Catalunya necessita programadors i té les escoles per formar-los

Ara mateix els 'developers' són una professió amb atur zero i la demanda de més especialistes no deixa de multiplicar-se

El 2017 es van oferir 1.635 llocs de feina de programació | iStock El 2017 es van oferir 1.635 llocs de feina de programació | iStock

Catalunya necessita programadors. Mentre que el 2009 amb prou feines hi havia demanda, el 2017 es van oferir 1.635 posicions per a aquest perfil, un 32% més que l'any anterior, amb un salari mitjà de 39.281 euros anuals, segons recull l'Informe Esade Infojobs de 2017. De fet, ara mateix aquesta és una professió amb atur zero. Barcelona és el nucli de gran part d'aquesta oferta gràcies al seu creixent districte tecnològic. Amb tot, no tenim pous programadors per cobrir els llocs de feina existents, encara menys lels del futur.

En contrapartida, però, l'oferta formativa de la ciutat també s'ha multiplicat i les empreses comencen a establir aliances amb les escoles per formar els seus propis empleats. No només compta la formació, sinó també el guiatge dels centres i les seves aliances amb companyies per tal que els seus estudiants trobin feina ràpidament.

Més info: Neix Barcelona Digital Talent per convertir la ciutat en "capital del talent digital"

Skylab Coders Academy

Skylab Coders Academy és el perfecte exemple d'això. L'escola és partner de Schibsted per tal de formar els nous empleats de la companyia internacional. A banda, segons recullen al seu web, en una mitjana de 40 dies tots els seus alumnes aconsegueixen feina el 96% ho fan en posicions de front, back o full stack developer.  Pel 2019 tenen previst fer diversos cursos de Javascript, pels que hi ha més demanda, i dos cursos de desenvolupament front end amb Firebase. De moment, gairebé un centenar d'alumnes s'hi han inscrit. 

Le Wagon

El programa immersiu de desenvolupament fullstack de Le Wagon està valorat com el millor disponible per Coursereport i la web especialitzada Switchup. Des de 2013, l'empresa francesa ha impulsat l'obertura d'una trentena d'escoles arreu del món on s'han graduat 3.000 alumnes. El bootcamp, que té una durada de nou setmanes i un cost de 6.000 euros, forma desenvolupadors en back i front end, product managers o et dóna les eines necessàries per impulsar un projecte propi. A més a més, són partners de nombroses companyies per tal d'ajudar els seus estudiants a "trobar la feina dels seus somnis".

Ironhack

Malgrat que la xarxa d'escoles d'Ironhack és més petita, el seu currículum és igual d'impressionant. L'empresa establerta a Miami compta amb seu a 11 ciutats, entre les quals s'inclouen Barcelona i Madrid, i ja ha format 2.000 alumnes arreu del món. La companyia ofereix programes intensius, de 9 setmanes, i a jornada parcial, de 24, en desenvolupament web i disseny UX/UI. En ambdós casos, el preu de la formació gira al voltant dels 7.000 euros.

Uxer

Malgrat que només fa dos anys que està en funcionament, Uxer està considerada com la quarta millor escola de disseny del món per la web especialitzada Switchup. L'empresa madrilenya va fer les seves primeres passes el 2017 i des d'aleshores ha format 300 especialistes en disseny UX/UI als seus bootcamps de Madrid, Barcelona, València i Bilbao. Els seus cursos tenen una duració de set setmanes i estan valorats en 5.000 euros.

Ubiqum Code Academy

La metodologia de la barcelonina Ubiqum és 100% pràctica, basat en projectes que simulen la vida professional. Compten amb cursos de Java; data analytics i machine learning; i Mern, de desenvolupament web, els quals ronden, en tots els casos, entre els 6.000 i 9.000 euros. Bàsicament, els estudiants divideixen el seu dia en quatre parts: planificar, dur a la pràctica, rebre feedback dels mentors i millorar la proposta. Compten amb escoles a Barcelona, Madrid, Berlín i Amsterdam.

