• Empresa
  • Absentisme i ausentisme: El forat negre de la competitivitat

Absentisme i ausentisme: El forat negre de la competitivitat

Tribuna Sant Cugat Empresarial organitza un debat sobre l'absentisme laboral i els reptes que planteja en la gestió del personal i la productivitat

    L’absència injustificada planteja importants reptes en la productivitat empresarial | Cedida
    L’absència injustificada planteja importants reptes en la productivitat empresarial | Cedida
    23 de Maig de 2025 - 05:30

    Cada dia, més d’un milió de treballadors s’absenten de la feina a Espanya. Quines en són les conseqüències per a les empreses i el benestar laboral? Segons l’Informe d’Absentisme del quart trimestre de 2024, elaborat per Randstad, la mitjana diària de persones que no assisteixen a la seva feina va augmentar un 6% respecte del trimestre anterior, arribant a 1.463.544 treballadors. D’aquest total, més d’un milió (1.137.350) es trobaven de baixa mèdica, una xifra que representa un increment del 5% respecte al tercer trimestre. Tanmateix, el problema es veu agreujat per l’absència injustificada, un fenomen cada cop més freqüent que planteja importants reptes en la gestió del personal i en la productivitat empresarial.

     

    Aquestes han estat algunes de les qüestions que s'han posat sobre la taula en un debat organitzat per Tribuna Sant Cugat Empresarial, sota el títol Absentisme i ausentisme: El forat negre de la competitivitat a l'auditori del Banc Sabadell i moderat pel periodista Jofre Llombart. A més, ha comptat amb les ponències de Joan Carles Calbet, director general d’Electro Calbet; Sonia Quibus, directora general i Directora de Persones i Sostenibilitat de Banc Sabadell; Carlos Garriga, President i director general del Grup Mikalor; i Víctor Bescós, Soci de Manubens i especialista en Dret Laboral. 

    Ventura (Banc Sabadell): "Estic convençut que l’any vinent us tornaré a donar la benvinguda en nom del Banc Sabadell"

    "Estic convençut que l’any vinent us tornaré a donar la benvinguda en nom del Banc Sabadell". Amb aquestes paraules, Xavier Ventura, subdirector general i director de la Xarxa d’Empreses de Catalunya del Banc Sabadell, ha inaugurat l’acte, expressant el seu desig que l'OPA del BBVA no arribi a bon port. Tot i això, el president del BBVA, Carlos Torres, en una entrevista aquest dijous a RAC1 ha reiterat que "no es pot retirar" l’oferta pública d’adquisició llançada per l’entitat basca fa poc més d’un any sobre el Banc Sabadell. Torres ha defensat que es tracta d’una "oferta en ferm" que han de valorar els accionistes.

     

    En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde de Sant Cugat del Vallès, Josep Maria Vallès, que ha manifestat: “Volem posicionar-nos en contra d’aquesta OPA al Banc Sabadell. Volem que el Banc Sabadell continuï sent el Banc Sabadell i que es quedi a Sant Cugat per molts anys”.

    Objectius i incentius per reduir l’absentisme

    Entrant ja en matèria, l’alcalde Josep Maria Vallès ha destacat que una de les mesures que pot contribuir a reduir l’absentisme és la implantació de la paga de productivitat. “Des de 2024, els treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat poden accedir a una paga basada en objectius. Aquell any vam establir-ne deu, i el 2025 s’han ampliat fins a divuit. Aquesta iniciativa pot ajudar a reduir l’absentisme”, ha explicat.

    Per la seva banda, Joan Carles Calbet, director general d’Electro Calbet i president de RETAILcat, ha participat a la taula rodona per exposar l’impacte de l’absentisme en el sector del comerç. “Cada dia, unes 45.000 persones no es presenten a la feina per diversos motius. Això representa aproximadament un 10% del total de treballadors del sector retail a Catalunya”, ha afirmat.

    Calbet (RETAILcat): “Cada dia, unes 45.000 persones no es presenten a la feina per diversos motius. Això representa aproximadament un 10% del total de treballadors del sector retail a Catalunya”

    Per la seva banda, Carlos Garriga, president i director general del Grup Mikalor i president d’Egarsat, defensa des del sector de les mútues que “el cost per a l’empresa supera el 10%, ja que hi ha pèrdues de producció, de vendes i la càrrega que això suposa per a la resta de treballadors, especialment en les petites empreses”.

