• Empresa
  • El Racc presenta 12 propostes per "fomentar una mobilitat assequible, sostenible i segura"

El Racc presenta 12 propostes per "fomentar una mobilitat assequible, sostenible i segura"

El club presenta un document des d'una doble perspectiva: la visió dels usuaris i la realitat de Catalunya, amb què vol assolir una mobilitat segura, neta, assequible i connectada

La cap d'estudis de mobilitat del RACC, Alba Rey, i el president del RACC, Josep Mateu, valoren la mobilitat del patinet | Cedida
La cap d'estudis de mobilitat del RACC, Alba Rey, i el president del RACC, Josep Mateu, valoren la mobilitat del patinet | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Maig de 2024
Act. 28 de Maig de 2024

El Racc, amb més de 800.000 socis i membre de la FIA (Federació Internacional de l’Automòbil), a més de subscriure el manifest de l’Oficina Europea de la FIA (Mobility manifesto 2024 - FIA Region I (fiaregion1.com), de cara a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 9 de juny, ha presentat 12 propostes per fomentar una mobilitat segura, neta, assequible i connectada.

 

El club ha elaborat aquestes propostes des d’una doble perspectiva: la visió dels usuaris i la realitat de Catalunya, amb la finalitat de garantir que la transició cap a una mobilitat neta i sostenible no deixi ningú enrere, i que alhora permeti reduir els accidents de trànsit i aprofitar els avantatges que ofereix la digitalització dels vehicles i les infraestructures per assolir aquests objectius.

Mobilitat segura

1. Promoure campanyes de conscienciació sobre seguretat viària, fomentant la convivència pacífica entre els diferents mitjans de transport i centrant-se en les principals causes dels accidents, com són les distraccions, la conducció sota els efectes de l’alcohol i l’incompliment de les normes de trànsit.

 

2. Assegurar que el consumidor comprèn el funcionament dels sistemes avançats d’assistència al conductor (ADAS) i garantir que aquests aporten beneficis durant tota la vida útil dels vehicles, mitjançant proves adaptades i el seguiment de la seva eficàcia en la mobilitat quotidiana, sense que aquestes proves/inspeccions representin un increment substancial de costos per als consumidors.

3. Oferir formació als usuaris sobre l’ús compartit de les vies i la comprensió de la pròxima generació de vehicles, així com formació sobre les normatives relatives a la mobilitat ciclista i de VMP (vehicles de mobilitat personal).

Mobilitat neta

4. Facilitar als ciutadans la transició cap a una mobilitat elèctrica, establint ajudes econòmiques per renovar vehicles, i promoure la mobilitat activa, a peu i amb bicicleta com a hàbit saludable en els desplaçaments quotidians de curta distància.

5. Accelerar la instal·lació de les estacions de recàrrega necessàries i el reforç de la xarxa elèctrica als estats membres, així com garantir la transparència dels preus de la recàrrega elèctrica i les opcions de pagament arreu de la UE.

6. Impulsar la descarbonització del parc automobilístic actual, tenint en compte la vida mitjana dels vehicles.

Mobilitat assequible

7. Oferir opcions de transport privat i col·lectiu sostenibles, assequibles per a l’economia de les famílies, implicant tots els actors públics i privats, i garantir als consumidors informació sòlida i comparable sobre la sostenibilitat i l’eficiència dels diferents modes de transport.

8. Promoure l’oferta competitiva de vehicles elèctrics més petits i assequibles i fomentar el mercat de segona mà.

9. Garantir el finançament suficient de les infraestructures que connecten els diferents països per carretera i ferrocarril, entre ells el corredor mediterrani, així com el transport públic d’àmbit urbà i metropolità.

Mobilitat connectada i compartida

10. Fomentar la innovació en tecnologies de vehicles connectats i autònoms per millorar la fluïdesa del trànsit, reduir la congestió i l’impacte ambiental i augmentar la seguretat, garantint l’accés responsable i segur a les dades dels vehicles per preservar-ne la privacitat i evitar-ne l’ús indegut.

11. Adaptar els plans de formació de conductors als nivells més alts d’automatització per fer un millor ús dels nous vehicles i augmentar la seguretat.

12. Simplificar els preus i els bitllets dels diferents modes de transport de la UE mitjançant solucions digitals que facilitin la mobilitat sense barreres entre els diferents països i que, alhora, fomentin la mobilitat compartida