Més espai, assistents i impacte: la 30a Seafood Expo Global serà la més gran de la història

L'exposició de productes del mar més gran del món s'afiança a Barcelona i preveu generar un impacte econòmic de més de 156 milions d'euros a la capital catalana

Constantí Serrallonga (director general de Fira de Barcelona) i Wynter Courmont (vicepresidenta de Seafood a Diversified Communications), a l'acte de presentació del Seafood Expo Global | Cedida Constantí Serrallonga (director general de Fira de Barcelona) i Wynter Courmont (vicepresidenta de Seafood a Diversified Communications), a l'acte de presentació del Seafood Expo Global | Cedida

Més empreses, més espai i una xifra rècord d'assistents. La 30a edició del Seafood Expo Global / Seafood Processing Global serà la més ambiciosa i gran de la història. Els organitzadors de la cita, Diversified Communications, han presentat una edició que serà especial per l'esdeveniment referent mundial de productes del mar. Del 23 al 25 d'abril, la Fira de Barcelona acollirà per tercera vegada una exposició que espera superar els més de 33.000 visitants que va rebre la passada edició. Enguany, amb 51.227 metres quadrats d'exposició, un augment del 4% respecte de l'any passat. Amb tot, el congrés calcula un impacte econòmic de més de 156 milions d'euros a la ciutat comtal, és a dir, almenys sis milions més que el 2023.

Més info: La Seafood Expo Global deixarà 150 MEUR a Barcelona

De moment, hi ha confirmades 2.050 empreses expositores de 84 països diferents. A priori, menys representants i menys nacionalitats que les 2.088 companyies de 87 països que hi van ser l'any passat, però des de l'organització assenyalen que durant aquests últims dies acabaran de superar els dos indicadors. "Ara mateix tenim més inscripcions i més països confirmats que a aquestes altures de l'any passat", ha confirmat Wynter Courmont, vicepresidenta de Seafood a Diversified Communications. Els impulsors de l'exposició també preveuen superar els registres d'assistència del 2023, però no han avançat cap previsió perquè el període d'inscripcions és encara obert.

Noves empreses i nous països

De les firmes ja confirmades, hi ha 584 empreses que repetiran per primer cop i moltes més que debutaran, tot i que novament no s'ha parlat de xifres concretes. Sí que se sap que hi haurà 66 pavellons nacionals i regionals, amb les novetats de països com el Brasil, França, la República de Corea, el Japó i Oman, que per primer cop tindran el seu propi racó. De fet, el Brasil debuta també com a representant a la fira, juntament amb Costa de Marfil i Azerbaidjan. En aquestes instal·lacions, les del Seafood Expo Global, els proveïdors mundials de productes del mar mostraran les seves innovacions a compradors de tot el món i podran establir relacions comercials internacionals a un mateix indret. En aquest sentit, una de les novetats serà la Xina, un país molt important al sector i que l'any passat ja va tornar a l'esdeveniment, tot i que sense tanta força. "Després de la covid, el 2022, el govern xinès encara no havia habilitat els viatges. L'any 2023 ja va ser de recuperació parcial i el 2024 vindran per fi del tot, amb 316 companyies expositores xineses", ha anunciat Courmont.

D'altra banda, al Seafood Processing Global es presentaran nous materials i maquinària, a més d'equips i nous subministraments per a les empreses. Allà, es reuniran professionals de tota classe del sector, des de majoristes fins a importadors i distribuïdors, entre altres. Novament, amb la idea de buscar aliances comercials que puguin ser clau al món dels productes del mar. "Per a la 30a edició de l'esdeveniment, hem creat estratègicament nous espais per millorar l'experiència dels assistents in situ, facilitar converses significatives i proporcionar una plataforma única perquè forgin noves associacions i relacions comercials", ha apuntat Courmont.

A més del Seafood Expo Global i del Seafood Processing Global, hi ha previstes més de 20 conferències amb experts i els premis Seafood Excellence Global Awards

A banda d'aquests espais, hi haurà debats a càrrec dels millors experts i del sector. En total, estan previstes més de 20 sessions de conferències informatives, entre elles una de Mark Blyth, un catedràtic d'economia internacional William R. Rhodes '57, de l'Institut Watson d'Afers Internacionals i Públics de la Universitat Brown. També se celebraran els Seafood Excellence Global Awards, els premis oficials de l'esdeveniment, que reconeixen els millors productes del mar. De moment, ja s'han anunciat 40 finalistes de 15 països diferents, que surten de més de 80 inscripcions. Es lliuraran els premis al Millor Producte Detallista (retail) i el Millor Producte d'Hotel / Restaurant / Càtering (Horeca). A més, hi haurà quatre premis especials a la innovació, comoditat, envasat al detall i la millor línia de productes. Tots els finalistes estaran a la vista dels assistents durant els tres dies que duri la fira, i l'última tarda s'anunciaran els guanyadors.

