• Innovació
  • Barcelona, 3a ciutat europea que rep més beques de la UE per a investigació en recerca de frontera

Barcelona, 3a ciutat europea que rep més beques de la UE per a investigació en recerca de frontera

Aquestes subvencions ajudaran a consolidar l’aposta que la ciutat fa per la innovació i la ciència com a motors del progrés econòmic i social

    'Skyline' de la ciutat de Barcelona | iStock
    'Skyline' de la ciutat de Barcelona | iStock
    Redacció VIA Empresa
    22 de Juliol de 2025 - 10:28

    Barcelona és la tercera ciutat europea que més beques per a la recerca de frontera rebrà aquest 2025 de la convocatòria ERC Proof of Concept, del Consell Europeu de Recerca. En concret, la UE subvencionarà amb 150.000 euros set projectes amb seu a universitats i centres de recerca de la ciutat, una xifra que només superen París i Munic. Barcelona és, doncs, la segona ciutat en nombre d’ajudes que no és capital d’un estat i confirma, amb aquest posicionament la capitalitat que ja exerceix i reivindica dins de l’àmbit de la ciència.

     

    També és la ciutat amb més grups de recerca becats de tot l’Estat, que suma vint projectes subvencionats. L’objectiu del programa d’ajudes és acompanyar els beneficiaris a minimitzar la distància entre els resultats de la ciència pionera i les primeres fases de la comercialització o aplicació social. Les ajudes, dedicades específicament a la recerca de frontera, permetran analitzar la viabilitat comercial i protegir els resultats amb propietat intel·lectual dels projectes.

    Barcelona és la segona ciutat en nombre d’ajudes que no és capital d’un estat

    Les xifres posen de manifest la bona salut de l’ecosistema científic a Barcelona, que actualment disposa de grans centres de recerca, i que ja és capdavantera en producció científica a l’Estat i a Europa amb 22.688 publicacions, segons el Knowledge Cities Ranking, elaborat a partir del Science Citation Index. 

     

    Aquestes subvencions ajudaran a consolidar l’aposta que la ciutat fa per la innovació i la ciència com a motors del progrés econòmic i social. Una estratègia en la qual vol continuar aprofundint en el futur com evidencia el Pla Barcelona Impulsa, el Pla estratègic de ciència i innovació o l’impuls als projectes que s’emmarquen en la Barcelona Innovation Coast que doblaran la inversió durant el període 2025-27.

    Les beques cobreixen un ampli espectre d’àmbits de recerca com són les aplicacions de la intel·ligència artificial per predir l’escalada dels conflictes, el desenvolupament de noves eines de recerca com, per exemple, la plataforma centrada en l’evolució de medicaments contra el càncer. Un exemple d’aquest alineament entre els projectes subvencionats per Europa i l’aposta municipal és el cas de Laura Soucek, investigadora de l’Institut d’Investigació Oncològica de Vall Hebron que va rebre enguany el Premi Ciutat de Barcelona de Ciència.

    El projectes subvencionats d’universitats i centre de recerca de Barcelona són els següents:

    • André Gröger - Barcelona School of Economics - Monitoring War Destruction
    • Jose Ignacio Martin- Subero - IDIBAPS Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer - Translating Epigenetic Memory into Personalized Prognostic Solutions for Chronic Lymphocytic Leukemia
    • Xavier Rovira Clavé- Institut de Bioenginyeria de Catalunya - An evolution-focused platform for cancer drug discovery
    • Giulio Ruffini - Neuroelectrics Neuroelectrics – GALVANI Scalable Workflow Innovation for Focal tES Therapy
    • Manuel Salmeron Sánchez - Institut de Bioenginyeria de Catalunya - Functional bioinks for engineered tissues
    • Laura Soucek - Institut d'Investigacio Oncològica de Vall Hebron - Bringing MYC inhibition to the brain by ultrasound Technology
    • Victor Vilarassa – Institute of Environmental Assessment and water research (IDAEA) – Consejo Superior de Investigaciones Científicas - A new paradigm for forecasting injection-induced earthquakes

    El programa de treball de l'ERC Proof of Concept 2025 inclou dues convocatòries de propostes per a subvencions de prova de concepte amb un pressupost total de 45 milions d'euros. La pròxima roda de finançament ja està oberta a sol·licituds.