ReHub: visió artificial aplicada a la rehabilitació

Només fent servir una càmera del pacient, és capaç d'analitzar fins a 74 punts del cos i proporcionar 'feedback' en temps real

La startup catalana DyCare ha portat la rehabilitació a casa, "sense sacrificar la qualitat del tractament" | Cedida La startup catalana DyCare ha portat la rehabilitació a casa, "sense sacrificar la qualitat del tractament" | Cedida

La visió artificialcomputer vision, és una tecnologia que pertany a la branca del machine learning que consisteix a ensenyar els ordinadors a veure i entendre el contingut de les imatges. Aporta als computadors una comprensió visual del món. Amazon utilitza visió artificial per realitzar inspeccions visuals de qualitat de milers de productes cada dia, i així no ha de posar persones que dedicarien molta més estona a aquesta tasca. La visió artificial també forma part dels processos de la indústria 4.0, amb robots que mesuren la mida exacta d'un material o les quantitats exactes d'un producte. Els cotxes autònoms de Tesla també necessiten aquesta tecnologia per entendre la distància entre els objectes i construir una ruta. I més enllà de la logística, la indústria i l'automoció, hi ha un bon grapat de sectors i empreses que estan aconseguint, amb aquesta tecnologia, optimitzar processos, perfeccionar resultats i escalar solucions.

És el cas de DyCare, una startup catalana especialitzada en rehabilitació física que acaba de llançar una solució disruptiva al mercat basada en visió artificial. Només fent servir una càmera del pacient, és capaç d'analitzar fins a 74 punts del cos per a proporcionar feedback en temps real. DyCare ha afegit aquesta tecnologia a la seva plataforma ReHub, des d'on oferia solucions digitals per fer teràpies de rehabilitació física a distància, sense supervisió professional en directe. Rehub és capaç de monitorar el moviment del pacient i aportar un biofeedback al moment, per facilitar la correcta execució dels exercicis. A més, està al núvol, i això permet que el professional pugui accedir a les dades pràcticament de manera instantània.

La startup va néixer el 2017 de la mà de Silvia Raga i Ricardo Jauregui com una solució de rehabilitació física que utilitzava sensors de moviment, i més endavant també de força, Linx. Està orientada a aportar al personal sanitari eines per obtenir dades precises i així perfeccionar el seguiment del pacient. El producte ha tingut i té molt d'èxit, però, segons Raga, amb Linx es van adonar que "el mercat requeria més solucions que donessin més autonomia als pacients i que poguessin incrementar la productivitat dels centres de rehabilitació sense sacrificar la qualitat del tractament".

La tecnologia de ReHub compta amb algorismes d'intel·ligència artificial i avançats sensors que permeten mesurar moviment i força simultàniament, i garanteixen un millor monitoratge del pacient. I a aquestes funcionalitats, DyCare li ha sumat la tecnologia de visió artificial, que permet analitzar el rang, la velocitat i la repetició del moviment. Es pot fer, a més, des de qualsevol dispositiu que tingui una càmera, fet que facilita encara més l'escalabilitat de la seva aplicació. 

Linx i ReHub, qui lidera el tractament?

Linx i ReHub han nascut per canviar i millorar el servei de les rehabilitacions a través de la tecnologia, però des de perspectives diferents. "Linx és un maletí que el professional de rehabilitació o fisioteràpia té a sobre de la seva taula i serveix en el moment en què el pacient està amb ell fent la rehabilitació", explica Raga. ReHub, en canvi, està orientat directament al pacient: "permet que pugui fer programes de rehabilitació molt precisos des de casa". 

En ambdós casos, però, el negoci està orientat al B2B, d'empresa a empresa. Però un en format producte, Linx, i l'altre com a llicència, ReHub. 

Són, a més, el partner tecnològic de DKV i conjuguen el binomi perfecte entre corporació i startup. Per una banda, tenen la seva plataforma digital de rehabilitació instal·lada a més de 400 centres col·laboradors de DKV i, a més, han integrat Rehub a l'aplicació Quiero cuidarte de DKV, des d'on donen un servei de telerehabilitació 100% integral a tots els usuaris de DKV. "Qualsevol assegurat pot rebre una valoració i un pla terapèutic de rehabilitació de forma totalment online", explica Raga. 

A finals de febrer, la startup va anunciar el tancament d'una ronda d'inversió d'1,3 milions d'euros, segons Raga, "orientada a impulsar la consolidació i internacionalització de ReHub". La startup està present a Espanya, fa poc ha entrat al mercat italià i té previst aterrar al Regne Unit al llarg del 2022, exercici en què preveuen assolir una facturació d'un milió i mig, amb "Rehub com l'estrella de la casa", representant el 80% de la facturació. 

Més informació
Anem de concert, qui posa la casa?
Cooling Photonics sap com millorar l'eficiència de les plaques fotovoltaiques
Citibeats, o com es prediuen les tendències socials
Avui et destaquem
El més llegit