El BSC, 'Premi Ciutat de Barcelona 2023' de ciències experimentals i tecnologia

El jurat ha valorat el disseny innovador de l'arquitectura del nou MareNostrum 5, un dels 10 superordinadors més potents del món

El MareNostrum 5, al BSC | BSC El MareNostrum 5, al BSC | BSC

El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 ha acordat per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de ciències experimentals i tecnologia al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) pel disseny innovador de l’arquitectura del nou supercomputador MareNostrum 5 i la seva realització, que manté la ciutat de Barcelona com a referent internacional en la computació d’altes prestacions.

Gràcies a la seva singular arquitectura computacional, MareNostrum 5 permetrà fer avançar la ciència en totes les àrees, des del desenvolupament de bessons digitals del planeta Terra i del cos humà, fins a la recerca de nous tractaments contra malalties com el càncer, el disseny de ciutats més saludables i sostenibles, o la cerca de noves fonts d'energia, així com de nous materials. Els premis, que tenen una dotació de 9.500 euros, es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Més info: Barcelona accedeix a l’elit de la supercomputació mundial amb el MareNostrum 5

Integrat per Maria Pau Ginebra (presidenta), Ulises Cortés, Pep Vidal, Anna Sanpera i Maria Bernabeu, el jurat ha decidit també atorgar una menció especial a l’equip Hypatia I, format per Carla Conejo, Mariona Badenas-Agustí, Adriana Farrés, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté i Cesca Cufí-Prat, per la missió científica a l’estació simulada de Mart i la seva tasca de promoció de vocacions científiques i tecnològiques (STEM) entre les noies.

El guardó reconeix el disseny innovador de l’arquitectura del nou MareNostrum 5

El MareNostrum 5, amb la capacitat de calcular en una hora el que un ordinador clàssic de gamma mitjana trigaria 46 anys, ha passat a formar part del trident de la supercomputació europea d’alt rendiment juntament amb Leonardo (Itàlia) i Lumi (Finlàndia). És el vuitè superordinador més potent del món segons l'informe bianual TOP500.

Més informació
El supercomputador MareNostrum 5 comença a caminar
Almirall, BSC i Nostrum Biodiscovery col·laboren per identificar noves teràpies amb IA
Martorell (BSC): "Sense un projecte científic de primer nivell, ningú ve a Barcelona pel clima"
Avui et destaquem
El més llegit