• Empresa
  • Probex i com tornar a la normalitat amb més seguretat que mai

Probex i com tornar a la normalitat amb més seguretat que mai

Rido Envase es transforma i suma a la seva activitat de fabricació d'envasos, la producció pròpia d'una línia de productes de protecció contra la covid-19

L'equip de Probex amb les pantalles protectores | Cedidaç
L'equip de Probex amb les pantalles protectores | Cedidaç
Barcelona
29 de Juny de 2020
Act. 29 de Juny de 2020

"Jo no sóc metgessa ni infermera i aquesta va ser la meva manera de col·laborar". Begoña Cortina, gerent de l'empresa familiar Rido Envase, ha fet un gir de 180 graus en el seu negoci durant el confinament decretat per la pandèmia de covid-19, una empresa que ha anat evolucionant al llarg dels anys, però mai com ara. Han passat de fer blísters pels establiments comercials, a fer també envasos per a peces delicades que han d'arribar "perfectes" a la seva destinació perquè viatgen arreu del món en contenidors; a Probex, una línia de productes de protecció contra el coronavirus que s'allunyen de molts altres que donen sensació de "falsa seguretat".

 

Sense saber-ho, Probex es començava a gestar el 17 de març, quan des de diversos punts de Catalunya, de l'Estat i del món, la solidaritat es convertia en la protagonista d'una dura situació sense precedents. Un familiar metge de Cortina, la va avisar que s'havia creat una xarxa a Telegram d'impressors 3D que estaven fent fornades de pantalles protectores per al personal sanitari, però els faltaven làmines de plàstic. Va ser llavors quan va començar a col·laborar amb l'escola de disseny La Llotja de la Sagrera, on diversos voluntaris treballaven dia i nit per imprimir i repartir les pantalles. Cortina va anar cap a la seva fàbrica i va començar a produir totes les làmines que va poder per dur-les als voluntaris. Paral·lelament, també la contacta un professor de l'Escola Massana, on estaven fent un projecte similar amb un disseny propi de pantalles. "Estaven buscant maneres de fer molta producció a preus molt baixos i jo els vaig posar en contacte amb els meus proveïdors de material", diu.

Mentre col·laborava amb CO19-FAB-BCN i www.libreguard.care en tot moment, la gerent de Rido Envase va començar a recollir opinions de la seva xarxa de contactes vinculada al món sanitari, que els anaven proposant elements que havien de tenir sí o sí les pantalles facials com, per exemple, que no tinguin elements porosos, que siguin reutilitzables i es puguin esterilitzar, que no facin suar, que siguin compactes o que la làmina sigui molt transparent i intercanviable. A tota velocitat, es va anar gestant el primer de tota la línia de productes de Probex, les pantalles, que més tard les seguirien les mascaretes, els esprais higienitzants, els vestits de protecció, els salva-orelles i les bates.

 

La legió de les grans microempreses

Però, com ho ha fet Rido Envase per arribar fins aquí tenint en compte que es tracta d'una microempresa catalana amb un equip de només sis persones? "Jo sóc termoformadora, la meva tècnica de transformació del plàstic té unes limitacions i per fer la part de la pantalla tinc maquinària i material, però em calia la part de la corona, que és ideal fer-ho amb plàstic injectat", explica Cortina a VIA Empresa. Per això, va tirar de contactes de clients i va sumar al projecte el director de Vidarco, Josep Vidal, que treballen amb peces molt tècniques i de molta qualitat; i l'Àlex Alcántara d'Arteco, que està especialitzat en disseny de peces plàstiques. "Vam fer una reunió amb escafandra i vam començar a treballar el concepte i el disseny de la corona".

Cortina: "Hem generat sinergies i esperit de col·laboració entre les microempreses, que som una legió i ens hem d'ajudar"

Rido és qui lidera el projecte i qui n'assumeix els riscos econòmics, però Cortina té clar que tot l'entorn que s'ha generat al voltant de Probex són socis perquè "són proveïdors reconvertits a proveïdors amb unes condicions econòmiques i de disponibilitat absolutament impensables en una situació de normalitat" i, com ella, ho han donat tot en els moments més durs de la pandèmia. Empreses que, com la seva, també estan en ERTO i que han vist com la seva plantilla es bolcava de ple en els nous projectes del seu lloc de feina en les seves hores laborables, que han pogut ser més gràcies als nous projectes.

"Hem generat sinergies i esperit de col·laboració entre les microempreses, que som una legió i ens hem d'ajudar", relata emocionada, al mateix temps que afegeix: "Ens hem obert una finestra en aquesta situació tan complicada molt il·lusionant. No és el mateix seure a esperar a veure si em donen l'ICO o no, que viure aquest horror però amb la finestra d'esperança i d'il·lusió de fer una cosa molt xula que et pot ajudar i donar certa projecció".

