Barcelona Activa reformula l'emprenedoria

L’agència crea un nou model d’acompanyament a les startups orientat a quatre etapas diferents

Estand de Barcelona Activa al 4YFN 2022 | Cedida Estand de Barcelona Activa al 4YFN 2022 | Cedida

L'emprenedoria té camins molt diversos. No té res a veure una aplicació de fintech, un software de diagnosi d'una malaltia o un negoci a peu de carrer. Per aquest motiu, Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament local de l'Ajuntament de Barcelona, ha creat un nou model d’acompanyament que aconsegueix adaptar-se a les trajectòries de cada projecte, oferint continguts, eines i itineraris més adients a cada iniciativa. "Hem reformulat el procés d'acompanyament a l'emprenedoria: digitalitzem més el servei i també personalitzem més l'itinerari atenent a les diferents fases de l'emprenedoria", explica Félix Ortega, CEO de Barcelona Activa, a VIA Empresa. 

La novetat d’aquest model té com a principal eix un web de treball adaptada a cada persona www.barcelonactiva.cat/emprenedoria, des d'on tots els continguts, els itineraris recomanats, formacions en el moment més adient, segons cada projecte i sector, i les tendències de digitalització i de consum actuals. L’objectiu final és acompanyar les persones emprenedores en un món canviant, perquè tinguin totes les eines al seu abast per fer possible i agilitzar l’inici de noves activitats. La iniciativa facilita al màxim les interaccions de les persones emprenedores, hagin engegat ja o estiguin a punt de llançar el seu projecte, amb una disponibilitat 24/7. Aquest model es vincula al Pla Barcelona Fàcil, de l’Ajuntament de Barcelona, per dotar de major fluïdesa i accelerar els processos i tràmits que s’han de fer en muntar un nou negoci, i potenciar així el talent, la creativitat i l’activitat emprenedora a la ciutat.

L’innovador model, pioner en aquest tipus d’assessoraments a persones emprenedores, compta amb un ecosistema digital de quatre aplicacions. Una d’elles és la del Pla d’Empresa ja en marxa, l’altra és la del Rumb Emprenedor, que personalitza el recorregut que recomana Barcelona Activa per emprendre i les altres dues eines són IdeaLab i el Focus Emprèn. IdeaLab és una eina que permet valorar i generar idees de negoci a les persones emprenedores que tenen una o diverses idees, en fases molt inicials. A través d’IdeaLab, s’analitzaran els inputs d’un projecte i se n’obtindrà un resultat sobre la potencialitat de la idea en el mercat. Mentre que Focus Emprèn és una aplicació que perfila la persona que té un projecte segons 19 habilitats emprenedores, des de la resiliència fins a capacitats negociadores, i que conclou quines són els camps a treballar per assolir el seu objectiu. Amb tot, Barcelona vol contribuir a generar riquesa i talent emprenedor en una ciutat capdavantera en creació de projectes a Europa.

L'agència ha participat al 4YFN amb 20 startups incubades per ells. Segons Ortega, aquest esdeveniment els permet "acompanyar les startups en un espai que, potser, no es podrien permetre, on poden accedir a una connexió molt ràpida amb partners de l'ecosistema i inversors, i a nosaltres ens permet aprofundir en el procés en el qual les startups surten d'una incubadora i es troben amb el mercat", raona Ortega. El darrer any, Barcelona Activa ha acompanyat 5.000 projectes dels quals 1.600 han requerit un suport sobre la creació de l’empresa. L’agència municipal acull entre 200 i 300 start-ups cada any a les seves incubadores, Glòries, Almogàvers i Media-TIC, totes elles ubicades al 22@. L’agència municipal també té un espai per a empreses d’impacte social, la innoBadora, i, a més, allotja empreses d’alt rendiment.

Més informació
4YFN, la Meca de la innovació
Les 14 startups catalanes de cultura digital que has de conèixer
Avui et destaquem
El més llegit