El rànquing definitiu dels supermercats catalans: quin és el que més factura?

Tres supermercats catalans lideren el rànquing dels millors valorats a escala estatal, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris

Bonpreu és el supermercat millor valorat a l'Estat | iStock Bonpreu és el supermercat millor valorat a l'Estat | iStock

Que sigui econòmic, de proximitat, que disposi de descomptes, que els seus productes estiguin etiquetats en el seu idioma habitual, que existeixi un compromís social del productor, que sigui ecològic… El consumidor català, en l’actualitat, és cada vegada més exigent amb els supermercats, i així ho demostra el darrer informe de resultats Els hàbits de consum de Catalunya elaborat per l’Agència Catalana de Consum. Així i tot, la majoria de la població catalana fa la compra en aquests establiments: un 53% dels catalans acut al súper, segons la darrera enquesta sobre hàbits de consum realitzada per la Mesa de Participación Asociaciones de Consumidores (MPAC).

Es tracta d’un increment de sis punts percentuals respecte de la xifra del 2021 i, per aquest motiu, els supermercats catalans es troben en una tendència alcista, però també davant la constant necessitat de cobrir les necessitats que els consumidors requereixen. Davant aquest escenari, quins són els supermercats amb seu a Catalunya que més facturen?

Un 53% dels catalans fa la compra al supermercat

bonÀrea i Bonpreu, al club dels 2.000 milions

Amb seu legal a Lleida, bonÀrea és el supermercat català que més factura. El grup va assolir el 2022 una facturació de 2.822 milions d’euros, un 25,4% més respecte del 2021, fet que va situar el seu benefici net en els 69,36 milions. El principal canal de venda ha estat la botiga que, després de les 24 noves obertures que va efectuar el grup l’any passat, va situar la xifra total en 560. 

Bonpreu va facturar 2.076 milions d'euros el 2022

En segona posició es troba el grup de supermercats Bonpreu. L’any passat, el grup presidit per Joan Font va superar les previsions de 1.900 milions d’euros de facturació trencant la barrera dels 2.000 milions. La xifra va ascendir concretament als 2.076 milions d’euros, davant els 1.782 milions de facturació del 2021. El grup va tancar el 2022 amb 204 punts de venda i una plantilla de 9.668 treballadors.

Condis tanca el top 3 malgrat reduir la seva facturació

Condis és el tercer supermercat català que més factura. Així i tot, la xifra de negocis del 2022, que va ser de 773 milions d’euros, s’ha vist reduïda un 5% respecte de la del 2021, quan es va situar als 817 milions. La companyia assegura que aquest fet es deu a les conseqüències de la pandèmia, conseqüències a les quals també fan front la resta de competidors. La cadena, que preveu tornar a superar la barrera dels 800 milions per a aquest 2023, ha "reorientat" l'estratègia comercial afegint 200 productes de marca pròpia, amb l'objectiu de "minimitzar" la inflació i la tendència alcista en els costos de les matèries primeres i l'energia.

Més info: Condis factura 773 MEUR durant el 2022

Caprabo, Ametller Origen, Sorli i Plusfresc continuen creixent

La quarta posició d’aquest rànquing l’ocupa Caprabo que, amb més de 300 supermercats a Catalunya, va incrementar la seva facturació en un 3,6% assolint els 743,6 milions d’euros. Malgrat la compra d’un 50% de les accions per part del grup EP Corporate Group del multimilionari xec Daniel Kretinsky, la filial catalana d’Eroski manté la seva seu al Prat de Llobregat. 

Els seus productes de proximitat van suposar una facturació de 36 milions d’euros, on destaca un increment d’un 36% en les vendes de carn, ous, caves, formatges i melmelades de proximitat, entre altres productes. La cadena disposa d’una xarxa de 35 empreses i 300 petits productors que comercialitzen més de 2.800 productes.

Una botiga de Plusfresc a Reus | Cedida
Una botiga de Plusfresc a Reus | Cedida

El top 5 el tanca Ametller Origen, que va assolir una facturació de 453 milions d'euros l'any 2022, un 17% més respecte a l'exercici anterior, per la bona marxa de les vendes de la xarxa de 128 botigues, amb un pes molt important en fruita i verdura.

Tot seguit, Sorli va tancar el 2022 facturant 260 milions d'euros, cinc més que en l'exercici anterior. Enguany, el grup celebra el seu centenari i tal com van apuntar l'administradora del grup, Anna Sorli, i el seu director general, Josep Figueras, la companyia preveu invertir 30 milions d'euros en un nou centre logístic a Granollers i set establiments entre el Maresme i el Vallès.

En darrera posició, Plusfresc, la cadena pertanyent al grup Supsa Supermercats Pujol, va facturar 186 milions d’euros el 2022, un 1,1% més que el 2021, suposant uns resultats “molt positius” segons el director general de Plusfresc, Francisco González. La cadena va dur a terme tres obertures que formen part del seu pla d’expansió, que preveu una inversió d’uns 15 milions d’euros i l’obertura de nou supermercats d’aquí al 2024.

Els supermercats catalans que més facturen són també els millor valorats a l'Estat

No només prenen part d’aquest rànquing els supermercats catalans que més facturen; també es troben els millors de l’Estat. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) elabora, cada quatre anys, el rànquing dels supermercats millor valorats a escala estatal, valorant la proximitat, neteja, oferta de productes i marques, atenció personal, i preus, entre d’altres. I és que aquest llistat mostra que els millors supermercats són catalans.

Més info: Els millors súpers de l'Estat són catalans

Les dues primeres posicions d’aquest rànquing estan reservades, en aquest ordre, per a Bonpreu i Plusfresc. A més, en novena posició se situa bonÀrea, que ha baixat des de la tercera posició en què es trobava l'any 2021, on tots tres supermercats eren els millors valorats a l'Estat. D'aquesta manera, Bonpreu, Plusfresc i bonÀrea continuen entre els deu millors supermercats en clau estatal, superant grans marques com Lidl (14a posició), Carrefour (23a posició) o Mercadona (24a posició). 

Més informació
BonÀrea obté una facturació de 2.800 MEUR
Bon Preu factura un 9,7% més, fins als 1.782 MEUR
Plusfresc impulsa la seva expansió amb una inversió de 15 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit