Vacances de luxe en una caravana

Noves propostes com visitar la Polinèsia o el Carib, dormir en una rulot ‘vintage’ o cuidar l’hort desmunten la clàssica imatge del càmping

Una caravana 'vintage' per a unes vacances de luxe al càmping Miramar | Miramar Una caravana 'vintage' per a unes vacances de luxe al càmping Miramar | Miramar

Imagines fer la volta al món en una caravana, però sense moure’t? O gaudir de la calma d’unes vacances de luxe en una rulot vintage? I aprofitaries aquesta desconnexió per, precisament, reconnectar amb la natura i viure una experiència pedagògica? Aquestes són algunes de les propostes del nou concepte de glamping, on la clàssica idea del càmping es reconverteix per ser una experiència única.

Més info: Cotxe, rulot i carretera: l'experiència del càmping

La clau és reduir les places per apostar per un servei de valor afegit. És a dir, menys quantitat i més qualitat. Els 56 membres de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre invertiran aquesta temporada un total de 20 milions d’euros per fer aquest pas, el que els ha permès tenir fins a vuit complexos de la província entre el 117 millors d’Europa.

La volta al món des del càmping

Un d’aquests càmpings reconeguts a escala internacional és el Sangulí Salou. La seva proposta és una zona clàssica amb diferents tipologies de parcel·les i una altra sota el concepte de ressort dividida en quatre zones temàtiques: Àfrica, Polinèsia, Carib i Mediterrani, cadascun amb una decoració i ambient diferent. “Volem que els clients no només vinguin a allotjar-se, sinó que les seves vacances siguin una experiència que recordin i expliquin quan tornin a casa”, apunta el director general del complex, Xavier Blasi, sobre l’estratègia.

camping sanguli salou

Piscina d'una de les zones temàtiques | Càmping & Resort Sangulí Salou

Àfrica és l’àrea on més recursos han destinat els últims anys. S’hi han sumat 70.000 metres quadrats més d’espai, els quals han ampliat les 23 hectàrees que el total del càmping ja ocupava, i cada any l’equip treballa en alguna millora general de l’espai.

Aquesta estructura per zones va començar a prendre forma el 1991, quan es va construir una zona ambientada amb els primers bungalows i caravanes, una aposta que ha anat registrant bons resultats fins al moment. I ara precisament el Càmping & Resort Sangulí Salou es troba en plena temporada alta, quan es pot assolir la plena ocupació amb 6.000 persones.

Blasi: "Cada cop el client és més exigent i busca quelcom més que marxar de casa”

Van encetar la temporada a principis de primavera i preveuen que s’allargui fins al novembre. Són un total de nou mesos d’activitat gràcies, afirma Blasi, al glamping: “A base de tendes, bungalows i mobilehomes hem allargat la temporada turística i la captació de nous i diferents clients que, fins ara, sempre s’allotjaven en hotels. Els oferim un producte alternatiu amb molts avantatges, sobretot per a famílies amb nens”.

Més info: 'Glamping', acampades de cinc estrelles

El turista nacional “té un gran pes”, afirma el director general, tot i que tenen visitants d’Irlanda, Holanda, França i el Regne Unit, especialment, que vénen en família buscant la desconnexió que ofereix la Costa Daurada. “Cada cop el client és més exigent i busca quelcom més que marxar de casa”, afegeix, “l’especialització en mercats determinats com l’infantil, el familiar, l’esportiu o el pet friendly et consoliden i et permeten arribar a més públic”. Un públic que, recorda, “cada cop vol més”.

Un estiu en colors

Una altra opció original és passar l’estiu en una caravana vintage a Mont-Roig el Camp. És la proposta que el càmping Miramar va treure al mercat fa set anys, quan l’actual direcció va adquirir l’empresa. “Vam veure que hi havia clientela fixa que venia els caps de setmana i estius, tenien ja un lloc fixe. No podíem oferir allotjament a gent de fora. Vam aprofitar que hi havia quatre caravanes abandonades i vam optar per reformar-les i donar-les com a opció als qui no en tenen i volen provar-ho”, explica l’administradora, Laura Mas. Llavors hi havia el boom de les food trucks i aquests vehicles redissenyats, pel que no s’ho van pensar i s’hi van posar mans a l’obra ells mateixos, sense l’ajuda de ningú extern.

Més info: El Caravaning deixa enrere la crisi

Van començar amb aquestes quatre, però ara ja en tenen una trentena. Al principi les llogaven familiars i amics dels clients del càmping que anaven a passar-hi uns dies, però al final el boca-orella ha fet que cada cop siguin més els curiosos de fora que ho volen provar. I també ha ajudat Instagram, amb influencers com @xeniaolivia, @estoreta o @misstrendybcn.

