• Empresa
  • "Nessun dorma" pel talent femení

"Nessun dorma" pel talent femení

Les guardonades amb els Premis Dona TIC 2019 evidencien l'empoderament que les uneix per a potenciar la participació de les dones en tots els camps tecnològics

Foto de família de totes les guardonades als premis Dona TIC 2019
Foto de família de totes les guardonades als premis Dona TIC 2019
Barcelona
09 d'Octubre de 2019
Act. 09 d'Octubre de 2019

"L'enginyeria és solucionar problemes i això les dones ho fem millor que ningú". Aquest és el missatge que envia Núria Salán, una química catalana, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, a les joves estudiants que han de triar el seu futur professional i que dubten per por a agafar uns estudis eminentment tecnològics.

Salán ha estat una de les vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic que, juntament amb tres iniciatives socials i empresarials, han rebut els Premis Dona TIC 2019 en la seva cinquena edició. Una convocatòria rècord pel nombre de participants, més d'un centenar, que ha servit per evidenciar que el món "necessita que el sector tecnològic parli en femení" i mostrar l'empoderament de les dones immerses en una veritable "carrera de fons" per aconseguir-ho.

"L'enginyeria és solucionar problemes i això les dones ho fem millor que ningú"

"Queda molt per fer", explica Salán i rememora que quan estudiava a la seva classe només eren dues noies, "però és que ara a les meves classes a la Universitat Politècnica a Terrassa segueix havent-hi només dues estudiants". Una realitat que també corrobora Anna Dacosta, una altra de les guardonades. Aquesta estudiant de 2n curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Administració de Sistemes Informàtics, orientació Ciberseguretat, és l'única noia a la seva classe. Dacosta no entén per què encara ara s'ha hagut de sentir dir: "Tú sola mejor no, ponte con alguien". Això demostra, diu, "que queda molt camí per recórrer".

Aquest és l'esperit que es va copsar dimarts a la nit durant el lliurament dels Premis Dona TIC 2019, impulsats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones en l'àmbit tecnològic i oferir referents a nenes i noies per esperonar-les a estudiar enginyeries i assumir posicions de lideratge en el sector.

El jurat presidit per Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona, va distingir la tasca realitzada en diversos camps. Emprenedora: Eliduvina Abad. Professional: Susana Prado. Acadèmica/Investigadora: Rosa M. Badia. Divulgadora: Karma Peiró. Revelació: Laura Dubreuil. Estudiant Universitària: Anna Reig. Iniciativa Referent Empresarial: Everis Spain, Iniciativa Referent d'Entitat, Centre Formatiu o Institució: Universidad de Deusto, per Inspira STEAM, Menció especial: Associació Espiral, Educació i Tecnologia, pel programa Technovation Challenge.

Estratègia de país

Durant l'acte d'entrega a la Sala Barts, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va anunciar que el Govern elevarà elevar el Pla Dona TIC a estratègia de país. Puigneró insistir que només el 30% dels prop de 7 milions de treballadors del sector TIC a Europa són dones i que només un 8% ocupen posicions de responsabilitat, "una situació preocupant que es repeteix a Catalunya i que el Govern té com a prioritat revertir".

Puigneró va destacar que la revolució digital "que estem vivint i que ho està canviant tot és la modificació important", on la matèria primera serà "el talent de les persones i necessitem el talent de les dones".

Per la seva banda, Jordi Arrufí, director del programa Talent Digital a la Mobile World Capital Barcelona, va destacar que estem en l'era de la revolució del talent digital, en la que la tecnologia s'ha democratitzat gràcies a la reducció del cost i la cada vegada millor accessibilitat.

"La tecnologia ja és una commodity i cal talent tecnològic que ha de permetre la revolució de les dones"

Arrufí va exposar que el 51% de les persones arreu del món ja té accés a internet i que hi ha més connexions de mòbils que nombre de persones i el 85% de les empreses ja treballen amb Big Data. Va advertir que la creació d'ocupació se centra en el sector tecnològic amb perfil emergent. "La tecnologia ja és una commodity i cal talent tecnològic que ha de permetre la revolució de les dones".

Les assistents a l'acte d'entrega dels premis van marxar amb aquests deures apuntats a la seva agenda de treball i de difusió i amb un d'específic que els va posar el mateix conseller Puigneró: en els pròxims mesos, cadascuna ha de convèncer a cinc joves estudiants perquè cursin carreres tecnològiques. "Nessun dorma" (Que ningú s'adormi), va ser el missatge que es van emportar al final de la trobada; el mateix que dóna nom a l'ària del darrer acte de Turandot de Puccini amb què la soprano Mireia Casas va obrir la nit dels Premis Dona TIC 2019.