Abad: "És el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya"

El president de la Cecot emplaça Foment del Treball a "saber complir amb el seu paper de cúpula"

El president de la Cecot, Antoni Abad, al seu despatx El president de la Cecot, Antoni Abad, al seu despatx

Antoni Abad Pous és el president de la Cecot des del 2005 i vicepresident de Foment del Treball des del maig del 2019, poc després que la patronal vallesana es reincorporés de nou a la liderada per Josep Sánchez Llibre. Foment, quan encara estava presidida per Joaquim Gay de Montellà, havia expulsat la Cecot per haver donat suport a l'aturada de país del 3 d'octubre, però amb el nou president tot va canviar i ara les relacions "són molt bones". De fet, aquest és el primer any que un president de la gran patronal catalana protagonitzarà un parlament durant la Nit de l'Empresari, cosa que representa "normalitat" i "proximitat". Preocupat per la violència que aquests darrers dies ocupa una part de Catalunya i tapa les protestes pacífiques en rebuig per la sentència, Abad rep VIA Empresa al seu despatx de l'antic Magatzem Pasqual Sala de Terrassa, que al 1978 va estrenar-se com a seu de la patronal terrassenca després de la fusió entre l'Institut Industrial de Terrassa i la Unió Comercial i Industrial, que van desembocar en el naixement de la Cecot.

Més info: Un cafè enèrgic amb Antoni Abad: "Ens en sortirem"

Com plantegeu la Nit de l'Empresari d'aquest any?

Aquesta és la 25a edició, però no ho hem plantejat com a una festa. Continua sent la Nit de l'Empresari amb el seu eslògan, que aquest any és Energètics. I tenim tres subtemes que són empreses sostenibles, administracions responsables i transició energètica. Això amb una nota a peu de pàgina.

Quina?

Administracions responsables, que és un oxímoron. Els hi dedicaré alguna part del discurs (riu).

Aquest és el primer any que en una Nit de l'Empresari parla un president de Foment del Treball. Què representa que Josep Sánchez Llibre faci aquest discurs?

Normalitat, proximitat, un estil de fer més obert, més proper. Des dels ulls de Cecot, tornar a Foment i normalitzar és una oportunitat. Alguns s'imaginaven que això ens podia debilitar o fer menys actius i hem continuat sent com hem sigut sempre, tenint arribada a tot arreu. Així traslladem més força i més unitat i aquest respecte mutu ens fa poder matisar i discrepar amb arguments i cordialitat.

Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad

Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad signen la pau

Així, el canvi de relacions amb Foment del Treball és positiu?

Sí. Amb Josep Sánchez Llibre fa molts anys que ens coneixem. Ell ha estat un interlocutor habitual nostre i hi havia aquell punt de proximitat i de bona relació. Tot i que cadascú té el seu estil, podem parlar tranquil·lament i compartir posicions. Cada entitat té la seva personalitat i certes inèrcies.

Però al final doneu aquesta visió d'unitat.

Sí, és una manera de col·laborar molt positiva. Ara, per exemple, el mes passat s'acabava el termini per poder fer entrar esmenes a la CNMC en temes de regulació energètica. A Foment, hi ha una comissió d'energia, però el document base amb què han treballat era nostre. Però quan es normalitzen les coses, tot aquest temps que portem amb el tema energètic, fa acumular coneixement sobre temes que són complexes.

"Catalunya és la regió més industrialista d'Espanya i el Vallès és el primer pol manufacturer i exportador del sud d'Europa"

Aneu a una, doncs.

Al final, hi ha una realitat: Catalunya és la regió més industrialista d'Espanya a banda del País Basc i el Vallès és el primer pol manufacturer i exportador del sud d'Europa. Hem de defensar les posicions i en energia sobretot perquè són un factor de cost importantíssim.

I, a més, amb el País Basc tenim un greuge comparatiu perquè tenen l'energia més barata i això fa que les empreses d'allà competeixin amb les de Catalunya amb preus més econòmics.

Hi ha una discriminació perquè els hi van resoldre perquè el PNB va donar suport al pressupost del PP. El dèficit de tarifa per aquest concepte de peatge el posen en pressupostos.

Tornant a la Nit de l'Empresari, com és que sent Cecot una patronal vallesana, se celebra a Barcelona?

Per moltes raons. Per la força dels empresaris joves de Cecot, joves de DNI i joves d'esperit, que en el seu moment van dir que havíem d'anar a Barcelona. La caricatura és que Barcelona ciutat és la boutique que es pot presentar al món amb una regió metropolitana amb la força de la indústria.

El president de la Cecot, Antoni Abad, durant la 23a Nit de l'Empresari al TNC | ACN

El president de la Cecot, Antoni Abad, durant la 23a Nit de l'Empresari al TNC | ACN

Hi ha algun motiu més que els porti a celebrar-ho aquí?

