans de grans grups

El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN
El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN
Barcelona
10 d'Agost de 2022

Pimec ha exigit a les administracions que els ajuts lligats al Projecte Estratègic de Recuperació i Transformació (PERTE) agroalimentari arribin a les petites empreses. Segons la patronal, els requisitsd'accés publicats al Butlletí Oficial de l'Estat per l'executiu central "dificulten que les petites i mitjanes empreses del territori hi participin".

 

L'associació lamenta que s'hagi establert un llindar de 15 milions d'euros de pressupost per als projectes candidats als fons del PERTE, a més de la implicació mínima de sis empreses o entitats en dues comunitats autònomes diferents, suposen importants obstacles per a la pime. Critica, a més, que s'hagi pres com a referència el PERTE del vehicle elèctric, que "des de la seva publicació només ha donat lloc a uns ajuts d'uns 700 milions d'euros, tan sols un 23% de la dotació prevista".

Des de Pimec lamenten, a més, que el projecte deixi fora el sector primari, així com la distribució i la logística alimentària; en tant que els ajuts es vehiculen mitjançant el ministeri d'Indústria sense la participació d'Agricultura ni de les comunitats autònomes. La diversitat institucional en l'aplicació del pla estratègic ajudaria a "considerar tota la cadena de valor", argumenta la patronal. "En un moment en què la seguretat alimentària és cabdal, no és gens oportú impedir estratègies d'integració vertical i venda directa", afegeixen.

 

El president de Pimec, AntoniCañete, commina l'executiu a "pensar sempre en petit i evitar que els recursos dels PERTE acabin només en mans de grans conglomerats". En aquest sentit, la patronal pren com a referència la iniciativa del Kit Digital, un paquet d'ajuts que, defensen, s'ha desplegat de forma més descentralitzada i amb millors fórmules de col·laboració públic-privada.