Què està provocant la "mort silenciosa" de moltes pimes del teixit industrial català?

Antoni Cañete destaca que el pes de la indústria respecte al PIB des de l'any 2000 ha baixat uns 10 punts

El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN

El president de Pimec, Antoni Cañete, adverteix que l'entrada de fons d'inversió amb interessos especulatius està causant una "mort silenciosa" de moltes pimes i un "tancament" del teixit industrial català. En una entrevista a l'ACN, Cañete lamenta que la patronal porta "molt de temps" denunciant aquesta situació, de nou d'actualitat després de la sentència de Celsa, i crida a repensar la fiscalitat per a aquest tipus de fons.

El president de Pimec avisa sobre la pèrdua del pes de la indústria respecte al PIB en uns deu punts des del 2000. "Hem passat d'un 29% a un 19%. La baixada d'aquest percentatge es deu en una gran part a què moltes empreses industrials han sigut comprades i avui tancades precisament per aquesta actuació", apunta, i afegeix que la sentència de Celsa o l'entrada de la saudita STC Group com a primer accionista de Telefonica ha posat en "l'avantguarda" aquesta qüestió, però lamenta que ja fa anys que aquesta situació s'està produint entre les petites i mitjanes empreses catalanes.

Cañete ha insistit en la necessitat que les pimes formin part del diàleg social "d'una vegada per totes" i es posi fi a aquesta "anomalia"

Per això, el president de la patronal ha demanat que faci una "reflexió" sobre quina fiscalitat han de tenir aquests fons i que es legisli "pensant en l'economia real i no en l'economia fictícia que és pa per avui i fam per a demà". En aquest sentit, Cañete també fa una crida a revisar la llei concursal i que "realment hi hagi una aposta per la inversió responsable".

Les pimes, part del diàleg social

El president de la patronal ha insistit en la necessitat que les pimes formin part del diàleg social "d'una vegada per totes" i es posi fi a aquesta "anomalia". Cañete reclama que les petites i mitjanes empreses se situïn "en el pont de comandament i que es pugui legislar en petit tal com s'està fent a Europa". "Mentre a Espanya les pimes no s'asseguin en el diàleg social amb veu pròpia podem dir que no hem acabat amb la transició", sentencia i, en canvi, valora que a Catalunya i a Europa sí que hi tenen presència.

La lluita contra la morositat, una "creuada"

Cañete celebra que recentment la Comissió Europea, a través de la seva presidenta Úrsula von der Leyen, confirmés la intenció de sancionar les empreses i administracions públiques que no paguin a trenta dies i reconeix que aquesta qüestió s'ha convertit en la seva "creuada". "Les empreses moren per la liquiditat, hi ha empreses que poden tenir moltes comandes i tenir un èxit extraordinari, però si no tenen liquiditat tanquen", reitera.

Més info: Pimec dibuixa l'horitzó econòmic i empresarial de Catalunya

El president de la patronal critica que a l'Estat no hagi estat possible lluitar contra aquest fenomen i que la llei contra la morositat estigués "esbiaixada", ja que si bé estableix que calia pagar a 60 dies, exceptuant si hi havia un pacte entre les parts i que, segons denuncia, deixava la porta oberta a les empreses grans ampliar aquest termini.

Més informació
Pimec proposa condicionar el sou mínim de referència a Catalunya a la mitjana salarial
Crítiques a Pimec i “petició de joc net” a la recta final de les eleccions de la Cambra de Barcelona
Cañete demana “proporcionalitat i transparència” a l’Estat
Avui et destaquem
El més llegit