    L’absentisme per incapacitat temporal es duplica a Catalunya

    Un debat organitzat per Tribuna Sant Cugat Empresarial | ACN
    Un debat organitzat per Tribuna Sant Cugat Empresarial | ACN

    D’altra banda, segons Víctor Bescós, soci de Manubens Abogados i cap de l’Àrea Laboral, preocupa l’augment exponencial de conflictes laborals vinculats a baixes mèdiques. “Quan un treballador té un conflicte amb l’empresa, sovint acaba en una baixa mèdica”, explica. “No és normal que aquestes situacions hagin augmentat un 40% en dos anys". Bescós afegeix que la manca d’un model clar està sent aprofitada per algunes persones que obtenen baixes mèdiques amb relativa facilitat, especialment perquè els serveis públics no donen resposta o no estan ben dissenyats. Aquesta situació facilita l’accés a baixes mèdiques i complica la implementació de solucions per part de les empreses.

    Segons un informe de Pimec, l’absentisme per incapacitat temporal (IT) s’ha doblat a Catalunya en els últims deu anys, passant d’una mitjana de 3,8 hores mensuals el 2013 a 7,5 hores el 2023. Des del punt de vista econòmic, Pimec calcula que els costos anuals derivats de les incapacitats temporals arriben als 2.745 milions d’euros, cosa que representa un 1,01% del PIB de la comunitat.

    L’absentisme per incapacitat temporal (IT) s’ha doblat a Catalunya en els últims deu anys, passant d’una mitjana de 3,8 hores mensuals el 2013 a 7,5 hores el 2023

    Sonia Quibus, directora general i directora de Persones i Sostenibilitat de Banc Sabadell, assenyala que, per posar-ho en perspectiva, aquest cost suposa gairebé un terç del que es destina a l’educació, "el futur del país".

    Aquestes no són les úniques dades rellevants sobre l’absentisme. Bescós destaca que “l’absentisme augmenta amb la grandària de l’empresa: els treballadors d’empreses petites són més conscients, més sensibles a l’impacte de les seves faltes i tenen un major sentiment de pertinença.” També hi ha diferències geogràfiques: les regions amb més absentisme són el País Basc, Navarra, Astúries i Catalunya, mentre que Andalusia, Madrid, Castella-la Manxa i Extremadura presenten els índexs més baixos. Aquesta variació, segons Bescós, s’explica per l’edat de la població i la presència d’indústria, ja que on hi ha més treballadors grans i indústria, l’absentisme és més elevat.

    Pel que fa als sectors, la construcció és on hi ha menys absentisme, mentre que la indústria en registra més. Garriga, des de la mútua, apunta que això pot ser degut al fet que a la construcció es treballa majoritàriament per contracte d’obra i servei, sense plantilla fixa.

    Com reduir l’absentisme? Les empreses aposten per la prevenció i el benestar

    Segons Calbet, l’absentisme respon a múltiples factors. El president de RETAILcat destaca que la tramitació de les baixes, que ara es pot fer telemàticament, juntament amb la manca de seguiment, influeix en l’increment. També insta el Govern a donar més protagonisme a les mútues en el seguiment de les baixes per agilitzar aquests tràmits.

    A més, Calbet apunta que, “hi ha un problema cultural: la gent jove no té la cultura de l’esforç que té la gent gran”. D’altra banda, ha destacat la reducció de la jornada laboral. Segons el president de RETAILcat, si cal contractar més persones per mantenir l’horari d’obertura a les botigues, el cost de personal augmentarà i, sumat a l’absentisme, això repercutirà en una pujada de preus.

    Calbet (RETAILcat): “Hi ha un problema cultural: la gent jove no té la cultura de l’esforç que té la gent gran”

    Quines mesures es poden adoptar des de l’empresa per reduir l’absentisme? Segons Quibus, la clau és la prevenció. “Al banc, el que fem és un focus en prevenció, no tant per reduir l’absentisme, sinó per evitar que creixi, ja que entenem que hi ha una part que simplement es posa malalta. Tenim un programa de benestar compartit amb tota la plantilla, que posa especial atenció en la prevenció de la salut física i psicoemocional. Des de l’empresa, l’objectiu és oferir les eines necessàries als empleats per prevenir,” conclou.