 

 

La gràcia està en jugar amb els colors, cadascuna en té un de diferent com a dominant, i l’escenari és un clar reflex de la moda actual ‘cuquisme’ que tant circula a les xarxes de fotografies. Per això les marques tampoc s’hi ha pogut estar de treure suc a l’espai. La Brava Fabrics,  Paez i Frehsly Cosmetics són dues de les que han volgut aprofitar el “potencial fotogènic” que Mas destaca de l’entorn. “Crida l’atenció i surten fotografies com les que es fan ara per vendre a Instagram”, afegeix. Però els colors també són motiu de tria per al client convencional. “La gent escull normalment el seu preferit”, comenta a tall d’anècdota.

20841926 1501825446549894 9114409186237821422 n 20842075 1502697036462735 3426108281317867784 n

Imatges de l'interior d'una caravana amb colors blaus i verds | Miramar

Per a ells, la temporada va des de mitjans de maig fins a la segona quinzena d’octubre i la plena ocupació, com arreu, és al juliol i agost. Els preus per nit oscil·len entre els 59 euros i els 79 euros per caravana en funció de la temporada, un cost que augmenta el seu atractiu.  Ara per ara el 90% del client és nacional, sobretot pel poder de difusió que tenen les xarxes.

Durant les vacances també s’aprèn

La proposta d’Ecocamp Vinyols és diferent. Ells advoquen per les vacances en família i amb valors educatius. Aquest projecte va començar a Vinyols i els Arcs el 2005 amb la Maria Rosa Ribes i el seu marit, pagès, que van reconvertir unes terres per fer-les ecològiques. “La sòcia fundadora va veure que aquí hi ha molt explicar. Volia comunicar-ho i fer-ne ressò i van decidir fer-ne un càmping”, explica la responsable d’atenció al client del complex, Laura Aragonès.

Per això prefereix parlar de la infraestructura com “una finca agrícola on s’ha integrat un càmping”. És totalment oposat al que es pot trobar a la Costa Daurada, on mana el càmping de platja, amb molta música i amb una part important de clients estrangers, en aquest espai prefereixen apostar per “transmetre una educació mediambiental”.

Captura de pantalla 2018 07 10 a las 13.55.36

Els nens aprenen a collir les verdures i cuinar-les | Ecocamp Vinyols

Tenen una trentena de bungalows, 10 tendes de cotó estil safari i una quarantena de parcel·les. Tot plegat els permet superar els 370 hostes amb plena ocupació. També hi ha un restaurant amb productes ecològics i alineat dins el moviment slow food, així com horts i granges amb animals perquè els més menuts s’allunyin de l’entorn urbà i coneguin quin és l’origen del que mengen.

La seva oferta lúdica està formada per gimcanes familiars, mostres de com conrear la terra o cuidar dels animals i activitats similars amb vessant social. Aragonès destaca, a més a més, la facilitat que donen als nens menors de tres anys: “No paguen res i els ajudem en tot. Tenim instal·lacions habilitades perquè puguin ser autònoms. La finca no és perillosa, està preparat perquè els pares es relaxin i s’estimuli l’aprenentatge i autonomia dels nens”.

Aragonès: "Anem més enllà perquè la nostra visió de negoci segueix aquest camí. El projecte ha estat la nostra manera de transmetre els valors que tenim”

La seva temporada comença l’1 de març i s’estén fins al pont de la Puríssima del desembre. Un temps prou ampli per oferir activitats tematitzades com fer gelats amb fruita de temporada que cullen els nens, celebrar la Castanyada i Halloween o anar a buscar el Tió pel bosc quan s’acosta el Nadal.

Fugir del clàssic resort

“No deixarem de veure el càmping tradicional, almenys no a la zona de la Costa Daurada. La gent vol passar el dia a la platja i tenir el càmping a peu d’aigua”, lamenta Aragonès. Per això la seva aposta és advocar per un target més concret com el turista sostenible: “Nosaltres anem més enllà perquè la nostra visió de negoci segueix aquest camí. El projecte ha estat la nostra manera de transmetre els valors que tenim”.

Clarament, Ecocamp Vinyols fuig de la idea del càmping com a resort, igual que el Miramar. “La competència més propera té complexos molt grans i amb moltes activitats. Vagis on vagis hi ha coses per a nens i adults, mentre que el nostre espai és més senzill, sense ser avorrit. Véns i estàs tranquil”, destaca Mas, perquè el que ells vénen és “desconnexió”.

Són dues propostes diferents però que ratifiquen una tendència: el sector va cap a la tematització. Diferenciar-se és la clau per captar un turista que no s’havia plantejat mai la caravana o el bungalow i també per atraure l’aficionat al càmping que busca noves experiències.

Més informació
Càmping Costa Brava, 45 anys gaudint de l’estiu
L’Àmfora, el millor càmping de platja d’Europa
Avui et destaquem
El més llegit