Les tortillas mexicanes ja són aptes per a celíacs. Ho són gràcies a l'empresa Nagual, ubicada a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), única a l'Estat espanyol amb la certificació de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE). La companyia, reconeguda amb el premi Pimec a la microempresa més competitiva, ha trobat un doble nínxol de mercat: els celíacs i les tortillas mexicanes.
Aquestes tortillas són de blat de moro, un cereal que per si mateix és apte per a celíacs, però que en moltes empreses es fabrica conjuntament amb les típiques tortitas de blat, fet que no evita una possible contaminació d'unes a les altres. Nagual va néixer el 2003 quan els seus fundadors, Àngels Secanella i Ramon Andara, es van quedar sense feina. "Vàrem tenir la nostra pròpia crisi i vam decidir emprendre", recorda Àngels Secanella.
Vist als EUA
Va ser en un viatge als EUA on va néixer la idea de Nagual. Allà, Secanella i Andara van comprovar que les tortillas de blat de moro eren un producte de consum molt habitual, a diferència de l'Estat espanyol. Sense anar més lluny, Andara és originari d'Hondures i al seu país també es consumeix molt aquest producte.
Temps més tard, i quan ambdós es van quedar sense feina, amb un fill i esperant-ne un segon, aquesta idea va tornar a sorgir. Van decidir arriscar-se i constituir Nagual, una empresa que deu anys més tard ha aconseguit el premi Pimec a la microempresa més competitiva. Secanella recorda que als inicis tenien comandes molt petites, d'unes 500 unitats, i actualment en fabriquen unes 12.000 diàries. "En cap moment el creixement ha estat espectacular, sinó tot molt progressiu", afirma.
Restaurants mexicans com a clients
Secanella celebra que, quan ha arribat la crisi econòmica, ja tenien "camí fet", cosa que els ha permès mantenir-se. Reconeix que sí que els ha afectat pel que fa a impagats i també perquè locals que eren clients han tancat. Tot i això, es mantenen ja que assegura que els mexicans són "gent emprenedora" i obren restaurants especialitzats en aquesta gastronomia, que conformen els seus principals clients.
De fet, no hi ha moltes empreses especialitzades en la fabricació de tortillas a Europa i això també obre portes. L'exportació representava un 10% de tota la producció i ara ha assolit ja el 25%. Els principals països que els hi fan comandes són França, Holanda, Itàlia, Irlanda i Finlàndia.
Apte per a celíacs, més distribució
Part del seu creixement s'explica perquè la recepta de Nagual compta amb l'única certificació FACE per a celíacs de l'Estat. Secanella explica que va ser en un sopar amb uns amics, que tenen una filla celíaca, on va sorgir la idea d'aconseguir aquest reconeixement, ja que el producte que ells fabriquen, de blat de moro i no de blat, és apte per a celíacs.
Així ho van fer i aquest pas els ha permès també entrar a diversos supermercats, on ara es venen els seus productes a la secció de dietètica. Les tortillas Nagual també es poden comprar per Internet. Restaurants mexicans, supermercats i la xarxa són els tres punts que l'han convertida en una microempresa de premi.