• Empresa
  • Verse es trasllada d'oficines i compartirà seu amb ClearPay

Verse es trasllada d'oficines i compartirà seu amb ClearPay

La 'fintech' de pagaments digitals ha llogat gairebé 2.000 metres quadrats a un edifici d'oficines propietat de la família Nubiola

Equip de Verse | Cedida
Equip de Verse | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
28 de Setembre de 2022
Act. 05 d'Octubre de 2022

Verse, l'aplicació de pagaments digitals entre particulars, estrenarà nova seu a Barcelona i ho farà de la mà de Clearpay. Segons ha pogut conèixer en exclusiva VIA Empresa, la startup barcelonina fundada l'any 2016 per Borja Rossell, Álex Lopera i Darío Nieuwenhuis compartirà oficines amb la fintech Clearpay a un edifici ubicat a Pau Clarís amb Gran Via de les Corts Catalanes, propietat de la família Nubiola. El motiu d'aquesta decisió? Ambdues startups van ser adquirides per Block -que fins al desembre del 2021 s'anomenava Square- i l'empresa nord-americana vol tenir-les totes dues juntes per crear un eix central físic de la companyia a Barcelona, on ambdós equips es puguin reunir, col·laborar i compartir noves idees.

 

Per a dur a terme aquesta estratègia corporativa, Block ha llogat dues plantes de l'edifici, que sumen 1.800 metres quadrats. L'immoble és una finca clàssica que la família Nubiola ha rehabilitat i que tindrà llesta per entrar-hi durant l'últim trimestre de l'any. L'edifici té història: va ser adquirit pels tres germans Nubiola Bellido el 1939; va ser convertit a oficines a finals dels 90 -exceptuant tres habitatges reservats per als propietaris-; van intentar convertir-lo en un hotel el 2015, però se'ls hi va denegar la llicència; i van rebre una multa de 2,4 milions d'euros l'any 2019 per part de l'Ajuntament de Barcelona per tenir-lo desocupat. La sanció va generar molta controvèrsia perquè va formar part d'una mesura del consistori que pretenia multar aquells fons voltors que tinguessin habitatges buits a la ciutat sense aparent justificació, però el cas de la societat Claris 89-91 era diferent: l'edifici era principalment d'oficines i els únics tres habitatges que hi havia eren dels propietaris, que no hi vivien allà arran de l'intent fallit de fer un canvi d'ús a hoteler.

La família Nubiola va rebre una multa de 2,4 milions d'euros l'any 2019 per tenir l'edifici desocupat

Només un any després, el 2020, va marxar l'últim arrendatari de l'edifici -que ocupava un local comercial- i el family office va aconseguir, finalment, tirar endavant un macroprojecte d'oficines de 6.500 metres quadrats i set plantes -amb una àmplia terrassa a cada planta-, i que compta amb certificat Leed Gold. Encara es desconeix quines seran les empreses que compartiran edifici amb Verse i Clearpay.

 

Les tres potes de Verse

Verse és una fintech dedicada als serveis de pagament digital que té seu a Barcelona i a San Francisco. La startup no està associada directament a cap banc, sinó que funciona mitjançant una aplicació amb la qual l'usuari vincula la seva pròpia targeta i fa o rep pagaments d'altres usuaris. L'empresa emergent es va incubar als EUA. Inicialment, el projecte es basava en bitcoins i caixers automàtics, però després de tancar una primera ronda d'inversió d'1,8 milions de dòlars i tornar a Espanya, van pivotar cap al servei actual: l'enviament de diners de manera digital, entre particulars i sense comissions.
Després d'aquella primera ronda, en van venir més: una de 7,6 milions d'euros el 2016, una altra de 18,5 milions d'euros l'any 2017 i la darrera, l'any 2019, de 7 milions d'euros. Finalment va ser comprada per Block (en aquell moment Square), l'empresa del CEO i fundador de Twitter Jack Dorsey, per un valor d'entre 30 i 50 milions d'euros; la xifra mai es va ser pública.

L'empresa va viure un moment crític el 2017, que es va resoldre apartant els tres fundadors de la startup i posant-se Bernardo Hernández al capdavant

Verse, que compta actualment amb gairebé dos milions d'usuaris a tota Europa, té oficines també a Lituània. L'any 2019 van aconseguir una llicència de diners electrònics supervisada pel Banc de Lituània i van decidir instal·lar-se al territori. Amb aquesta llicència, de fet, l'empresa emergent aconseguia poder operar a tot el territori europeu i gestionar transaccions sense dependre del sistema bancari tradicional.

L'empresa va viure un moment crític l'any 2017 que es va resoldre apartant els tres fundadors de la startup i posant-se Bernardo Hernández, primer inversor que va tenir Verse, al capdavant. En aquell moment es va decidir tornar els diners als accionistes i tornar a començar.

El nou company de feina: Clearpay

Clearpay és la marca europea d'Afterpay. La companyia va ser comprada l'agost del 2021 per Block, protagonitzant una macrooperació del sector fintech: l'adquisició es va fer per 25.656 milions d'euros i va disparar les accions d'Afterpay un 18% a la borsa de Sidney. L'empresa es dedica al segment del pagament per terminis i permet a l'usuari fer una compra i ajornar el seu pagament en quatre terminis sense pagar interessos. La companyia va desembarcar al territori espanyol el març del 2021 i va dividir l'equip en dues oficines: una a Madrid i l'altra a Barcelona, l'av. Diagonal. Abans d'acabar l'any, però, també canviarà la seva seu a Barcelona per compartir oficina amb Verse, sota el paraigües comú de Block.