Situació històrica a la Cambra de Terrassa: 83 candidatures per representar 35 membres

Mai s'havien presentat tantes candidatures a la tercera cambra més gran de Catalunya i que agrupa més de 33.400 empreses

Ramon Talamàs i Natàlia Cugueró, a punt per les eleccions de la Cambra de Terrassa | VIA Empresa Ramon Talamàs i Natàlia Cugueró, a punt per les eleccions de la Cambra de Terrassa | VIA Empresa

Situació històrica per primera vegada a la Cambra de Comerç de Terrassa per les pròximes eleccions del 20 de setembre de 2023. Juntament amb la de Barcelona, són les úniques cambres que aniran a eleccions després de la presentació de les candidatures per sufragi al ple de l'entitat. Es tracta de 83 candidatures per representar els 35 membres de la corporació terrassenca, agrupats en 12 grups d'activitats amb representació al ple. I amb dues organitzacions que pugnen pel lideratge d'ella: Eines de País i l'actual, liderada pel president Ramon Talamàs.

Per entendre l’engranatge de l'entitat terrassenca, cal destacar que la composició del Ple de la Cambra està format per 45 membres. Del total d'empreses representades, 35 són les designades pel sufragi dels electors i electores (com a curiositat hi haurà cinc membres més que en les eleccions de 2019); cinc correspondran als representants proposats per les organitzacions empresarials que en aquesta ocasió s'han presentat Cecot i Pimec; mentre que les altres cinc correspondran al que es coneix amb el sobrenom de "cadires de plata", és a dir, representants d'empreses de major aportació voluntària. En aquest cas n'hi haurà cinc menys que des de les últimes votacions.

Segons fonts consultades per VIA Empresa, "la Cambra de Terrassa està adquirint un paper primordial i s'ha convertit en la tercera de Catalunya pel que fa a nombre d'empreses, després de Barcelona i Girona". En concret compten amb més de 33.400 organitzacions darrere. A part d'agrupar municipis com ara Terrassa, Rubí o Sant Cugat del Vallès, també està conformada per empreses de Castellbisbal, Gallifa, Matadepera, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

La Cambra de Terrassa i la Cambra de Barcelona són les úniques cambres que aniran a eleccions després de la presentació de les candidatures per sufragi al ple de l'entitat

Fundada el 1886, va ser la primera cambra de comerç en constituir-se a Catalunya i la tercera a Espanya. En unes eleccions que es preveuen ajustades, els primers empresaris en presentar públicament la seva candidatura per a les eleccions de les cambres de comerç catalanes han estat els d’Eines de País. Com en les anteriors eleccions de 2019, estan liderats per l’enginyera i advocada Natàlia Cugueró, fundadora de la consultora Get a Partner i actual vicepresidenta tercera de la cambra egarenca.

Més info: Comença la disputa a la Cambra de Barcelona: 112 empreses per a 52 vocalies

En els anteriors comicis, Eines de País va ser la més votada, però no va aconseguit la presidència perquè no es va presentar a tots els epígrafs electorals. Aquesta vegada disputaran les 35 cadires que s’elegiran democràticament. Cugueró ha indicat que el seu objectiu és renovar “una Cambra que ha estat dirigida molt verticalment, sempre pels mateixos sectors econòmics i socials, sense assumir que la societat i el teixit empresarial de la demarcació ha canviat molt en els últims anys". Per això, s’ha compromès a recuperar les comissions de treball i reobrir la delegació de Sant Cugat del Vallès, tancada durant l’actual mandat.

La Cambra de Terrassa agrupa més de 33.400 empreses de dotze municipis diferents

Natàlia Cugueró (Terrassa, 1972) és fundadora i primera executiva de Get a Partner, una consultora empresarial especialitzada en startups. També es professora de la Universitat Oberta de Catalunya i, amb anterioritat, va treballar per diverses entitats financeres com les antigues caixes de Terrassa i Manresa. És enginyera industrial per la UPC, llicenciada en dret per la UOC i doctora en management per l’IESE.

Més info: Eines de País presenta els candidats a la Cambra de Terrassa

Finalment, Ramon Talamàs, actual president de la Cambra de Comerç de Terrassa i candidat a la reelecció, ha consensuat amb l’equip que l’acompanya els principals objectius que, de revalidar el càrrec, té per a la legislatura vinent. Els objectius es concreten en mantenir l’actual línia de proximitat amb el teixit empresarial, col·laborant amb l’ampli ventall d’administracions i entitats. L'equip de l'entitat egarenca té com a principal objectiu "continuar oferint serveis adequats a les empreses, a les quals es vol continuar acompanyant per potenciar la seva competitivitat i sostenibilitat".

Talamàs és llicenciat en Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, diplomat en direcció comercial per ESADE, Programa d'Alta Direcció d'Empreses (PADE) per l’IESE, i des de juny del 2019 presideix la Cambra de Comerç de Terrassa. Enguany es presenta amb l'objectiu de revalidar el càrrec, ja que, malgrat la feina que estima que s’ha dut a terme, "en queda molta encara per perfeccionar".

Més informació
Foment del Treball i Pimec pacten una llista patronal unitària per les eleccions de la Cambra 2023
Avui et destaquem
El més llegit