• Innovació
  • 180 milions d’euros i el futur de la indústria agroalimentària: així serà l’Agroparc (Alt Penedès)

180 milions d’euros i el futur de la indústria agroalimentària: així serà l’Agroparc (Alt Penedès)

Ametller Origen preveu superar els darrers tràmits de l’Agroparc aquest juliol per començar les obres l’últim trimestre

El Comissionat especial pel Perte agroalimentari, Jordi Carbonell; el ministre Jordi Hereu; el CEO d'Ametller Origen, Josep Ametller; i l'alcalde de Gelida, Lluís Valls  | ACN
El Comissionat especial pel Perte agroalimentari, Jordi Carbonell; el ministre Jordi Hereu; el CEO d'Ametller Origen, Josep Ametller; i l'alcalde de Gelida, Lluís Valls | ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
15 de Juliol de 2024
Act. 15 de Juliol de 2024

El grup Ametller Origen augura que aquest mes quedaran encaminats els últims tràmits que falten per començar les obres de l’Agroparc Penedès, projectat a Gelida i part de Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Al ple municipal de Gelida del dia 23 previsiblement s’aprovaran de forma inicial els darrers documents que, juntament amb un projecte avalat per la Junta de Govern, aplanaran el camí per iniciar les obres durant l’últim trimestre d’enguany.

 

“La tenacitat té premi”, ha celebrat aquest divendres el conseller delegat d’Ametller Origen, Josep Ametller, durant una visita als terrenys amb el ministre d’Indústria, Jordi Hereu. El ministre ha lloat el projecte d’Ametller, tot ressaltant que és un “gran referent” del futur de l’economia circular.

 

Josep Ametller ha asseverat que abans que acabi l’any les màquines entraran als terrenys on es projecta l’Agroparc. Els últims tràmits administratius es preveu que quedin resolts “les properes setmanes”. En aquest sentit, l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, ha precisat que en menys de deu dies està previst que la Junta de Govern Local aprovi el projecte d’urbanització que afecta estrictament l’àmbit de l’Agroparc. La intenció del grup Ametller Origen és començar a aplanar els terrenys de Can Joncoses l’últim trimestre d’enguany. Un cop urbanitzada la zona, la prioritat serà aixecar l’obrador i també crear tota la infraestructura energètica, que Ametller destaca com a insígnia del projecte. Tota aquesta primera fase implica una inversió de 60 milions d’euros i haurà d’estar acabada el desembre del 2026 perquè va condicionada als quasi 5 milions d’euros d’ajuda que l’Estat ha concedit a través del PERTE Agroalimentari.

Hereu: “Sens dubte és un dels projectes més importants a Catalunya, a l’estat espanyol i segurament al sud d’Europa”

Aquest divendres el ministre Jordi Hereu ha justificat la concessió del PERTE assegurant que el projecte de l’Agroparc és “un dels grans referents” en transformació de l’agricultura. “Sens dubte és un dels projectes més importants a Catalunya, a l’estat espanyol i segurament al sud d’Europa”, ha ressaltat, “per la nova concepció d’integritat i economia circular”. Des de la Masia Can Mata d’Abelló de Gelida -que s’integrarà a l’Agroparc-, Hereu ha destacat que l’Agroparc serà “un gran centre estratègic de producció i distribució, amb claus noves que caldrà assumir des d’Europa”. En aquest sentit, l'ha definit com “un exemple tangible” d’allò que es debat a les institucions europees i al congrés espanyol sobre el futur de l’economia circular.

Conreus de Gelida on Ametller Origen projecta l'Agroparc Penedès | ACN
Conreus de Gelida on Ametller Origen projecta l'Agroparc Penedès | ACN

Al seu torn, Josep Ametller ha recordat que l’Agroparc preveu una inversió de 180 milions d’euros per transformar 258 hectàrees en un gran centre de conreu i distribució alimentària. “Busquem la integració vertical de les cadenes de producció i la integració horitzontal del procés de transformació”, ha ressaltat, mentre ha recordat que la prioritat és que tots els productes surtin etiquetats amb un certificat de zero emissions, “un distintiu únic a Europa”.

L’Agroparc preveu una inversió de 180 milions d’euros per transformar 258 hectàrees en un gran centre de conreu i distribució alimentària

Per aconseguir-ho, Ametller ha refermat que, entre altres, hi haurà un sistema de recirculació i aprofitament de l’aigua, el centre s’abastirà d’energia fotovoltaica i tot el transport es farà amb vehicles elèctrics. Això, sumat a nous sistemes de conreu i optimització dels elaborats, ha dit, farà que “el Penedès sigui un territori referent per a altres zones productives de Catalunya”. “El nostre principal objectiu és preservar aquest territori i enriquir-lo”, ha asseverat, alhora que ha recordat que es preveu la creació de 500 llocs de treball directes.

El PERTE Agroalimentari es publicarà a l'agost

Durant la visita a les instal·lacions d'Ametller Origen, Hereu ha anunciat que aquest agost es publicarà l'ordre de base i la convocatòria de la segona edició del PERTE Agroalimentari dotat amb 100 milions d'euros. La firma està inclosa al projecte Agrosmed, l'aliança empresarial impulsada per catorze companyies per obtenir ajudes d'aquest PERTE. El grup d'empreses ha obtingut 9 milions d'euros de la primera convocatòria i Ametller ha rebut 4,7 milions d'aquest programa, segons el Ministeri d'Indústria i Turisme.