Les dietes i els suplements antioxidants són saludables per a tothom: mite o veritat?

La majoria dels estudis demostren que hi ha una relació positiva entre el seu consum i la prevenció de certes malalties com el càncer

Els antioxidants són substàncies que formen part dels aliments de consum quotidià Els antioxidants són substàncies que formen part dels aliments de consum quotidià

Des de fa diversos anys s’està estudiant a un grup específic de vitamines amb certes propietats i funcions comunes, que s'han classificat en un grup anomenat antioxidants. Els antioxidants són substàncies que formen part dels aliments de consum quotidià i que poden prevenir els efectes adversos d'espècies reactives sobre les funcions fisiològiques normals de l'individu. Dins dels antioxidants trobem la vitamina C, la vitamina E, la vitamina A, els polifenols, carotens, luteïna, glutatió (antioxidant per excel·lència del nostre organisme).

La majoria dels estudis demostren que hi ha una relació positiva entre el consum d'antioxidants i la prevenció de certes malalties com el càncer

La majoria dels estudis demostren que hi ha una relació positiva entre el consum d'antioxidants i la prevenció de certes malalties com el càncer, malaltia cardiovascular, demències, entre d'altres, a més de tenir una important implicació en l'envelliment. Això ens fa pensar que els antioxidants són saludables i beneficiosos per a tots. Però, tots els organismes aprofiten o assimilen de la mateixa manera aquests antioxidants? Podem donar qualsevol dosi al nostre cos?

Un organisme complex

L'organisme és complex d'entendre, tot i que cada vegada hi ha més informació que ajuda a entendre la importància que recau en el fet d’establir una actuació individualitzada per a cada persona. Hi ha una proteïna comuna ("enzim"), que serveix per detoxificar substàncies que poden danyar el nostre ADN a nivell cel·lular. A nivell científic rep el nom de "enzim COMT (Catecol-O-metiltransferasa)". Aquesta proteïna pot tenir una funció lenta, mitja o ràpida en funció de la combinació genètica de cada individu.

Una alimentació rica en antioxidants sí que és beneficiosa per a tothom, tot i que és fonamental prendre precaució pel que fa als suplements

S'ha reportat que el consum de determinats antioxidants tals com la quercetina, catequines, hidroxitirosol, ginkgo biloba, entre altres, poden influir en l'activitat d'aquesta proteïna. Aquests antioxidants poden reprimir més aquesta activitat i provocar que l'enzim no detoxifiqui les substàncies tòxiques de l'organisme, provocant l'efecte contrari que tenen per naturalesa els antioxidants, en les persones que genèticament tenen una activitat disminuïda de la COMT. Aquesta informació ens confirma que una alimentació rica en antioxidants sí que és beneficiosa per a tothom. No obstant això, és fonamental prendre precaució pel que fa als suplements (extractes en majors concentracions) i les famoses "dietes Detox", sobretot en aquelles persones amb una activitat disminuïda de la COMT.

Un estat nutricional òptim

D'aquesta manera podem conèixer com el nostre organisme assimila aquests nutrients, quin tipus i en quines quantitats serien saludables per a cada persona. Les repercussions que podrien tenir, per exemple, accelerar l'envelliment o afavorir l'aparició de complicacions de salut.

En aquest article es pretén remarcar la importància, no només d'un bon assessorament dietètic per part d'un nutricionista especialitzat, sinó també el poder conèixer com assimilem aquests antioxidants, a través d'un estudi genètic, per aconseguir un estat nutricional òptim adaptat a les característiques metabòliques de cada individu.

Més informació
El protocol NeuroProgram i la seva importància dins de l'atenció integral al TDAH
Estudis genètics: valor predictiu i preventiu en el càncer
Medicina genètica: què permet avaluar i quins beneficis té?
Avui et destaquem
El més llegit