• Empresa
  • “Si volem que la gent es quedi a Lleida, necessitem empreses capaces de crear llocs de treball”

“Si volem que la gent es quedi a Lleida, necessitem empreses capaces de crear llocs de treball”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, reivindica el paper de l’empresariat en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu

    Taula d’experiències empresarials lleidatanes, celebrada en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida
    Taula d’experiències empresarials lleidatanes, celebrada en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida
    13 de Juny de 2025
    Act. 13 de Juny de 2025

    El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha reivindicat amb fermesa el paper de l’empresariat: “Si volem que la gent es quedi al territori, necessitem empreses capaces de generar riquesa i crear llocs de treball”. Talarn ha fet aquestes declaracions aquest dijous durant la conferència Taula d’experiències empresarials lleidatanes, celebrada en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu, que té lloc els dies 12 i 13 de juny al Palau Municipal d’Esports de la Seu d’Urgell (Lleida), sota el lema L’empresa davant del nou ordre mundial.

     

    El president ha explicat que està treballant conjuntament amb el Govern per “afavorir canvis legislatius que permetin configurar biopolígons i impulsar formacions professionals orientades a l’economia verda”. A més, Talarn ha reivindicat que “la demarcació de Lleida és una eina de desenvolupament per a tot Catalunya, capaç de donar resposta a un món en constant transformació i a la política del caos”, ha subratllat.

    Joan Talarn: “Afavorir canvis legislatius que permetin configurar biopolígons i impulsar formacions professionals orientades a l’economia verda”

    Els grans convidats a la festa han estat Josep Ramon Subirà, CEO de MyChef & Distform (Torrefarrera); Esther Saiz, cofundadora d’Intersa Labs (Alcarràs); Anna Puigcercós, directora general de Cadí (La Seu d’Urgell); i Manel Mayoral, galerista i propietari de la Galeria Mayoral (Verdú). Amb aquesta invitació, la Trobada busca connectar inspiració personal i experiència empresarial, tot situant el lideratge humà i territorial com a eixos clau del creixement futur. 

     

    Els forns de Lleida que han conquerit El Celler de Can Roca

    Josep Ramon Subirà, fundador de Mychef i Distform | Cedida
    Josep Ramon Subirà, fundador de Mychef i Distform | Cedida

    El CEO de Mychef & Distform, Josep Subirà, ha explicat que el 1991 va crear un taller de fabricació a Lleida per produir mobiliari per a cuines professionals d'acer inoxidable. Va ser el naixement de Distform, que ha equipat cuines d'arreu del país i que va acabar inventant un forn innovador i revolucionari per cuinar a baixa temperatura que es troba a restaurants amb tres estrelles Michelin com El Celler de Can Roca.

    “El 2011 va ser un any crucial per Distform”, explica Subirà, qui argumenta que van crear la submarca MyChef a través d'una aliança amb El Celler de Can Roca. A partir d’aquell moment s'endinsen en la fabricació de forns professionals i assoleixen llançar al mercat el primer forn amb tecnologia Tektherm, capaç de cuinar a baixa temperatura sense necessitat del bany maria. 

    Josep Subirà: "Aquest any, estimem que Mychef tindrà una facturació de 14 milions d'euros"

    Fins al 2023, Mychef era una marca de Distform. Llavors van decidir separar els projectes amb dues companyies independents. "Aquest any, estimem que Mychef tindrà una facturació de 14 milions d'euros", ha conclòs. 

    Segona generació, mateix esperit: Intersa Labs aposta per la innovació natural des de Lleida

    Esther Saiz, cofundadora d’Intersa Labs
    Esther Saiz, cofundadora d’Intersa Labs | Cedida

    Esther Saiz, cofundadora d’Intersa Labs, ha intervingut a la taula rodona i ha explicat que l’origen de l’empresa es troba en l’herbolari que la seva mare, María del Carmen Cayuela, va obrir a Lleida als anys setanta juntament amb el seu pare. “L'objectiu de la meva mare sempre va ser que les seves cinc filles fossin econòmicament independents”, ha explicat.

    Saiz, juntament amb la seva germana Maribel, també cofundadora, van aconseguir fer créixer el negoci familiar especialitzat en dietètica, nutrició i cosmètica natural, deixant enrere la importació i exportació de productes naturals per apostar per la fabricació pròpia a través d’Intersa Labs.

    Esther Saiz: “Lleida té una excel·lent qualitat de vida i facilita realment la conciliació familiar gràcies a les distàncies curtes”

    “Facturem 12 milions d’euros i tenim negocis a Europa, Àsia, Centreamèrica i Sud-amèrica. Tot això des de la nostra estimada Lleida, que té el repte de captar i retenir talent”, ha destacat. I ha afegit: “Lleida té una excel·lent qualitat de vida i facilita realment la conciliació familiar gràcies a les distàncies curtes”.

    “Jo no vaig fer un màster a ESADE; vaig fer un ESADE de secà"

    El galerista d’art Manel Mayoral
    El galerista d’art Manel Mayoral | Cedida

    Per la seva banda, el galerista d’art Manel Mayoral ha repassat la trajectòria de la seva empresa i ha posat en valor els contactes setmanals que, durant anys, ha mantingut amb poblacions de diversos punts del territori lleidatà.

    Mayoral ha assegurat: “Jo no vaig fer un màster a ESADE; vaig fer un ESADE de secà, entre mercats comarcals, fira a fira, aprenent què il·lusiona la gent i com convertir una passió en un projecte". Finalment, ha convidat el públic a visitar les seves galeries: “Us animo a passar una estona diferent i a no tenir por de preguntar pels preus".

    172.000 de llet diaris i un segle d’història: la força lletera d’una cooperativa catalana

    La Cooperativa Lletera del Cadí té el seu origen l'any 1915 | Cadí
    La Cooperativa Lletera del Cadí té el seu origen l'any 1915 | Cadí

    Anna Puigcercós ha explicat el cas de la primera lletera de l’Estat, per part d’un grup de pagesos del Pirineu. Es va constituir l’any 1915 com a Cooperativa Lleteria de la Seu d’Urgell, que en fusionar-se l’any 1935 amb la Cooperativa Lletera de Bellver passaria a denominar-se definitivament, Cooperativa Lletera del Cadí. Com que la llet es malmetia de seguida, si no es consumia immediatament, es va optar per la seva transformació en mantegues i formatges, que alhora eren més fàcils de transportar.

    La directora general de l’empresa de formatges i mantega Cadí, Anna Puigcercós, ha posat en relleu els 110 anys d’història de la companyia i la importància del model cooperatiu. “L’objectiu de les cooperatives no és maximitzar els beneficis, sinó garantir un retorn just”, ha afirmat. Puigcercós ha detallat que actualment compten amb 64 famílies ramaderes repartides en 35 pobles de l’Alt Urgell i la Cerdanya, que recullen un total de 172.000 litres de llet diaris.

    Anna Puigcercós: “L’objectiu de les cooperatives no és maximitzar els beneficis, sinó garantir un retorn just”

    A més, ha reivindicat que "cal sentir-se orgullós del sector primari i la millor manera de reconèixer-lo és comprant productes del territori".