Un programa per atraure talent dispara l'interès per anar a viure al Ripollès

La Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès (UIER) diu que la falta d'habitatge impedeix completar contractacions de treballadors "qualificats i necessaris"

Sant Pere de Camprodon es un monasterio benedictino situado en el actual pueblo de Camprodon, en el Ripollès | iStock Sant Pere de Camprodon es un monasterio benedictino situado en el actual pueblo de Camprodon, en el Ripollès | iStock

Un programa de captació de talent de la Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès (UIER) ha disparat l'interès per viure a la comarca. És una plataforma on, a més de borsa de treball, inclou enllaços d'immobiliàries i altres serveis per ajudar-los a fer el pas. "Volíem fer venir talent de fora perquè som una comarca envellida i es necessiten molts perfils, però no ens esperàvem aquesta resposta", explica a l'ACN la responsable de Formació, Anna Prieto. De les 1.500 visites al web el 2022 s'ha passat a 32.000 i amb interaccions superiors a les 1.500. "Hi ha molta gent que vol canviar i viure a prop de la natura". La patronal alerta d'una limitació estructural, la falta d'habitatge, un problema que impedeix completar contractacions.

"Tenim ofertes de treball i empreses potents, només faltaria complementar l'habitatge". Aquesta és la sensació agredolça que tenen des de la patronal UIER arran del creixement exponencial que ha tingut el programa Viu i Treballa. Fa uns anys que ja estava en marxa, però l'any 2022 li van donar un nou impuls vinculant-ho a serveis necessaris i reforçant l'acompanyament amb la contractació d'una tècnica més. El resultat ha superat les expectatives, segons admet Prieto, que assegura que la comarca i especialment el seu entorn natural s'ha convertit en un destí desitjat. Des del juliol del 2022, han orientat 313 persones, de les quals 25 han canviat la residència pel Ripollès. "I podríem ampliar molt més si hi hagués habitatge", remarca.

Anna Prieto (responsable de Formació): "Volíem fer venir talent de fora perquè som una comarca envellida i es necessiten molts perfils, però no ens esperàvem aquesta resposta"

"Estic molt contenta del canvi"

Ainhoa Dols és una jove de 24 anys que fa dos mesos va deixar Rubí per anar a viure a Ripoll. Explica que va conèixer el programa gràcies a les xarxes socials i que, després de contactar-hi, li van fer una entrevista per videoconferència i tot es va començar a moure. "He vingut sola i vull compaginar-ho amb continuar estudiant", afirma. La seva il·lusió seria dedicar-se al sector primari. Ha estudiat administració, treballava a una empresa de jardineria i ara està a la recepció i de cambrera a la Solana del Ter a Ripoll. "Tenir tot ple de muntanyes o poder anar al riu o a petites botigues", són alguns dels aspectes que més valora.

Qui també està molt agraïda al programa és Teresó Casas, gerent del negoci hoteler. "Ens ha anat molt bé perquè estem molt contents amb la feina de l'Ainhoa i com s'ha integrat, se la veu contenta i això ens fa contents". La responsable admet que els costa trobar candidats quan tenen una baixa pels horaris que implica aquest sector. En cas de treballadors a cuina, per exemple, demanen que la persona visqui a la zona. I, per tant, si és algú de fora, com l'Ainhoa, el trasllat a la comarca és indispensable per poder fer-ho viable. Actualment, busquen diferents perfils i està "molt satisfeta" de com funciona la plataforma Viu i Treballa. "És una bona eina", afegeix.

"Ens costa molt trobar perfils especialitzats"

El Grup Sodeca de Ripoll també té "moltes dificultats" per trobar personal tècnic i especialitzats, perfils "indispensables" per la seva activitat, admet la responsable de RRHH, Núria Casas. "Som una comarca molt petita amb mà d'obra limitada i amb molta més oferta perquè som diferents empreses que busquem talent i moltes coincidim amb els mateixos perfils", detalla. Per trobar operaris, en canvi, les dificultats són menors.

 

Més informació
Un projecte de mentoria uneix estudiants i professionals del Ripollès per despertar vocacions
El tancament de la Cerdanya i el Ripollès trasllada les reserves al Pirineu lleidatà
Empresaris del Ripollès afirmen que caldrà treballar per recuperar la "confiança"
Avui et destaquem
El més llegit