Cebiotex, la startup que accelera el tractament contra el càncer

Creada a l'òrbita de l’Hospital Sant Joan de Déu i la UPC, la firma ha obtingut vuit milions d'euros procedents de rondes d'inversió

Imatge d'un laboratori | iStock Imatge d'un laboratori | iStock

Novetats en l’àmbit de la lluita contra el càncer. La firma emergent Cebiotex ha creat un equip propi per escalar la producció del seu primer fàrmac per revertir la malaltia. “Es tracta d’un producte innovador i únic en el mercat, ja que s’ha aconseguit fer-lo compatible amb l’alliberament d’una molècula d’origen natural amb una gran capacitat quimioteràpica”, descriu Joan Bertran, CEO de Cebiotex. El medicament, que es troba en la primera fase clínica, s’està desenvolupant a l’Hospital de Sant Pau (Barcelona), a la Vall d’Hebron (Barcelona), a l’Hospital de La Fe (València), la Fundación Jiménez Díaz (Madrid) i l’Hospital Gregorio Marañón (Madrid). 

La missió de Cebiotex és consolidar un implant biodegradable que prioritza el tractament de tumors sòlids localitzats. “En un futur, la nostra tecnologia ens permetrà desenvolupar nous fàrmacs i entrar en altres indicacions oncològiques com el tractament del càncer de pàncrees o tumors cerebrals”, indica Bertran. Creada, oficialment, l’any 2015 a l’òrbita de l’Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat Politècnica de Catalunya, la primera idea del projecte té el seu origen al cap del CEO, durant el 2009.

Segons càlculs del departament d’Empresa i Treball, Catalunya és la segona regió europea que més finançament ha obtingut per a les startups de l’univers deeptech. Concretament, les startups han aixecat gairebé 40 milions d’euros. En aquest sentit, Catalunya lidera la classificació continental per davant de Llombardia i Ille-de-France. Recentment, dels 766 milions d’euros que han arribat a les empreses catalanes, procedents dels Next Generation, el 16,5% s’han destinat al sector de la salut. 

Quatre rondes d’inversió per consolidar el projecte

Des de l’any 2015 fins a l’actualitat, Cebiotex ha impulsat quatre rondes d’inversió amb una xifra que arriba als vuit milions d’euros. Cinc corresponen a la modalitat equity i la resta de milions han arribat des del finançament públic. “Amb els diners captats aquí estem assolint grans fites, però en altres ecosistemes de gran magnitud com el de Boston estaríem en disposició d’arribar als vuitanta milions”, conclou Joan Bertran. 

Actualment, la plantilla de Cebiotex està formada pel mateix Bertran, un cap d’operacions i un tècnic. La gestió de l’empresa queda complementada amb la col·laboració de personal extern per dirigir les àrees financeres i d’afers regulatoris. En paral·lel, des de la seva seu del Tech Barcelona, Cebiotex ha creat una xarxa de col·laboradors amb centres de recerca, hospitals, universitats, consultors i enginyers especialitzats. 

Amb el Pier07, espai de 6.000 metres quadrats que acull les instal·lacions de Cebiotex, Tech Barcelona ofereix cobertura a 500 professionals de la salut i les ciències de la vida. Situat a la Via Laietana, l’equipament es divideix en vuit plantes. Espais on s’ubiquen oficines, zones de reunions i coworking. Tal com recull l’informe de la BioRegió de Catalunya, el sector agrupa més de 1.350 empreses que, a la vegada, exporten més del 53% dels productes de ciències de la vida i la salut a l’Estat. A més, aquesta activitat genera una ocupació de 247.000 persones.

Les dificultats d’Espanya i Europa

A l’hora de plantejar una hipotètica estratègia comercial, Bertran no prioritza el mercat estatal i europeu. “Evidentment que no renunciem a res, però a Europa hem de tractar amb les autoritats de cada país per comercialitzar el medicament i la dificultat a Espanya apareix amb les negociacions que has de dur a terme amb cada comunitat autònoma”, exposa el directiu. En canvi, als Estats Units, amb un sol tràmit davant la FDA (L’agència supervisora del medicament) “tens accés a un mercat de 300 milions de persones”.

Sota aquest criteri, els mercats emergents per Cebiotex són Xina, Japó i els territoris d’Iberoamèrica. L’any passat, les startups de salut a Catalunya van aixecar inversions per un valor global de 445 milions d’euros. Respecte del posicionament de Catalunya al món, Joan Bertran lamenta com “no es donen les condicions per tenir una biotech potent a casa nostra”. Sense deixar aquest àmbit, el màxim responsable de Cebiotex reflexiona que Catalunya “no té prou múscul i un entorn que ens impulsi”. 

Més informació
La startup que revoluciona la càrrega elèctrica sense fils (i busca finançament)
Startup Valencia i Marina de Empresas uneixen forces per impulsar l'ecosistema innovador
Jordi Verdú: “El biotech fa de Lleida un pol d’atracció”
Avui et destaquem
El més llegit