Barcelona, capital mundial de l'economia blava

Des de fa tres anys, Barcelona s'ha convertit en un referent en el món dels productes del mar. Fins al 2021, la Seafood Expo Global / Seafood Processing Global se celebrava a Brussel·les, però els organitzadors van decidir canviar de seu a la ciutat comtal pel seu potencial. "Venir a Barcelona ens va mostrar que a llarg termini hi ha moltes oportunitats de creixement aquí, és una ciutat moderna i còmoda, el sector de productes del mar és molt important i quan vinguin més de 34.000 persones del sector en uns dies, la ciutat es convertirà en la seva capital mundial", ha afirmat Courmont. Per la seva banda, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha destacat que "Seafood Expo Global i Barcelona han format una associació d'èxit de gran futur". En aquest sentit, el màxim dirigent de l'organisme català ha precisat que la cita "cada any té més èxit que l'anterior" i ha assegurat que es troba entre els cinc congressos més importants que acull Fira de Barcelona.

Constantí Serrallonga i Wynter Courmont posen davant del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona | Cedida
Constantí Serrallonga i Wynter Courmont posen davant del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona | Cedida

El mercat del peix és un dels més exportadors del món, amb un volum superior als 123.000 milions d'euros i el Seafood Expo Global és l'esdeveniment més gran del món d'aquest sector. Tot i això, Catalunya és un referent pel que fa a l'economia blava, que és aquella centrada en la importància dels mars i els oceans com a motors econòmics. Un informe de la Generalitat de l'any 2019 va mostrar un volum de negoci de 25.170 milions d'euros d'aquest sector, un 7,6% superior a l'any anterior. A més, també va generar un valor afegit brut de 7.304,9 milions d'euros (un 2,6% més que el 2018) i una ocupació directa de 209.278 treballadors. Actualment, la pesca i l'aqüicultura signifiquen el 2,48% de les exportacions del sector agroalimentari de Catalunya, amb 368,90 milions d'euros. A la capital, Barcelona, l'economia blava va facturar 3.826 milions d'euros l'any 2021, el 4,3% del PIB de la ciutat, segons dades de l'Ajuntament. Tots els indicadors han anat augmentant amb els anys, i això ha atret a grans inversors i fires. "Catalunya té totes les infraestructures com Alimentaria, la Fundació El Bulli, la Fundació Alícia, més de 30 estrelles Michelin, i tot plegat dona un escenari ideal perquè Seafood creixi a Barcelona amb aquest entorn", ha explicat Serrallonga.

Més info: Fira de Barcelona supera els 250 milions de facturació en un any d’intensa activitat

Fira de Barcelona, de dolç

En aquest context, Fira de Barcelona confessa que travessa un gran moment. L'any passat, l'empresa va facturar 257 milions d'euros i continua creixent. Des de l'entitat afirmen que ara mateix es troben entre els cinc recintes referents pel que fa a fires europees, juntament amb Frankfurt, París, Milà i Londres. Cal recordar que Barcelona ja va convertir-se en la primera ciutat mundial pel que fa a congressos, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). És una superioritat que només Viena ha pogut trencar recentment, i que Fira de Barcelona busca refermar de cara al futur. "S'està construint el nou pavelló Hall 0, amb el qual volem cobrir totes les necessitats dels nostres clients. Fira 2000 lidera el projecte i la passada Setmana Santa va adjudicar l'obra d'estructura i coberta. És una obra complexa, de 60.000 metres quadrats construïts, i treballem amb la idea de tenir-la enllestida la tardor del 2026", ha anunciat Serrallonga.

 
Més informació
Barcelona acollirà l'edició "més internacional" de la fira Alimentaria & Hostelco
Seafood, la fira del peix que Barcelona va atraure a foc lent
Fira de Barcelona, el Cercle d'Economia i el Barça, guanyadors dels Premis Aster ESIC
Avui et destaquem
El més llegit