El segon tema és que el nostre àmbit és Catalunya. Cecot va néixer amb unes arrels només vallesanes, però aquest model va començar a incorporar gremis i associacions que tenen àmbit català. Això no té cap contraindicació amb què voluntàriament i per tradició, els gremis vallesans sempre han estat a Foment. I això també ens fa celebrar-ho a Barcelona. Les funcions cúpula les ha de fer Foment i han de saber complir amb el seu paper de cúpula perquè a sota té moltes organitzacions territorials que ja fan unes altres funcions més properes per territori i per especialitat. Això és repte present i defecte passat.

Quines són les funcions de la cúpula?

El representar-nos a tots. Aquesta falta de negociació permanent de la societat empresarial envers la societat política. Això ho han de fer les entitats cúpula: Foment a Catalunya i la CEOE a Espanya. Si mirem la història, hi ha una opinió molt generalitzada que les funcions cúpula es podien haver fet manifestament millor.

"L'Estat és permanentment intrusiu i expansiu"

Des de Cecot, poden contribuir perquè això sigui així?

Un dels nostres interessos d'estar a Foment és precisament centrar-li pilotes perquè les pugui rematar i sabem que la política no ens respon amb agilitat. Tenim un país no homologable amb els nostres socis de la Unió Europea. Hauríem d'estar marcant agendes i prioritats per ser un país competitiu, que ofereixi oportunitats de progrés a les persones i menys desigual del que tenim. I les decisions de competitivitat, no són decisions d'ideologia política, són decisions econòmiques i d'eficiència.

En aquest context, què representa la repetició de les eleccions?

La nostra relació amb l'Estat i les administracions ha d'estar en permanent revisió i discussió perquè sinó l'Estat és permanentment intrusiu i expansiu. Hem de prendre decisions, per exemple, en infraestructures però amb retorn. Per què gastem tot en alta velocitat si l'altra meitat l'haguéssim pogut dedicar a educació, talent innovació i transferència de tecnologia? Ens ho han preguntat mai? Cada quatre anys que votem i ara és cada quatre mesos.

Antoni Abad rep 'VIA Empresa' a la sala de reunions de la Cecot | Cecot

Antoni Abad rep VIA Empresa a la sala de reunions de la Cecot | Cecot

I ara ja no poden ni provar de dialogar amb l'Estat perquè no hi ha ningú a l'altra banda.

I els pressupostos tots prorrogats, quan la necessitat d'adequació és dinàmica perquè tot canvia molt ràpid. No tenir pressupostos és gravíssim. I ells van fent. Quatre mesos per no tornar a sumar res. Si Pedro Sánchez ja no sumava i ara, segons les enquestes no suma, què hem fet? I la campanya la paguem nosaltres.

I els agents econòmics i socials continuen sense interlocutors.

En aquesta conversa que ara estem tenint, ja hi faríem seure Pedro Sánchez, Quim Torra, Pablo Casado i a Oriol Junqueras, que ara nos ens podria acompanyar. Hem de seure els polítics i fer un curs de realisme per a polítics.

Parlàvem dels diners que s'han destinat a l'alta velocitat, però igual no s'ha fet en infraestructures estratègiques.

Una de les més importants per a nosaltres és la B-40, que la paga l'Estat. Va des d'emissions de CO2 a accidents in itinere passant per competitivitat. Aquesta infraestructura és competitivitat en vena. Amb això, l'Estat estalviaria despesa i guanyaria més IRPF i IVA. Però 40 anys de democràcia de no raonabilitat, donen per pensar molt. Mai no han invertit en proporció al PIB. Això és inadmissible.

"La B-40 és competitivitat en vena i això estalviaria despesa a l'Estat i guanyaria més IRPF i IVA"

Tot això sense tenir en compte el dèficit fiscal.

El 2006 vaig parlar de dèficit fiscal a Catalunya durant la nit de l'empresari. Deia que sempre hi ha hagut dèficit fiscal català i això vol dir que sempre hem finançat a l'Estat. Si tenim dèficit fiscal negatiu, Catalunya no genera ni un euro perquè aportem.

A banda de la B-40, quins greuges més diria que pateixen les infraestructures del Vallès?

Més que greuges, el Vallès Oriental i l'Occidental tenen les connexions orbitals, però no baixadors low cost, que són estacions cutres, però no busquem res més. Demanem que posin freqüència de pas perquè, com han d'anar els de Granollers a la UAB? Hem de treure les persones de les carreteres perquè per allà han de passar els camions perquè són industrialistes. Això passa per connectar molt millor i descongestionar.

