Una nit empresarial entre la medalla de Seat i la declaració de Pedralbes

Foment del Treball premia Luca de Meo, Torrons Vicens, Nestlé o Byhours

La taula presidencial dels Premis Ferrer Salat de Foment del Treball. | ACN La taula presidencial dels Premis Ferrer Salat de Foment del Treball. | ACN

La gran nit de Foment del Treball ja és història viva de Catalunya. L'última edició dels Premis Carles Ferrer Salat va tenir lloc el 20 de desembre de 2018 tot just després de la famosa reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de Pedralbes. El primer dels 21 punts de la Declaració de Pedralbes reconeixia "l'existència d'un conflicte sobre el futur de Catalunya" i apostava pel "diàleg efectiu amb una proposta política". Llavors, Josep Sánchez Llibre era flamant nou president de Foment i va jugar un paper clau com a interlocutor entre presidents. "Ha passat un any i no hem avançat gens", ha alertat durant l'edició d'enguany celebrada a l'Hotel Sofia i que ha tingut al president de Seat, Luca de Meo, com a gran protagonista. De la nit empresarial de la Cecot entre l'esperit d'Iese i la llibertat a la nit empresarial de Foment entre la medalla de Seat i la voluntat de Pedralbes. 

Més info: La fórmula Sánchez Llibre per revertir el trasllat de seus de Catalunya  

Des de bon començament, Sánchez Llibre s'ha ofert en qualitat de "col·laborador lleial" i "aliat responsable" entre totes dues institucions governamentals. L'objectiu comú era el mateix de sempre: afavorir l'economia i el progrés social, crear riquesa i ocupació, redistribuir amb equitat o eliminar les desigualtats, entre d'altres.  

Davant la formació del nou executiu central, el president de Foment ha aconsellat "no fer marxa enrere en reformes que han sigut positives" i ha recomanat no entendre "la política fiscal només com a mecanisme per quadrar els Comptes", sinó per "generar activitat econòmica". "Creiem que més pressió fiscal seria un error i un fre al progrés", ha etzibat. 

Sánchez Llibre: "La política continua estancada en ella mateixa sense posar "llums llargues" i atendre l'interès general"

Una de les seves propostes econòmiques és reduir 10 punts l'economia submergida existent que és del 25% del PIB i amb la qual es podria recaptar fins a 40.000 milions d'euros més per any. "Sense una economia forta no hi ha futur", ha insistit alhora que apostava més pel seny que per la rauxa. "No condemnar la barbàrie i no evitar-la és una greu irresponsabilitat del Govern, que té l'obligació de garantir els drets de tots i cadascun dels ciutadans. Dels que volen legítimament manifestar-se i dels que no", ha seguit. 

El discurs del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, d'un any a l'altre: 

20 de Desembre de 2018: "Ara és l'hora de teixir complicitats i de concertar, i no de recrear-nos en la discrepància i la confrontació: ara és l'hora del diàleg i la entesa. La solució política no és ni fàcil, ni senzilla. Però, mentre arriba aquesta solució necessitem estabilitat". 

18 de Novembre de 2019: "La política continua estancada en ella mateixa sense posar "llums llargues" i atendre l'interès general. Seguim sense pressupostos, ni a Espanya ni a Catalunya, i la situació política continua essent d'extrema complexitat. No es pot demorar més la governació i la presa de decisions. La desafecció política és ja excessiva... És hora ja, sense més dilació de governar i d'afrontar tots els problemes que tenim damunt la taula amb valentia. La política no pot convertir-se en un problema que freni les possibilitats reals de creixement de l'economia i el benestar, com està succeint des de ja fa massa temps". 

 

Tot i que l'objectiu era recuperar l'esperit de Pedralbes, la trobada entre Sánchez i Torra no s'ha pogut produir perquè el president de la Generalitat ha descartat la seva assistència a quarts de set de la tarda. El motiu? Discrepàncies protocolàries a l'hora de decidir qui tancava l'acte de Foment. L'explicació de cara al públic? Motius d'agenda després que Torra hagi passat tot el dia declarant al Tribunal Suprem. "Estem a temps de resoldre la relació política entre Catalunya i la resta d'Espanya. Millor dit, estic convençut que ho resoldrem", ha augurat Sánchez Llibre. 

