• Empresa
  • Més del 70% de les pimes suspèn en digitalització

Més del 70% de les pimes suspèn en digitalització

La manca de progrés pel que fa a economia digital s'estén per tota la UE, on la mitjana puja a més del 76% tot i la inversió a través de fons europeus

El 63% dels ciutadans europeus demanen una identificació digital única i segura | iStock
El 63% dels ciutadans europeus demanen una identificació digital única i segura | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
16 de Juliol de 2024
Act. 16 de Juliol de 2024

El 73% de les pimes de l'Estat espanyol presenten un nivell baix o molt baix de digitalització. Són conclusions d'un estudi d'Eurostat, que tot i l'elevada xifra, situa les estadístiques espanyoles en un millor escenari que la mitjana europea, que es troba en més del 76%. Aquest fet, però, no treu rellevància a la dada: a causa d'aquesta manca de digitalització, la Comissió Europea va bloquejar el passat mes de juny una inversió de 158 milions d'euros provinents de fons continentals.

 



La digitalització de les petites i mitjanes empreses és un dels reptes a curt termini al Vell Continent. En el cas de l'Estat espanyol, la Comissió no va poder comprovar si s'havien assolit els objectius. Del ja mencionat 73%, el 39% de les pimes presenten un nivell molt baix d'intensitat digital i el 33% es queda en un nivell baix. La dada contrasta amb una altra realitat: menys del 25% de les grans companyies suspenen en aquest sentit, i més del 37% presenten un nivell molt alt. En el cas de les pimes, només un 6% es troba en aquest punt.

"És una tendència que s'havia observat en els darrers temps. Hi ha sectors com el de telecomunicacions que per la seva idiosincràsia es digitalitza, però n'hi ha molts altres que no i especialment quan es parla de petites i mitjanes empreses", assenyala Sancho Lerena, CEO de Pandora FMS, firma experta en gestió IT i seguretat.

Segons el govern espanyol, encara no hi ha demanda per part de les empreses a l'hora de digitalitzar les seves companyies

L'explicació del Govern a la manca de pimes que han iniciat la seva digitalització és que manca demanda per part de les empreses. I, segons apunten alguns experts, es detecta certa falta d'ànim per invertir en digitalització, monitoratge i noves tecnologies com la intel·ligència artificial. "Cal comptar amb dos factors. Un és que continua faltant molta formació IT i especialistes que contracten a les empreses. I el segon és que hi ha certa por a la inversió en aquest aspecte, encara que en l'economia d'avui dia sigui fonamental", detalla Lerena.

 

Un problema europeu

Les dades recollides per Eurostat apunten a una problemàtica compartida a la Unió Europea. Més del 76% de les pimes que hi ha al Vell Continent tenen un nivell baix o molt baix de digitalització. Això vol dir que les estadístiques de l'Estat espanyol no són tan dolentes en comparació a països veïns. Per exemple, Irlanda o Xipre també tenen una mitjana pròxima al 70%, mentre que els grans referents com Finlàndia o Malta no superen el 50% i el 55%, respectivament.