
A Catalunya hi ha aproximadament 590.000 empreses. D’aquestes, el 55% no tenen assalariats i del 45% que sí que en tenen, tan sols el 0,9% tenen més de 49 treballadors. En termes generals, podem afirmar que l’economia catalana és robusta, diversificada, creixent i amb un alt dinamisme. A més, disposa d’un entorn atractiu per a la generació de noves iniciatives empresarials, liderant des de fa anys l’activitat emprenedora a l’Estat amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 6,9%, aportant innovació i atracció de talent i d'inversió estrangera a la nostra economia.
A escala global, a les portes del segon quart del segle XXI, encara assumint les conseqüències econòmiques i socials de la covid-19 i mentre transitem de l’era industrial a l’era digital, podem afirmar que hem assolit una fase de perma i policrisi, on la proliferació de riscos ens obliguen a viure un escenari de gran incertesa i volatilitat. De riscos i inestabilitat n’hi ha hagut sempre, però la confluència de fenòmens ens situa en el que segurament és el moment de més complexitat de la història recent de la humanitat.
Sembla evident, doncs, que l’adaptabilitat, la capacitat de transformació i la resiliència empresarial seran factors claus per a les empreses i organitzacions catalanes. Ara bé, quina és la capacitat d’adaptació de les petites i mitjanes empreses? Quina és la seva capacitat de supervivència a causa de la seva reduïda dimensió?
És indispensable que Catalunya, com ja fan altres economies europees, estableixi un sistema de suport a la continuïtat empresarial basat en tres pilars fonamentals: transmissió d’empreses, resiliència empresarial i mecanismes de prevenció al tancament.
Hem de partir de la base que és econòmicament saludable tenir una economia emprenedora que dedica esforços a la generació de nou teixit empresarial. Però cal recordar que tan important és fomentar la creació de noves empreses, com donar suport a les ja existents, ajudant-les a ser més resilients i a perdurar en el temps. Especialment, entre les petites i mitjanes empreses o a aquelles dirigides per persones autònomes.
És clau disposar d’un sistema estable de transmissió d’empreses; un conjunt de mecanismes de suport al relleu empresarial
Catalunya i Europa viuen una etapa de jubilacions massives. També dels propietaris de les petites i mitjanes empreses que ara es veuen amb l’obligació d’assegurar una transmissió, un relleu generacional, o quedaran evocats al tancament. Fet que comportaria enormes negativitats per la pèrdua de teixit empresarial, llocs de treball i intangibles d’experiència i coneixement.
Considerem, doncs, que és clau disposar d’un sistema estable de transmissió d’empreses. Un conjunt de mecanismes de suport al relleu empresarial que permetin, a la vegada, donar l’oportunitat d’emprendre a totes aquelles persones emprenedores que ho desitgin a través de l’adquisició d’una empresa en funcionament sense haver de començar des de zero i, per tant, menys arriscada. A Catalunya, comptem amb Reempresa que és, des de l’any 2011, el mercat de referència per a la compravenda de petites i mitjanes empreses i que, ha facilitat la transmissió de més de 5.200 empreses i el manteniment de més de 15.000 llocs de treball.
Per donar suport a la continuïtat empresarial, també cal reduir-ne la mortalitat a través de mecanismes de resiliència empresarial, és a dir, dotant a les petites i mitjanes empreses d’una major capacitat de resistir i recuperar-se dels constants canvis o disrupcions. Les organitzacions resilients es caracteritzen per la capacitat de crear i dissoldre estructures, proporcionar seguretat en mig del canvi, gestionar les conseqüències emocionals que se’n derivin i aprendre a desenvolupar-se i créixer davant les dificultats. Cal desplegar, doncs, serveis i programes, públics i privats, que permetin aquesta adaptabilitat i capacitat de superació, a la vegada que cal evitar sobreregulacions normatives i càrregues burocràtiques que encara dificultin més la capacitat de reacció de les nostres organitzacions.
El tercer pilar del sistema de suport a la continuïtat empresarial és la prevenció al tancament d’empreses, és a dir, disposar de mecanismes d’alerta primerenca (early warning), de prevenció de la insolvència, de reestructuració, així com de models predictius de la nostra economia.
Conèixer la salut econòmica, financera i competitiva de l’empresa i els riscos que l’amenacen de manera continuada és essencial per actuar abans que sigui massa tard
La Unió Europea (UE) i diversos estats membres ja han impulsat la creació de mecanismes de prevenció del tancament d’empreses. Un clar exemple d’aquest esforç és l’aprovació de la Directiva Europea (UE 2019/1023) sobre els marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, i on es demana que els estats membres vetllin perquè el deutor tingui accés a eines d'alerta primerenca clares i transparents que permetin detectar circumstàncies que puguin provocar una insolvència imminent i que puguin advertir-lo de la necessitat d'actuar sense demora.
Conèixer la salut econòmica, financera i competitiva de l’empresa i els riscos que l’amenacen de manera continuada és essencial per actuar abans que sigui massa tard. Quan parlem de les petites i mitjanes empreses, massa sovint observem empreses amb poca visió estratègica i capacitat de projecció de futur. El petit empresari queda absort en la gestió diària del negoci i no atén la reflexió a mitjà i llarg termini, el que limita la seva capacitat d’anticipació, adaptació i superació. Les eines d’alerta primerenca han d’ajudar les empreses a diagnosticar la seva salut i a prendre mesures. Igual que les persones tenim el costum de realitzar revisions mèdiques per actuar de manera precoç en cas de detectar quelcom que no funciona com caldria, el mateix hauria de produir-se en l’àmbit empresarial.

En aquest sentit, una iniciativa de referència és la xarxa Early Warning Europe, conformada per diferents entitats d’Europa que tenen com a missió la creació i intercanvi d’eines d’alerta primerenca contra la insolvència empresarial, així com l’atenció i assessorament a petites i mitjanes empreses per evitar el seu tancament.
A Catalunya, a finals de l’any 2021 la patronal Cecot va posar en marxa el programa de HelpEmpresa, que ja ha atès més de 1.200 empreses i que s’ha consolidat com el “metge de capçalera” de les petites i mitjanes empreses catalanes realitzant un diagnòstic holístic inicial i oferint tres itineraris: creixement i impuls de l’activitat; reestructuració en cas d’insolvència; o bé tancament honest i ordenat en els casos inevitables i connectant-los amb solucions de segona oportunitat disponibles com l’exoneració de deutes, la incorporació al mercat de treball o l’inici d’una nova activitat emprenedora.
Cal tenir una mirada llarga de l’empresa i apostar per estructurar un sistema sòlid de suport a la continuïtat i de la pime catalana
A vegades, en el marc d’aquests programes s’ha d’atendre a persones empresàries que estan passant per un mal moment i això té conseqüències emocionals i de salut mental. En aquest sentit, HelpEmpresa disposa d’experts que poden oferir un acompanyament emocional i psicològic que té efectes positius, tant en la seva persona, com en el seu entorn i, òbviament, en el funcionament i recuperació de l’empresa.
Les petites i mitjanes empreses són el motor econòmic de Catalunya i ara es troben no només amb el repte diari de l’examen del mercat, sinó que també han de conviure amb l’alta incertesa i complexitat global. Cal, doncs, tenir una mirada llarga de l’empresa i apostar per estructurar un sistema sòlid de suport a la continuïtat i de la pime catalana i evitar les nocives conseqüències, econòmiques i socials, del tancament d’empreses i de la debilitació del nostre teixit empresarial.
Aquest article és un resum de la Publicació lliurada per part dels dos autors en el marc del 4t Congrés d’Economia i Empresa 2025.