Seat viu "el seu millor moment" 

Foment ha distingit el president de Seat, Luca de Meo, amb la medalla d'honor a l'Empresari de l'Any pel seu lideratge al capdavant de la companyia d'automoció en plena transformació digital del sector. En concret, es reconeix "la fortalesa en vendes en una etapa de reptes" així com "la visió estratègica de transformar el vehicle amb un nou concepte de mobilitat, connectivitat i innovació creativa". Entre les seves fites, se li reconeix haver posicionat Seat com una de les marques que més creix a Europa i líder en vendes del sector a Espanya amb "un ferm compromís amb Barcelona". 

De Meo: “Seat viu el millor moment des de la seva creació”

En xifres, Seat va fer el cim el 2018 amb 518.000 vehicles venuts i un benefici de 294 milions d'euros que és el més gran de tota la seva història. L'automobilística amb seu a Martorell també aporta el 0,8% del PIB del conjunt de l'Estat espanyol, representa el 3% de les exportacions i és el primer inversor industrial en recerca, desenvolupament i innovació d'arreu d'Espanya. L'anterior guardonat va ser Francisco Reynés, president executiu de Naturgy.  

El president de Seat ha recordat la figura de Salvadó i Valls i ha insistit que “Seat viu el millor moment des de la seva creació”. No ha dubtat a recordar que l’automobilística és la primera exportadora de la indústria espanyola o una de les que genera més ocupació amb més de 15.000 llocs de feina directes i més de 100.000 llocs de feina indirectes.

“L’automoció és un actor clau per a la prosperitat d’Espanya i el repte és mantenir el gran miracle de la indústria automobilística espanyola”, ha afirmat. Acte seguit, ha citat Ji Lee, director creatiu de Facebook i Instagram, i el seu lema que diu així: “L’important és actuar, les idees no són vàlides en sí mateixes”. Fets, no paraules. 

Què passa amb la Planta de Martorell? 

Una nota a banda mereix les respostes de Luca De Meo en una entrevista d'aquest dilluns a La Vanguardia on ha assegurat que "mentre [la protesta al carrer o el tall de carreteres] no impacti a la nostra operativa no tinc res a dir ni a decidir. Perquè m'estimo molt a Catalunya i a Barcelona... Allò que ens inquieta no és que es s'aturi el país, sinó que perquè es talli una carretera haguem de parar la planta". 

Encara més: "Alguns creuen que la meva feina consisteix a anar a Alemanya a pidolar inversions, quan la realitat és que allò que s'inverteix a Seat es genera aquí, aquesta empresa s'autofinança des de fa quatre anys". 

"La meva feina és demostrar que no passi res operativament, però si això segueix, el grup té altres opcions, disposa de plantes en pràcticament tots els països d'Europa. Aquesta és la meva por. No és una queixa ni una advertència, sinó un estat d'ànim", ha afegit. Un estat d'ànim per part del president de Seat que s'ha viralitzat a les xarxes socials.

Declaració de Pedralbes, a l'econòmica 

Amb l'absència d'última hora de Torra, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat pels consellers Àngels Chacón, Damià Calvet i Chakir el Homrani sí que han assistit a l'entrega de premis i al posterior sopar. Per part del Govern espanyol no hi ha anat Sánchez, però sí les ministres Nadia Calviño, Margarita Robles i Maria Jesús Montero. El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha assistit acompanyat per Salvador Navarro, president de la CEV i vicepresident de la CEOE.

"Cuidin, mimin, donin el màxim carinyo als empresaris, als emprenedors, als autònoms i a l'economia productiva en general", ha emplaçat Sánchez Llibre davant l'atenta mirada de José Creuheras (Planeta), Ángel Simon (Agbar), Javier Godó (Grupo Godó), Antoni Abad (Cecot), Josep González (Pimec), Camil Ros (UGT), Javier Pachecho (CCOO), Mar Alarcón (SocialCar), Joan Rosell o Enrique Lacalle, entre molts d'altres. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha declinat la invitació per "motius d'agenda", segons han confirmat fonts de VIA Empresa.  

