Sardà, del cafè de la Sagrada Família al gurmet de Catalunya

La coneguda botiga de queviures del barri barceloní es reformula en temps de coronavirus i obre el negoci en línia mantenint l'essència de sempre

La botiga renovada de Cal Sardà en temps de coronavirus | MEM La botiga renovada de Cal Sardà en temps de coronavirus | MEM

Tothom qui viu o ha viscut per la Sagrada Família coneix el colmado Cal Sardà. És símbol de barri, de comerç de proximitat i de servei de qualitat per a la gent de tota la vida i per als nous clients. És la tradició modernitzada que enamora Barcelona i el turisme. Un turisme que, preveuen, brillarà per la seva absència aquest estiu i que els fa donar per suposada una caiguda de vendes difícil de recuperar només amb el negoci local. Però la covid-19 ha donat ales a la quarta generació dels Sardà i, com molts altres negocis, han trepitjat l'accelerador per adaptar-se als temps de coronavirus. Així ho explica la seva gerent i quarta generació familiar del negoci, Marta Izquierdo Sardà, en una entrevista a la botiga amb VIA Empresa. L'espai s'ha ajustat a les noves mesures de seguretat, però manté la seva essència més viva que mai.

Quatre generacions familiars avalen, doncs, la seva fama al barri, però també criden l'atenció dels turistes. "Som una botiga de barri i vivim majoritàriament del client local, però, sobretot, en els mesos d'estiu el turisme és un ingrés extra", relata. Però aquest any la situació no pinta tan bé. Amb la nova normalitat, molts barcelonins aprofitaran per marxar de la ciutat i a això s'hi suma que les previsions de visitants estrangers no són gaire optimistes. I és que, com deia la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el turisme local "no és suficient" a Catalunya per complir les expectatives i això es veu molt clar en els sectors i negocis que depenen d'ells.

El colmado Sardà | Cedida

El colmado Sardà | Cedida

Si bé és cert que durant el confinament "molta gent ha vingut aquí per mentalitat", també ho és que "aquesta pujada de gent del barri no compensa amb tota la pèrdua econòmica del turisme" perquè "el turista gasta més", posa damunt la taula. "La situació és preocupant", però tot està per veure i, mentrestant, cal posar-hi fil a l'agulla, que és el que ha fet la seva gerent durant l'estat d'alarma portant els seus productes per tot Catalunya.

De la postguerra al gurmet...

Amb 90 anys de vida, Cal Sardà té segell propi i manté els seus productes de sempre incorporant-ne de nous. Tot va començar l'any 1930, quan els besavis de la família, Jaume Sardà i Flora Güell, van obrir una lleteria a prop del monument d'Antoni Gaudí. El ràpid creixement del negoci els va dur a moure's al cap de poc temps al local actual, on hi van incorporar una bacallaneria i un espai de fruita, verdura, ous i queviures.

La lleteria Sardà dels anys 30 | Cedida

La lleteria Sardà dels anys 30 | Cedida

Anys més tard, i durant la postguerra, van fer-se amb la llicència de torrefactors, cosa que els va permetre comprar cafè cru de Colòmbia i del Brasil, torrar-lo artesanalment i vendre'l sota la marca Cafè Sardà, que avui en dia encara triomfa i arriba arreu de Catalunya gràcies al seu servei a domicili i un acord amb l'empresa logística GLS.

Izquierdo Sardà: "La pujada de la gent del barri no compensa amb tota la pèrdua econòmica del turisme perquè el turista gasta més"

Als anys 50, la segona generació familiar va agafar les regnes del local i va impulsar la primera reforma, que es va centrar en la venda del seu cafè i dels queviures de qualitat i proximitat com les galetes, els torrons o els fruits secs a granel, símbol encara de la botiga Sardà. De fet, continuen mantenint molts dels proveïdors de l'avi Sardà, que han anat passant per les mans de les diferents gerents del negoci. Maria Sardà, mare de la Marta, continua sent-ne la propietària, però ara ja fa uns anys que ha deixat la botiga a càrrec de la seva filla, que va agafar-ne el relleu el 2016, després de combinar els seus estudis amb la feina de dependenta a la botiga.

Maria Sardà i Marta Izquierdo a la botiga abans de la segona reforma | Cedida

Maria Sardà i Marta Izquierdo Sardà a la botiga abans de la segona reforma | Cedida

I ella li va donar al volta al negoci, sempre mantenint l'essència familiar i el caire de proximitat que desprèn el seu tracte i els seus productes. La reforma era condició sine qua non perquè la botiga no acabés amb les persianes baixades i la família va acceptar la seva proposta. "Vam voler donar un aire més modern seguint amb l'essència de la botiga de queviures i incorporant articles que abans no teníem com el gelat artesà i l'orxata a l'estiu, que va lligat al que ja feien la meva mare i la meva àvia a l'hivern amb els turrons", explica.

...amb la confiança de sempre (i el client al centre)

I així va ser. "Volíem que la gent es servís els fruits secs, que entrés més dins la botiga, vam treure els aparadors i volíem que des de fora es veiés tot l'interior. Aquestes eren les directrius claus per a la reforma". Dit i fet, Izquierdo Sardà va modernitzar el negoci ampliant els seus productes cap a un nivell més gurmet, però mantenint una petita selecció de supermercat com l'oli o el sucre perquè, sobretot la gent gran, pogués fer la compra de sempre al lloc de sempre. Els seus productes vénen d'arreu de Catalunya, però també de la resta de l'Estat com, per exemple, les conserves i alguns vins de la seva selecció.

Izquierdo Sardà: "Vam voler donar un aire més modern seguint amb l'essència de la botiga de queviures i incorporant articles que abans no teníem"

El mostrador dels anys 50 és el rebedor d'una botiga que ha canviat molt, però que mai ha perdut la seva essència. Una botiga que ha acollit pares i fills de diferents generacions, símbol dels berenars de després de l'escola i dels productes també de temporada més bons del barri. Un negoci familiar que va arribar a acollir 14 treballadors durant els anys 50 i que ara està dirigit per Marta Izquierdo Sardà, que compta amb dues treballadores més, amb els proveïdors de sempre, però altres de nous, i altres actors fonamentals per al seu funcionament.

La part de darrere de la botiga de Cal Sardà | MEM

La part de darrere de la botiga de Cal Sardà | MEM

Un engranatge que coordina Izquierdo Sardà, que sap quina tecla tocar per arribar a un públic més ampli i fidelitzar-lo. I així, en només quatre anys, Cal Sardà ha tingut dues pàgines web. La primera, completament estàtica; la segona, filla del confinament, permet fer comandes a domicili -juntament amb el seu WhatsApp i el telèfon de sempre- i gaudir de tota la carta dels seus productes. Una web també de proximitat feta per la gironina Cap Empresa Sense Web, que ha donat facilitat als negocis més colpejats per la covid-19 a l'hora de fer un salt en el seu model de negoci i caminar convençuts cap a la digitalització. I els seus clients també ho estan. Només cal veure el seu perfil d'Instagram, on compten amb més de 7.000 seguidors i ja hi ha influencers que parlen de les seves meravelles. 

Els cafès de sempre es barregen amb la tradició catalana i els productes gourmet per enamorar (encara més) el barri, però també tothom qui arribi de nou. I això es nota en el tracte, en la qualitat i en la seva ànima. Només cal veure-ho i viure-ho.

Més informació
Olaria, el pany que tanca la porta al coronavirus
Cerima Cherries, les cireres de la Ribera d'Ebre que han conquerit el món
Grup La Pau, les ambulàncies que salven Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit