Startsud, l'epicentre emprenedor del sud de Catalunya

La incubadora que busca innovar, modernitzar i millorar el teixit empresarial de les comarques tarragonines

Part de l'equip i inucabdes de Startsud | Cedida Part de l'equip i inucabdes de Startsud | Cedida

Barcelona sempre ha estat l’epicentre de les startups catalanes. L’ecosistema de la capital dona a entendre que és el lloc ideal per començar una empresa. Tot i això, no és l’únic nucli on poder invertir, crear o innovar, sinó que pràcticament tot l’ecosistema català està plagat d’incubadores i companyies dedicades a fer realitat els somnis d’alguns emprenedors. Startsud és l’exemple del sud de Catalunya, una incubadora que vol reivindicar la necessitat d’un punt de trobada per a totes aquelles empreses emergents creades molt més avall del nucli barceloní: “Durant el confinament vam voler crear un projecte que donés sortida a totes les startups del sud de Catalunya”, explica Marc Arza, CEO de la companyia.

Startsud es pot catalogar com a incubadora, és a dir, una empresa dedicada a la creació, acceleració i sortida al mercat d’empreses emergents. “La clau d’un projecte d’èxit és tenir un grup consolidat de socis i una idea disruptiva”, recorda el fundador. Tot i que les incubadores no són cap novetat, el sud de Catalunya faltava aquest nucli d’empreses i assessorament per aconseguir l’èxit de moltes empreses o almenys, que algunes d’elles aconseguissin veure la llum al cap d’un temps: “Treballem amb els sectors que més teixit empresarial mouen al sud, com pot ser el turisme o l’agroalimentació”, descriu Arza. Així doncs, els plans d’expansió de la companyia no són més que el nucli territorial, ja que segons el mateix fundador explica “és important seguir mantenint la vinculació amb el teixit empresarial del territori”.

Des que la companyia va obrir les portes ha diversificat la seva feina en tres eixos molt diferenciats. Per una banda, treballen en el Venture Builder, és a dir, ajuden als emprenedors a construir les seves empreses des de zero: “Tenim un programa d’acompanyament de quatre mesos de feina intensiva per aconseguir crear un producte que funcioni”, diu Arza. Com a segona línia d’ajuda trobem el que ells mateixos anomenen Corporate Venturing, que consisteix a engegar un nou model de negoci -iniciat per una startup- dins d’una empresa sòlida: “La nostra feina en aquesta línia d’actuació és buscar l’equip i el finançament per dur a terme aquest nou model”, diu el fundador de Startsud.

Arza: “Des d’un punt de vista administratiu l’acceleració és el més fàcil de fer”

L’última línia d’actuació és l’anomenat Growth Bootcamp, on bàsicament la companyia ajuda a l’acceleració de processos per aconseguir que empreses ja constituïdes puguin continuar existint i millorant les seves tècniques. “Des d’un punt de vista administratiu l’acceleració és el més fàcil de fer”, descriu el fundador. Tot i això, Arza també recorda que una de les parts més divertides i interessants de la seva feina és la creació des de zero: “Gaudim molt més de Venture Builder, ja que és on es nota més l’empremta que deixem i l’ajuda que podem donar”, reflexiona el fundador de la companyia.

Competència i compromís territorial

Els cinc socis de la companyia senten els colors del sud de Catalunya. En aquest sentit, el compromís territorial té molta força en la tria de les empreses emergents a les quals assessorar i ajudar a continuar avançant: “El territori és una part important del projecte, així que donem prioritat a aquelles empreses que tenen seu al sud de Catalunya o inclòs volen adreçar-se a aquest territori”, explica Arza. De fet, els cinc projectes que han aconseguit veure la llum tenen seu al sud del territori i gràcies a l’acceleració de Startsud “ja han aconseguit crear més de 20 llocs de treball”, descriu el fundador.

Pel que fa a la competència de la companyia “el Venture Building és un mercat molt extens i per tant, hi té cabuda tothom”, recalca el fundador de la incubadora. A part, Startsud és un projecte amb seu a Reus i per tant, no arriba a fer competència a altres incubadores situades a l’epicentre de les startups, és a dir, a Barcelona: “Ser de Reus i tenir compromís territorial ens diferencia clarament de la competència”, somriu el CEO. Així doncs, després d’una pandèmia i amb un clar compromís per les terres del sud i els seus sectors més famosos, Startsud intenta jugar a la lliga de l’ecosistema emprenedor, però sempre lluny de la necessitat d’apropar-se a Barcelona, perquè tal com recorda Arza: “No cal estar a la capital per emprendre”.

Més informació
StartSud mobilitza 150.000 euros per a cinc projectes empresarials
El Clínic i Leitat inauguren una incubadora de Digital Health
Avui et destaquem
El més llegit