Codeworks

Per la seva banda, Codeworks entrena els estudiants per convertir-se en enginyers de programari. Es tracta d'un programa intensiu de tres mesos a jornada completa amb un preu de 9.800 euros. Però, ep! Tens un 10 de descompte si t'hi apuntes amb un amic. A més a més, per tal de donar resposta a la falta de dones al sector, també ofereixen un 10% de descompte a les futures programadores. SI tot va bé, al final de les nou setmanes seràs capaç de fer aplicacions i contribuir a qualsevol projecte de codi. De fet, asseguren que 100% dels graduats obtenen feina, un 70% en menys d'un mes.

Data Science Dojo

El mètode de Data Science Dojo parteix de la idea que qualsevol persona pot aprendre data science. Per aquest motiu formen profesionals de qualsevol sector i estudiants en aquest camp a través de bootcamps de 50 hores presencials, 10 online i 20 de tutories. L'experiència té un cost d'entre 3.000 i 4.000 euros i es realitzen regularment a diferents ciutats d'arreu del món.

Neoland

Neoland està especialitzada en disseny, desenvolupament web i User Experience. Els seus cursos, d'entre els 4.000 i els 5.000 euros, formen els alumnes en les habilitats més demandades per les empreses. De fet, estan tan segurs que trobaràs feina un cop acabis que, si en sis mesos segueixes a l'atur, ells mateixos et contracten fins que recuperis la inversió.

Barcelona Code School

Els cursos de Barcelona Code School són una altra opció. La seva oferta formativa inclou cursos de Java i UX/UI Design de nou setmanes, tant a temps complet com a mitja jornada. A més a més, compten amb programes en línia de cost molt més reduït, el qual depèn de les setmanes de tutoria que sol·licitis.

Codely

Codely és la primera escola de programació pensada específicament per a dones. Ofereix cursos en big data engineering i fullstack development de sis o 11 setmanes, amb un cost de 7.800 euros. El programa està pensat per avançar ràpidament en materials complexos gràcies a classes menors de 12 persones. A més a més, posen l'accent al feedback i es realitzen setmanalment treballs de formació individuals.

Nuclio Digital School

Nuclio Digital School té l'objectiu d'establir-se com l'acadèmia de formació presencial en noves tecnologies. La iniciativa encapçalada per Carlos Blanco ofereix diversos programes de formació, a jornada completa i mitja jornada, d'entre 12 i 14 setmanes i amb un preu que oscil·la entre els 4.500 i els 6.500 euros. La seva és una proposta transversal que aborda des dels pilars de l'economia digital fins a la formació en programació nivell expert.

SmartNinja

La missió d'Smart Ninja és ajudar a descobrir a les persones el seu talent en el camp del desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació. Organitzen cursos de diferent nivell, tant a Màlaga com a Barcelona, dedicats al desenvolupament web, el hacking, les bases de dades... a partir de 100 euros.

Barcelona Activa aposta per la IT Academy

La IT Academy ofereix formació en programació i mentoria de manera totalment gratuïta als estudiants. Es tracta d'una iniciativa del servei d'ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, com a part de l'estratègia per cobrir la creixent demanda de programadors a la ciutat, per la qual ara es necessita personal de l'estranger. Es tracta d'un programa específicament pensat per reconvertir professionals d'altres sectors a l'àmbit digital.

De moment, la iniciativa ha tingut un gran èxit, amb 400 participants, el 65% dels quals ha trobat feina en el sector digital en posicions junior. Les formacions són de 350 hores, però hi ha llibertat per avançar més de pressa si es disposa el temps i la dedicació necessàries. A més, actualment es troben a la recerca de partners, tan empresarials com escoles de programació, per ampliar l'oferta i els horaris, ja que hi ha llista d'espera per accedir-hi.

 

Més informació
El 22@ atraurà 5.000 llocs de feina a l'any fins el 2021
El 22@ està de moda
HP lloga un edifici al 22@
Avui et destaquem
El més llegit