Com ha de ser l'alimentació durant l'etapa preconcepcional?

L'estat nutricional de l'home i la dona abans de planejar un embaràs es constata en els últims anys com un dels factors ambientals més influents en el desenvolupament fetal i futura salut del nen

Una bona alimentació abans de la concepció facilita les possibilitats d'embaràs | iStock Una bona alimentació abans de la concepció facilita les possibilitats d'embaràs | iStock

La nutrició materna prèvia a la concepció és una part vital de la preparació per a l'embaràs. Això afecta tant a la fertilitat com a les primeres etapes de la gestació. Les reserves insuficients d'energia poden afectar negativament a l'ovulació, menstruació i desafiar el començament de l'embaràs. D'altra banda, els excessos de dipòsits de greix poden inhibir la concepció afectant l'ovulació a causa de la insensibilitat a la insulina i l'excés d'hormones sexuals masculines, entre altres factors. En el cas de l'home, tant l'excés d'energia com una alimentació poc variada i desequilibrada poden afectar a la qualitat de l'esperma (fertilitat). Una dieta sana i equilibrada ajudarà que l'organisme de la dona es prepari per als canvis fisiològics que estiguin per venir i a incrementar també les possibilitats de concebre.

A més d'una dieta equilibrada, l'estil de vida que portin la dona i l'home influirà en les possibilitats d'èxit de l'embaràs. L'estrès o l'ansietat, els hàbits de treball o d'oci, el dormir bé, o l'exercici físic són aspectes que poden repercutir de forma decisiva en la fertilitat de tots dos.

Una dieta equilibrada i l'estil de vida que portin la dona i l'home influirà en les possibilitats d'èxit de l'embaràs

La majoria dels estudis demostren que hi ha una relació positiva entre determinats nutrients i l'efecte que tenen en el desenvolupament de la descendència. Entre ells destaquen l'àcid fòlic, els àcids grassos omega-3, el zinc, el ferro, el calci, el iode i altres vitamines del grup B.

És cert que la dona un cop coneix que està embarassada té la tendència a prendre els suplements que ja vénen preparats per a cada un dels trimestres de l'embaràs. Però, com podem saber si aquests suplements seran ben aprofitats per l'organisme de la dona?

Hi ha un nombre elevat de dones que es queden embarassades i no en són conscients fins passades les primeres setmanes del primer trimestre, període en el qual ja s'han donat lloc processos essencials del desenvolupament fetal, de manera que la primera possible intervenció ja seria tardana per eliminar determinats factors de risc com certes malformacions del sistema nerviós a causa del dèficit d'àcid fòlic. D'aquí recau la importància de fer una bona planificació, per exemple, prenent algun suplement d'àcid fòlic diverses setmanes prèvies a la concepció. Quin tipus de suplement? Àcid fòlic o Folato?

És important fer una bona planificació, prenent algun suplement d'àcid fòlic diverses setmanes prèvies a la concepció

L'àcid fòlic és una de les vitamines del grup B més essencials per al bon desenvolupament fetal. Aquesta vitamina té diverses formes químiques i quan entra a l'organisme, mitjançant determinats processos, pateix una activació perquè la vitamina pugui ser ben aprofitada (ruta de la metilació i enzim MTHFR). Avui en dia, l'única manera que existeix per conèixer si el nostre organisme és capaç d'activar correctament aquesta vitamina (o qualsevol altre nutrient) és mitjançant un estudi genètic. Aquesta informació ens permet conèixer la forma química i la dosi que ha de tenir el suplement d'àcid fòlic (o altres nutrients necessaris per a l'organisme).

En aquest article es pretén remarcar la importància, no només d'un bon assessorament dietètic per part d'un nutricionista especialitzat, sinó també el poder conèixer com assimilem els nutrients, a través d'un estudi genètic, i quina és la forma química que millor s'aprofita en el nostre organisme per conèixer la suplementació més òptima per assolir un bon estat nutricional previ a la concepció.

Més informació
Veganisme i vegetarianisme: consciència i suplements
Les dietes i els suplements antioxidants són saludables per a tothom: mite o veritat?
Els països més saludables del món
Avui et destaquem
El més llegit