Voilà: els coberts d'un sol ús ja no es tiren, es mengen

La startup catalana ha llançat al mercat uns coberts comestibles que resolen el problema dels plàstics d'un sol ús

Cullera de Voilà amb un gelat | Cedida Cullera de Voilà amb un gelat | Cedida

En teoria, des de juliol del 2021 a Europa està prohibit vendre palletes, coberts i plats de plàstic d'un sol ús. Encara que no tots els països van arribar a temps a la normativa, aprovada l'any 2019 i vigent des del 2021. Espanya, per exemple, és un dels països que no va adaptar a temps la legislació per limitar els plàstics d'un sol ús i va endarrerir la posada en marxa de la normativa el gener del 2023.

Pel camí, el teixit empresarial ha anat fent les seves passes en la lluita contra el plàstic. Trobem grans exemples al sector de l'alimentació i els supermercats, l'hostaleria, l'hoteleria i el comerç al detall. A la majoria dels casos s'està substituint el plàstic per altres materials, com el paper, el cartó o les fibres naturals. Però les fórmules per aconseguir-ho són infinites i, de la innovació i el disseny, ha sorgit un producte que revoluciona el concepte dels coberts d'un sol ús: Voilà!

Laura GispertRicardo Conde, cofundadors de Voilà Bio, han trobat una alternativa als coberts de plàstic d'un sol ús "que no només és 100% biodegradable sinó que, a més, millora l'experiència gastronòmica", explica Gispert. Són coberts comestibles i són el resultat del treball de final de grau d'Elisava de Gispert, un projecte que va comptar, des de bon inici amb l'aportació del reconegut xef Xano Saguer, de l'Espaisucre. La filosofia de Gispert, i per tant de Voilà, és que "la sostenibilitat no suposi un sacrifici, sinó que aporti un valor afegit".

L'empresa emergent, que forma part de la xarxa europea d'intel·ligència col·lectiva i innovació creuada Netmentora, ha sigut reconeguda amb el primer premi d’Innofood 2020, iniciativa de Barcelona Activa i Mercabarna que guardona aquelles empreses innovadores que millorin qualsevol part de la cadena de valor del sector alimentari.

El menjar és a taula

Saguer va treballar amb Gispert, suggerint diferents ingredients i maneres de treballar el producte fins a aconseguir la recepta i fórmula definitiva: "escalable, apta per a tothom, sense gluten i capaç d'abastir el mercat de coberts d'un sol ús del planeta", indica Gispert. Inicialment, estaven formats per una barreja de farina, però després van evolucionar cap a un producte sense gluten, resistent -que no es desfés amb diferents temperatures del menjar- i "que fos prou dur per poder tallar i punxar, però alhora es trenqui en ser mossegat".

Els coberts de Voilà són ecològics, comestibles i biodegradables. Són vegans, sense gluten, saludables i nutritius, i a més tenen un disseny estudiat. Segons Gispert, "en introduir una nova funcionalitat al cobert, la de menjar-lo, el disseny havia d'acostar-nos a la funció del cobert que coneixem de tota la vida". Per això és senzill, ergonòmic i net. El disseny té mèrits compartits: els de Gispert i Pau Trulla, dissenyador de producte i company de carrera. 

Enlairament internacional

Els coberts de Voilà tenen un sabor neutre: serveixen per dolç i salat. La textura del cobert a la boca "és agradable, a diferència de la fusta", indica Gispert. La cullereta petita i el remenador de cafè són les referències més senzilles i més demandades, però també tenen forquilles, ganivets, culleres grans, pals per gelats i estan desenvolupant noves gammes de productes, com palletes.

Actualment, fabriquen el producte a unes instal·lacions ubicades al nord d'Espanya, però estan buscant més fabricants per poder abastir els volums previstos pels propers exercicis. Des del llançament de Voilà, a finals del 2021, han produït més de 300.000 coberts i la previsió de l'empresa emergent catalana és assolir el mig milió anual pel 2022.

En els pocs mesos de trajectòria, ja han treballat amb Vueling, Globo, diferents cadenes de cafeteria i franquícies internacionals de gelats i iogurts, fent proves pilot i comandes a escala mundial. En l'àmbit del gelat, estan desenvolupant una gamma de productes amb diferents empreses per introduir pals de gelat comestibles als seus gelats industrials. El procés de validació del producte, però, requereix un any de durada per comprovar que el pal no es fa malbé durant aquest període.

A més de Gispert i Conde, Voilà compta amb un consell d'administració format per tres socis provinents de tres sectors diferents: la indústria alimentària, enginyeria i sector financer. Tots tres són socis inversors. El projecte no ha necessitat rondes de finançament i, de fet, espera seguir creixent "de forma orgànica", afirma Gispert. Aquest any, però tenen previst començar a ampliar l'equip per a les àrees de vendes i operacions.

Més informació
AIgecko, el Tesla de l'alimentació
ReHub: visió artificial aplicada a la rehabilitació
Anem de concert, qui posa la casa?
Avui et destaquem
El més llegit