
L'Alejandro Vallet és un home que ha superat una etapa marcada per l’addicció i que aviat va detectar la manca d’un model integral de recuperació a la natura per a joves d’entre 18 i 25 anys que volen reprendre el control de les seves vides. Així va néixer Teronca, un projecte innovador que ofereix un campament de recuperació basat en la natura i l’esport.
"La nostra idea principal és allunyar-nos dels programes de recuperació tradicionals, que sovint estan desfasats i massa clínics. Volem donar-hi un aire nou", explica Alejandro Vallet, CEO de Teronca, en una conversa amb VIA Empresa. Per això, l’emprenedor i els seus socis van llançar Teronca a principis de 2025 amb el suport de Barcelona Activa.
Vallet (Teronca): "La nostra idea principal és allunyar-nos dels programes de recuperació tradicionals, que sovint estan desfasats i massa clínics. Volem donar-hi un aire nou"
"Fa quatre anys que treballem en aquest projecte, des que vaig conèixer els meus socis, que comparteixen un passat similar al meu", comenta Vallet. Segons ell, es van inspirar en el model dels Estats Units, on els programes de recuperació basats en la natura i la teràpia d’aventura són un referent a Europa. "Allà disposen de grans extensions de terreny on poden acampar lluny de nuclis urbans i gaudir plenament de la natura, cosa que fa que aquests programes funcionin molt bé", afegeix.
Teronca ofereix un servei de seguiment (aftercare)
"A Teronca abastem totes les fases d’un programa de recuperació: des de la primera intervenció amb la família, entenent quina és la problemàtica amb el jove, fins a aconseguir que passi del no vull recuperar-me al sí, vull recuperar-me i entri al programa", explica el CEO.
Un cop finalitzat el programa, Teronca ofereix un servei de seguiment (aftercare) que acompanya el jove al seu lloc de residència. “L’ajudem a crear un ecosistema que li permeti continuar treballant: teràpies individuals i grupals, i també fomentem la pràctica esportiva. Per exemple, si descobreix que li agrada l’escalada, li donem suport per trobar un entorn a la seva ciutat on pugui continuar practicant”, afegeix Vallet.
El cost del campament comença a partir de 1.350 euros al mes, segons les necessitats de cada participant
El cost del campament comença a partir de 1.350 euros al mes, segons les necessitats de cada participant. Cada campament està limitat a nou usuaris, perquè "els grups reduïts ens permeten oferir una atenció personalitzada a cadascun", apunta el CEO.
Objectiu: facturar enguany entre 150.000 i 200.000 euros
L’empresa emergent preveu facturar enguany entre 150.000 i 200.000 euros, i ha finançat tot el projecte amb recursos propis, sense recórrer a rondes de finançament. Segons el CEO, a curt termini l’objectiu és consolidar el projecte i la metodologia pròpia que han desenvolupat, una adaptació innovadora d’un model ja existent als Estats Units. “El que fem és adaptar la metodologia als aspectes culturals del nostre país perquè funcioni i estigui alineada amb la nostra visió del programa de recuperació”, explica.
Pel que fa als plans a mitjà termini, preveuen obrir un campament al sud d'Espanya, a Andalusia, durant els mesos menys calorosos, i mantenir el campament actual a Catalunya durant l’estiu. A llarg termini, l’objectiu és disposar de campaments fixos oberts tot l’any. “D’aquí a dos anys esperem tenir un campament fix a Canàries, aprofitant el bon clima durant tot l’any”, conclou Vallet.