El testament

Planificar el relleu a la propietat de l'empresa familiar pot tenir una alta càrrega emocional

Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor', editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona | Cedida Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor', editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona | Cedida

Planificar el relleu a la propietat de l'empresa familiar pot tenir una alta càrrega emocional, fa present el fet de la mort; i es pot fer plantejar com seran les relacions familiars posteriors. Cal determinar el valor actual i futur de cada bé, tenint en compte el seu risc i liquiditat; no és la mateixa acció d'una empresa no cotitzada que un immoble o diners, encara que els valors nominals siguin els mateixos.

Què prefereixen els continuadors? Què els convé? Fem un repartiment igualitari? Fem “totum revolutum”? S'entendran entre ells? Potser convé "podar" l'empresa familiar o fraccionar-la.

És important tenir en compte que el termini de pagament de l'impost de successions és de sis mesos

Quina és la fiscalitat? Segons com es planifiqui, els costos poden variar. A efectes d'impost de successions el que mana és el domicili del testador que ve determinat per la residència efectiva més de 183 dies a l'any durant els darrers 5. És important revisar el compliment de les condicions per gaudir dels beneficis fiscals de les empreses familiars. És important tenir en compte que el termini de pagament de l'impost de successions és de sis mesos. Hi haurà en el cabal hereditari tresoreria o realitzable suficient?

Podem repartir com vulguem? No, hem de tenir en compte les legítimes. En fer una donació podem fer-la col·lacionable o no, és a dir, a deduir del que correspongui en herència o no.

Hem de pensar quins ingressos tindrem nosaltres o el cònjuge. Podem reservar part dels béns, l'usdefruit o establir rendes vitalícies. Hem de tenir en compte l'allargament de l'esperança de vida, i que se'ns “giri el cap” i fer una cosa que resulti injusta.

Tal vegada les nostres decisions causin problemes, però més en pot causar un relleu en la propietat no planificat

Per respondre totes aquestes i altres qüestions, com per exemple quan informar, pot ajudar una opinió notarial. Potser les nostres decisions causen problemes, però més en pot causar un relleu a la propietat no planificat. La pregunta final és: com volem que sigui l'epitafi que escriguin els nostres continuadors?

Il·lustració i text extrets del llibre Empresa Familiar amb Humor, editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona. Drets d'autor cedits a Mans Unides.

Més informació
Continuadors amb o sense por
Consells sense "gerros"
Avui et destaquem
El més llegit