Continuadors amb o sense por

Cal ajudar a descobrir tot allò positiu (econòmic i no) que suposa l'empresa familiar, evitant xantatges del tipus "ho faig per tu, un dia tot això serà teu"

Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor', editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona | Cedida Il·lustració del llibre 'Empresa Familiar con Humor', editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona | Cedida

El nombre, les edats, els interessos, les actituds i les capacitats dels continuadors són factors claus per planificar el relleu a l'empresa familiar. Si bé els pares són responsables de la formació dels fills en tots els aspectes i, entre ells l'interès per l'empresa familiar, són els fills els que han de demostrar que es mereixen l'oportunitat de propietat o treball a l'empresa familiar; l'única cosa a què legalment tenen dret (si no incorreixen en causa de desheredament) és a la legítima.

La incorporació de la següent generació a la gestió del negoci és un dels temes més crítics en una empresa familiar. Molts pares poden donar per fet que els fills volen seguir amb l'empresa familiar. Fins a quin punt deixar llibertat absoluta? Fins a quin punt dirigir? Cal ajudar a descobrir tot el fet positiu (econòmic i no) que suposa l'empresa familiar, evitant xantatges del tipus "ho faig per tu, un dia tot això serà teu".

De vegades el progenitor no considera la possibilitat que la descendència no segueixi el negoci que ell ha aixecat o fet créixer amb tant esforç

De vegades el progenitor no considera la possibilitat que la descendència no segueixi el negoci que ell ha aixecat o fet créixer amb tant d'esforç. Creu que tenen una oportunitat que molt pocs tenen i els pressionen de manera contínua. Però els continuadors potser no ho veuen de la mateixa manera. Hi pot haver continuadors amb por de fer front a un món exterior, o d'altres amb por d'agafar la responsabilitat de fer-se càrrec de l'empresa familiar.

D'una banda, és clar que no es pot estimar allò que no es coneix. Cal evitar el desinterès pel qual un dia potser heretessin. Cal donar informació i responsabilitat als futurs propietaris. D'altra banda, si el que sempre es veu és un progenitor sempre preocupat, estressat i ocupat potser es decanta per no ser empresari. Convé transmetre que l'empresa no és només feina i problemes; sinó també diversió i reptes. En tot cas el que és recomanable és respectar la voluntat del continuador, i en cas d'incorporació procurar que hi hagi una formació adequada i una experiència prèvia fora.

Cal recordar que amb l'ADN no s'hi inclou de manera garantida l'herència de la capacitat ni de la voluntat empresarial. I que l'amor és cec, per això pot dificultar l'objectivitat en la valoració de les capacitats.

Il·lustració i text extrets del llibre Empresa Familiar amb Humor, editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona. Drets d'autor cedits a Mans Unides.

Més informació
Tres relleus
Consells sense "gerros"
Sense conflicte no hi ha progrés
Comunicar és escoltar i comprendre
Avui et destaquem
El més llegit