• Empresa
  • Quin pas empresarial fan els emprenedors catalans d'èxit?

Quin pas empresarial fan els emprenedors catalans d'èxit?

Els fundadors de Typeform, a punt de convertir-se en unicorn, s’apunten a la tendència de crear les seves pròpies societats de cartera

La cúpula de Typeform. D’esquerra a dreta, Robert Muñoz (vicepresident), Joaquim Lecha (CEO) i David Okuniev (president) | Typeform
La cúpula de Typeform. D’esquerra a dreta, Robert Muñoz (vicepresident), Joaquim Lecha (CEO) i David Okuniev (president) | Typeform
Barcelona
12 de Juliol de 2022

David Okuniev i Robert Muñoz Rupérez, fundadors de Typeform, una startup catalana a punt de convertir-se en unicorn, han constituït sengles societats hòlding per gestionar les seves inversions personals. Aquest és el pas que donen els emprenedors d'èxit quan les empreses que han impulsat adquireixen volum i estan en condicions d’emprendre noves aventures.

 

Okuniev i Muñoz han creat Okushi Asako SL i Roboto Asako SL, respectivament, de les quals en són els administradors i socis únics. Són dues societats clòniques, constituïdes el mateix dia, que tenen per objecte la gestió d’accions i participacions empresarials. Un portaveu de Typefom precisa a VIA Empresa que es tracta de “dues companyies de cartera establertes, únicament, com a vehicles comercials personals per a les respectives inversions individuals i contribucions benèfiques de David i Robert”. Aquestes fonts subratllen que les mencionades societats “no estan connectades amb el negoci de Typeform”.

Typeform està cridada a ser el proper unicorn català després de protagonitzar un creixement exponencial en els quatre últims anys. El març passat va anunciar que havia recaptat 135 milions de dòlars (132 milions d’euros) en una ronda de finançament liderada pel fons belga Sofina, moment en el qual va assolir una valoració de 935 milions de dòlars (918 milions d’euros), que l’apropa als 1.000 milions de dòlars a partir dels quals ja se la identifica com a unicorn. Ha desenvolupat una plataforma SaaS per facilitar la connexió entre empreses i els seus clients mitjançant enquestes, formularis i altres solucions.

 

David Okuniev i Robert Muñoz, fundadors de Typeform, el proper unicorn català, han constituït sengles societats de cartera per canalitzar les seves participacions i accions benèfiques

Amb 125.000 empreses clientes a tot el món, 450 empleats i una facturació de 63 milions d’euros (2021), Typeform està en plena expansió. Precisament en aquest moment, el president de la companyia (Okuniev) i el vicepresident (Muñoz) han constituït societats de cartera per gestionar les seves participacions empresarials i encarar noves inversions. Des de la companyia que han fundat s’assenyala que també les utilitzaran per activitats filantròpiques. No són els primers que fan aquest mateix pas empresarial.

Els fundadors de Holded

A finals de l’any passat, els dos fundadors de Holded, Javier ‘Javi’ Fondevila Muñoz i Bernat Ripoll Molera, també van crear sengles societats hòlding unipersonals: Berkstand Capital SL i Feather Capital SL, respectivament, de les quals en són administradors i socis únics. Són societats clòniques, constituïdes el mateix dia i amb seu a Barcelona que cadascú utilitza per gestionar les inversions i participacions empresarials. En aquest cas, com a objectiu social també inclouen la consultoria informàtica i els negocis immobiliaris.

Fondevila i Ripoll van constituir les seves respectives societats de cartera poc després que, el juliol de 2021, el grup noruec Visma adquirís una participació majoritària de Holded. No es va informar de l’import de l’operació si bé algunes informacions periodístiques apunten que oscil·laria entre els 100 i els 120 milions d’euros en funció dels futurs resultats.

Holded ha desenvolupat un programa informàtic allotjat al núvol amb el qual les empreses poden gestionar de forma senzilla i intuïtiva tota l’activitat administrativa. Tot i que Visma n’és la primera accionista, Fondevila i Ripoll, de 34 i 30 anys, continuen com a CEOs. A més, el primer n’és conseller i el segon, vicepresident.

Tendència entre els emprenedors catalans d’èxit: constitueixen societats de cartera quan les startups que han fundat agafen volum o donen entrada a nous socis

Hi ha molts més casos d’emprenedors que han creat societats de cartera tant per controlar les seves participacions com per diversificar l’activitat. Majoritàriament, donen aquest pas coincidint amb operacions de venda d’accions o entrades de nous socis. Aquests moviments són tendència entre els fundadors de les startupus catalanes que han liderat les rondes de finançament en l’últim any.

Xavier Pladellorens va constituir a finals de l’any passat Xaplasi SL per gestionar les seves accions. Uns mesos abans, el grup britànic JDSports va comprar el 80% de Deporvillage, una botiga online de material esportiu amb seu a Manresa que Pladellorens va fundar juntament amb Àngel Corcuera. L’operació es va tancar per 175 milions d’euros.

Marques que només venen per Amazon

Rubén Ferreiro va constituir l’últim dia de 2020 Celtic Wings 77 SL, societat de cartera a través de la qual controla la seva participació a Your Amazing Brand Amplifier (YABA)la primera empresa espanyola centrada en la compra de marques que només es venen a través d’Amazon. Ferrero presideix Yaba, que en l’últim any ha aconseguir 75 milions d’euros entre equity i deute. És la quarta startup catalana que més ha recaptat en les rondes de finançament des de gener de 2021 fins l’actualitat.

Inversió a Texas

Daniel Pope va crear Tramuntana Ventures SL a finals de 2019 per gestionar les seves participacions. És el president i CEO de Submer Technologies, empresa barcelonina que desenvolupa solucions per refrigerar centres de dades mitjançant immersió. Companyies com Telefónica o Intel utilitzen la seva tecnologia. El març passat va obrir una planta de 37.000 metres quadrats a l’estat nord-americà de Texas. En l’últim any ha captat 30 milions d’euros en rondes de finançament, fet que la situa com la setena catalana per import des de gener de 2021.

Software per a petits hotels

Alexandre Guinefolleau va crear la societat de cartera personal Valinor Ventures el 2019, que comparteix seu amb Amenitiz Solutions, una startup barcelonina que desenvolupa software de gestió per a petits hotels. Aquesta última està a punt de desembarcar als Estats Units. Guinefolleu n’és el CEO i president. En l’últim any ha aconseguit 27 milions d’euros en una ronda d’inversió liderada pels fons britànics Eight Roads i Chalfen Ventures, fet que la situa com a vuitena catalana per import recaptat en l’últim any.

Serveis financers incrustats

Ignacio Javierre va crear fa poc més d’un any la societat patrimonial i de cartera Aigualluts Ventures. Javierre (director d’operacions) i Hasan Nawaz (CEO) van fundar Hubuc (B2B Fintech Solutions SL), startup barcelonina de serveis financers. Han desenvolupat una plataforma de pagaments que poden incrustar els seus clients en les seves respectives pàgines web. En un any han aconseguit 9.41 milions d’euros en rondes de finançament, fet que la converteix en la desena catalana que més import ha aconseguit.