Primers passos de Thomas Meyer (Desigual) en el projecte Norrsken

El fundador de Desigual constitueix l’empresa Norrsken Barcelona per implicar-se en el projecte de macrocentre per a emprenedors

Thomas Meyer i la seu mundial de Desigual, a la Barceloneta | Instagram | Europa Press Thomas Meyer i la seu mundial de Desigual, a la Barceloneta | Instagram | Europa Press

Thomas Meyer, fundador de Desigual, s’ha implicat personalment en el projecte que impulsa la fundació sueca Norrsken a Barcelona per crear un macrocentre per a emprenedors amb impacte social i mediambiental. Meyer vehicularà la seva participació en aquest projecte a través de l’empresa de recent creació Norrsken Barcelona SL, de la qual n’és administrador i soci únic la societat La vida es chula SL, patrimonial del mateix Meyer a través de la qual controla les seves accions empresarials.

Des de Desigual s’indica que no faran cap comentari sobre el projecte Norrsken per tractar-se d’una “iniciativa personal de Meyer, al marge de Desigual, que encaixa amb la seva mentalitat emprenedora i innovadora”. No obstant, el nou centre d’emprenedors, conegut per Norrsken House Barcelona, s’instal·larà a la seu central de Desigual, situada en el passeig del Mare Nostrum, a la Barceloneta, prop de l’Hotel W. Per cert, els dos edificis van ser dissenyats per Ricard Bofill.

L’activitat declarada de Norrsken Barcelona, la societat que acaba de constituir Meyer, és la consultoria, la mentoria i el suport a petites empreses, però també l’organització d’esdeveniments i la “cessió d’espais immobiliaris”, o sigui, el lloguer de dependències de la seu central de Desigual.

Les fonts consultades eviten precisar el paper de Meyer i de la societat Norrsken Barcelona. Tot i així, queda clar que el fundador de Desigual és la peça clau del projecte d’emprenedoria impulsat per la fundació sueca a Barcelona encara que aquest prefereixi mantenir-se en un segon pla. Al capdavant de la societat Norrsken Barcelona SL hi apareix l’advocat Jorge Ramírez Martinell, home de la plena confiança de Meyer, que exerceix de secretari i conseller de Desigual així com d’altres empreses del grup. Ramírez Martinell figura com a administrador de Norrsken Barcelona en representació de La vida es chula, la patrimonial de Meyer.

Així promocionen el nou macrocentre per a emprenedors: vistes al mar, terrassa, mascotes, ... i sala de meditació

La fundació sueca Norrsken destaca en la seva pàgina web que “estem construint el hub més gran d’Europa per a startups de tecnologia i d’impacte” en la seu de Desigual a Barcelona. Afegeixen que és un “edifici davant del mar de 10.000 metres quadrats, amb una formosa terrassa en el terrat i vistes al mar des de l’interior i l’exterior”. Per captar clients, indiquen que els emprenedors disposaran des d’una sala infantil a un lloc per a la meditació, a banda que es permetran les mascotes.

Norrsken recorda que la de Barcelona serà la tercera “casa” per a emprenedors que posen en marxa després de les d’Estocolm i Kigali (Ruanda). La inversió serà de 10 milions d’euros. Entrarà en funcionament en el segon trimestre de 2023. El primer executiu de Norrsken House Barcelona serà Marc Jordana.

Fons d’inversió

La fundació sueca controla dos fons de capital risc: Norrsken VC, amb una dotació de 130 milions de dòlars, i Norrsken22, amb 200 milions d’euros, aquest últim centrat en la promoció de futurs unicorns tecnològics a l’Àfrica.

Entre les startups en les quals ha invertit Norrsken hi ha la catalana Submer Technologies, liderada per l’enginyer Daniel Pope Palacín. Desenvolupen solucions per refrigerar centres de dades basades en la immersió. Estalvien costos. Grans companyies com Telefónica o Intel utilitzen la seva tecnologia.

No és la primera vegada que Meyer participa en el món de les startups. Ja ho va fer amb el programa d’acceleració Awesome Lab. Ara ha aprofitat la revifada del seu grup empresarial per implicar-se en noves iniciatives. Desigual va facturar l’any passat 371 milions d’euros, un 3,4% més que l’exercici anterior, en el qual es van veure afectats per la pandèmia. No obstant, aquestes vendes queden lluny de rècord de 963 milions facturats el 2014. Aquest any ha anunciat la dissolució de la seva sicav, Júpiter Inversiones, amb un capital de 24 milions d’euros; i també ha liderat l’última ronda de finançament de GoodNews, la cadena de quioscos cafeteria presidida per Jan Barthe Cuatrecasas.

Quaranta anys d’una marca

Meyer, nascut a Basilea (Suïssa), va entrar en el sector de la moda quan el 1978 es va posar a vendre peces de segona mà en dues botigues de Barcelona. El 1984 va dissenyar la cèlebre caçadora feta de retalls de pantalons texans, que va ser el primer producte amb la marca Desigual. Quatre anys després va superar un concurs de creditors i, en la dècada dels noranta, ja es va llançar a l’exportació i a la internacionalització. El 2009 va obrir la primera botiga a Nova York i, el 2012, va inaugurar l’actual seu central de la Barceloneta. A partir de 2016 es va refer de la crisi amb el fitxatge d’Alberto Ojinaga com a director general i, posteriorment, v recomprar la participació que el 2014 es va vendre al grup francès Eurazo. La pandèmia va suposar un cop fort i el tancament definitiu de botigues com la de Portal de l’Àngel.

Més informació
Norrsken invertirà 10 MEUR en un centre d'emprenedors a Barcelona
Desigual obrirà una seixantena de botigues a la Xina
Desigual proposa treballar quatre dies amb una rebaixa salarial del 6,5%
Avui et destaquem
El més llegit