El president de la Cecot, Antoni Abad, durant una roda de premsa | ACN

El president de la Cecot, Antoni Abad, durant una roda de premsa | ACN

Han pensat a recuperar l'esperit de la reunió de l'Iese del 2007 per reivindicar tot això?

Volem plantejar, en aquesta línia, un acte i que Foment lideri i se sumi tothom. Això ha de ser transversal. Aquell acte el vam moure des de Cecot i se'ns va sumar UGT i vam patir molt perquè se sumessin els demés, però al final ho van fer tots i va ser un gran èxit. Allà parlàvem d'aeroports.

Quin seria ara l'objectiu?

Catalunya. Però Catalunya en termes de competitivitat i progrés. Tot i que el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) podria prendre decisions amb molta més agilitat, però ha fet un molt bon recorregut.

"La campanya de l'ANC 'Consum Estratègic' no és una campanya de boicot"

L'Aeroport del Prat va tancar el setembre amb més de 40 milions de viatgers en els nou primers mesos de l'any.

Sí, però sobretot ens interessa la connectivitat i en llarga distància perquè amb una economia tan oberta com aquesta, tenir vol directe és fantàstic. Però ara hem de parlar de tot, d'R+D, energia... I si ho aconseguim, també parlarem de benestar social. I hem de parlar d'inversions i despesa a Catalunya i de deute històric com va fer Andalusia. Ha arribat aquest moment de fer aquest gran acte a favor de Catalunya, de dir prou i que sigueu intel·ligents, que aquesta és la inversió que més ens convé.

Com valora la campanya de l'ANC Consum Estratègic amb què volen incentivar les empreses compromeses amb la República catalana?

Això no és una campanya de boicot. Ens sembla un 'reflexiona i decideix bé què consumeixes' i demanen a les empreses que es posicionin. Ens proposen una llista en positiu per confirmar les nostres decisions de consum.

Com valoren la sentència i les mobilitzacions?

La violència ens preocupa moltíssim. Com a comitè executiu, hem estat en contacte tots els dies perquè això és molt negatiu. Tenim moltíssima preocupació perquè la ciutadania catalana que s'ha mobilitzat en els últims vuit anys, ho ha fet per unes reivindicacions i unes bases en què el civisme i la no violència en són les més sòlides. Malmetre això, no és qüestió d'independentisme, sinó que la societat catalana no som així. I això no pot ser i no acceptem cap violència, la dels excessos de la policia tampoc, però fem el favor d'intentar aturar-ho perquè això no ens defineix.

El president de Cecot, Antoni Abad | ACN

El president de Cecot, Antoni Abad | ACN

Quin impacte té això en l'economia i de cara al món?

Hi ha un factor reputacional. La gent internacional que s'hagi incorporat a seguir el que passa a Catalunya, li desquadra tot això. La imatge de l'Aeroport impacta a escala internacional. Això s'ha de cuidar i no s'ha de donar un missatge que digui que això és terrorisme i violència. I això és inadmissible en termes de qualitat democràtica. Ens en sortirem i relativament ràpid i no arruïnarem l'economia catalana, però fem el possible perquè s'acabi quan abans millor.

"No acceptem cap violència, la dels excessos de la policia tampoc, però fem el favor d'intentar aturar-ho perquè això no ens defineix"

Amb aquest panorama, com veuen des de la Cecot el futur econòmic i empresarial?

Si creixem, encara que sigui al voltant del 2%, és acumulativament als anys anteriors i l'any passat ja va ser un any molt bo. Les empreses estem fent uns esforços enormes d'actualització de mercats, de productes, d'innovació i d'evolució. 

Ve una nova crisi?

Això dependrà molt més del que nosaltres fem perquè sinó serà la profecia autocomplerta. De dificultats ja en vindran, però si el cervell de tots ens diu que anem cap a una crisi, ja ho tens i, si dius que no, tens un avantatge competitiu bestial perquè ells es frenen i tu penses que veus recorregut positiu. I el comportament quotidià de cadascú és molt més trascendent del que s'explica.

'VIA Empresa' es reuneix amb Antoni Abad a la seu de la Cecot | Cecot

VIA Empresa es reuneix amb Antoni Abad a la seu de la Cecot | Cecot

Com veu la Cecot d'aquí a 10 anys?

Aquesta taula ha de desaparèixer (riu). M'agradaria que Cecot continués sent el que jo sempre aspiro que sigui ja: una bona eina al servei de la competitivitat de les empreses i del progrés de les persones. Volem ser aquest instrument útil. I ho seguiré de prop.

Més informació
Foment, Pimec i Cecot lamenten la repetició d'eleccions espanyoles
La Cecot i Eines de País arrasen a la Cambra de Terrassa
Foment i Cecot renoven els vots patronals
Foment i Cecot brinden pel (des)amor
Avui et destaquem
El més llegit