Aragonès: "Quan no es deixa espai a la resolució de conflictes, aquests es cronifiquen i això no és bo per a ningú"

El vicepresident del Govern ha donat la benvinguda a Ximo Puig i ha defensat que "Seat té present i futur" a Catalunya. "Malgrat la desacceleració, seguim sumant en l'àmbit de les exportacions", ha explicat. Fins i tot, ha reivindicat que l'economia catalana és més equilibrada que abans de la crisi i té "unes finances públiques més sanejades" amb menys dèficit i atur. 

"Fa un any en un sopar com aquest veníem de fer un comunicat conjunt entre els dos governs", ha recordat Aragonès. La declaració de Pedralbes ha reviscut - almenys, de paraula- en una nova entrega de premis de Foment com a fantasma de passat, present i futur de Catalunya i Espanya. "Quan no es deixa espai a la resolució de conflictes, aquests es cronifiquen i això no és bo per a ningú", ha alertat. I de nou, la solució política, el diàleg o la seguretat jurídica han tornat a escena. 

La ministra d'Economia i Empresa en funcions ha recollit la proposta d'Aragonès defensant "estabilitat política, serenitat social i diàleg dins la llei". Després de reconèixer que Catalunya és la regió que més ha visitat des de l'inici de mandat, Calviño ha reivindicat el paper clau de l'economia catalana dins de l'espanyola i ha emplaçat a tots els governs a treballar plegats per dur a terme "una ambiciosa agenda de reformes estructurals". Sense més notícies de la Pedrables.

Reconeixement a Salvadó i Valls 

La gran patronal catalana també ha premiat a títol pòstum la trajectòria empresarial de Sebastià Salvadó, president del RACC durant 30 anys, i Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona durant 17 anys. El primer, per fer evolucionar la companyia de club d'automobilistes, amb 85.000 socis, a entitat de serveis i famílies, amb 811.000 socis, d'acord amb "la transformació basada en qualitat i innovació".

El segon, pel "compromís, responsabilitat i actitud dialogant" al capdavant de la institució cameral. "La seva veu sempre conciliadora en defensa dels interessos de l'activitat econòmica de Barcelona i de Catalunya ha estat essencial en la representació dels interessos de les empreses i de la seva projecció exterior", s'afegeix. Pel record quedarà una entrevista pendent amb VIA Empresa. In Memoriam. 

Més info: Una entrevista pendent amb Miquel Valls

Alhora, s'ha reconegut el compromís social de Torrons Vicens (destina el 10% dels beneficis del Torró solidari de Rac1 a la recerca de malalties pedriàtiques rares des de l'Hospital Sant Joan de Déu); l'aposta en innovació de Schneider Electric Espanya (transformació digital de l'administració energètica i l'automatització amb iniciatives com Innovation At the Edge i Exchange); la responsabilitat amb el medi de CELSA Group (líder en productes llargs d'acer i primer recilador d'Espanya i segon d'Europa); l'estratègia d'internacionalització de Castañer (exporta el 80% de la seva producció), les polítiques d'igualtat de Nestlé (la seva plantilla compta amb un 41,3% de dones a escala global), la igualtat de gènere com a “condició indispensable”; i Byhours com a pime de l'any (l'única plataforma que permet reservar microestades en més de 3.000 hotels en packs de 3,6 i 12 hores). 

Uns guardons que, segons expliquen des de Foment, reivindiquen "els valors de l'empresari liberal, obert i defensor del coneixement i el diàleg, com Carles Ferrer Salat". Qui va ser president de Foment en el renaixament de la patronal catalana amb l'arribada de la democràcia, president fundador de la CEOE i president de la gran patronal europea Unice (ara, Business Europe). Què diria Ferrer Salat de la medalla de Seat o la declaració de Pedralbes? Història ficció patronal.  

Més informació
Abad: "És el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya"
Avui et destaquem
El més llegit