El contenidor intel·ligent de Ros Roca

L'empresa lleidatana presenta un contenidor només accessible amb reconeixement previ per incentivar el reciclatge

Els contenidors de Ros Roca Els contenidors de Ros Roca

Ros Roca ha presentat en el marc del Smart City Expo World Congress de Barcelona el seu "contenidor intel·ligent". L'empresa, mirant al futur, introdueix la comunicació i la interacció amb els seus contenidors. La novetat permet l'ús restringit d'un contenidor únicament a persones autoritzades, a través d'una targeta magnètica. Aquest aplicatiu té com un dels seus majors beneficis incentivar una separació correcta dels residus per part de l'usuari en el procés de recollida selectiva, en establir un control sobre qui utilitza el contenidor, així com si l'usuari exerceix oportunament la selecció de fracció.

Es calcula que aquesta nova tecnologia podria incrementar almenys un 15% la recollida selectiva en punts d'aportació voluntària, és a dir, els contenidors disposats a la via pública, que actualment són d'accés universal.

Segons explica el Customer Demand Manager de Ros Roca, Domènec Casellas, "aquests contenidors intel·ligents incentiven noves pautes d'ús i selecció en el ciutadà, i poden arribar a la mateixa eficàcia que altres sistemes de recollida molt eficients però més intrusius com el porta a porta. Amb aquest sistema, el contenidor deixa de tenir un accés universal i indiscriminat, i la seva assignació a una comunitat de veïns aporta un control i un sentit de propietat que dificulta un ús indegut i estimula una correcta selecció per part de l'usuari".

Per a la fracció orgànica, aquesta millora seria significativa, tant quantitativament com qualitativa. En tenir un accés restringit, aquest aplicatiu anima els ciutadans a separar millor els seus residus i ajuda a augmentar la recuperació en pes d'aquesta fracció majoritària, que ara representa al voltant del 40% de la recollida selectiva.

Smartcity15 foto1 rosroca2

Els contenidors amb aquest aplicatiu poden tenir una doble obertura: una dedicada als residus que provenen de l'hostaleria (accés controlat) i una altra més petita per l'aportació domiciliària per part dels ciutadans (accés no controlat). Tal i com manifesta Domènec Casellas, "en el cas de la fracció orgànica, podrem reduir dràsticament la proporció d'impropis, ja que actualment s'aboquen molts residus incorrectament".

De fet, l'empresa ofereix dues versions del contenidor, una oberta i una tancada, que només s'obre amb el reconeixement previ, bé amb una app mòbil , bluetooth o una targeta. Aquesta aplicació recull informació com ara quin tipus de brossa llancem o amb quina freqüència.

A més, aquesta aplicació smart registra les dades d'ús dels contenidors i els comunica diàriament a una central de gestió del servei de recollida de residus. D'aquesta manera, proporciona un control a distància i permet determinar si els veïns que utilitzen aquests contenidors estan realitzant una bona recollida selectiva. Fins i tot, el monitoratge de la freqüència d'ús del contenidor aporta informació per optimitzar les rutes de recollida.

Fonts de l'empresa afirmen que "aquest és el futur de la brossa", parlant sobre el reconeixement de la persona que fa ús dels contenidors. Parametritzant-ne l'ús, es pot premiar amb rebaixes d'impostos de residus els ciutadans, per exemple.

Més informació
Garrigosa: "No ens n'adonem, però ja estem gaudint de les smart city!"
Smart city, la ciutat dels somnis es fa real
Be smart? Sigues viu!
Avui et destaquem
El més llegit