Liada de troca made in Catalunya

De pantalles, n'estan fent de dos estils: una per al món sanitari i una altra destinada al món laboral més quotidià, que compten amb el mateix disseny però es diferencien en el tipus de plàstic i en la transparència de la làmina. "No és el mateix un dentista que necessita una transparència màxima, que qui treballa en una cafeteria, no té sentit que pagui el sobrecost", assenyala Cortina.

Tenien clar què volien produir, quines eren les necessitats dels diferents sectors i que "volíem una pantalla reutilitzable i a un preu competitiu i donar un producte fet aquí amb empreses d'aquí". Però "el que va començant sent una pantalla, ja va liar la troca i vam dir que també havíem de fer mascaretes perquè és el producte obligatori". Ara bé, com podia produir mascaretes una empresa que fabrica envasos molt específics i blísters, que poc a veure tenen amb el món del tèxtil?

L'equip de Probex amb les pantalles protectores | Cedida

L'equip de Probex amb les pantalles protectores | Cedida

Tirar de contactes és clau per fer créixer un negoci, però la covid-19 ha evidenciat que aquesta solidaritat i esperit de col·laboració és una eina indispensable per poder fer coses molt grans. "Una coneguda em va donar el contacte d'una noia que té una empresa tèxtil a Sabadell, que fa confecció de moda i la van venir a buscar els del Broggi i l'Hospital de Badalona, que necessitaven bates pels sanitaris i es va reinventar", explica. Llavors va trucar la Gemma i van arribar a un acord de mutua col·laboració: "Jo subministraré a través dels meus canals de venda els teus productes i tu faràs el mateix amb els meus i amb el mateix preu".

Don't stop me now

Admetent que "això és llançar-se a la piscina sense saber nadar" perquè sempre han produït productes per a tercers i mai de propis, Cortina explica els passos que ha seguit tot un equip de persones liderats per ella mateixa que volien fer créixer el projecte. Si abans a Rino Envase "ens venien a buscar i mai hem hagut de fer publicitat", ara han d'aprendre "a vendre, a comunicar, a generar producte propi, a fer la feina de màrqueting...". I tot això en només dos mesos i amb uns treballadors al 50% en ERTO perquè la caiguda de la demanda dels seus productes ha estat molt tocada durant l'aturada total de l'economia. 

Mentre el seu cosí de Galícia està creant campanyes publicitàries a Google, una amiga seva de la infància li porta la comunicació i les xarxes socials. I així s'ha format una cadena de col·laboracions que ha tret al mercat Probex, un material sobretot destinat a les empreses, però també a qualsevol ciutadà que vulgui protegir-se. "Fem un pack que és per persones que es volen protegir i no han de comprar 44 pantalles, posem la línia sencera per poder-nos apropar al públic més particular", posa damunt la taula Cortina.

Cortina: "La covid-19 no ens pot aturar, ens hem de protegir i tirar endavant"

I tot seguint l'estela de la sostenibilitat. La mascareta es pot rentar fins a 20 vegades a 20 graus, els salva-orelles són regulables a tres mides, les pantalles reutilitzables i, les que no ho són, 100% reciclables. Economia circular i solidaritat perquè, no només aprofiten tots els residus que generen, sinó que també tornen a la societat allò que els ha donat. Exemple d'això és que faran una donació als quatre col·legis de metges de Catalunya "perquè no hem d'oblidar que tota la idea ve de l'inici solidari de tot això i hem de ser coherents i poder retornar tot l'esforç que ha fet tot aquest col·lectiu".

Rido Manipuladors Moldeadors està activa des del 1994 i Cortina va agafar-ne el relleu el 2004, però és filla d'Airenplast SA, l'empresa que van fundar els seus pares després de portar des de Mèxic a Espanya els blísters, quan aquí encara no existien. A Rido, ara s'hi suma Probex, batejat així perquè Pro ve de protecció i bex del llatí, que significa barrera. Barrera de seguretat, però cap barrera a l'hora d'obrir-se a nous horitzons i portar al mercat productes de qualitat i de seguretat garantida -al seu web mostren tots els materials i la informació corresponent sense "amagar-nos de res"- per fer que la nova normalitat no ens aturi. "Això no ens pot aturar, ens hem de protegir i tirar endavant, don't stop me now". I, com remata Cortina, "a volar" i a continuar col·laborant en els nous temps que vénen per seguir endavant més vius que mai.