Cooling Photonics sap com millorar l'eficiència de les plaques fotovoltaiques

La startup catalana ha creat un material capaç de reduir la temperatura d'objectes sense consumir energia

iStock 1012202960 iStock 1012202960

La regulació de la temperatura no només és necessària per a mantenir el benestar de les persones, sinó que també és indispensable per allargar la vida de les màquines. El sobreescalfament de dispositius electrònics té conseqüències dràstiques en el funcionament d'aquests: redueix la seva eficiència i la seva durabilitat. Però els sistemes tradicionals de refrigeració consumeixen molta energia, concretament el 15% de l'energia global, i són responsables del 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Per això, l'ecosistema de recerca i innovació català fa temps que cerca alternatives a aquests sistemes de refrigeració que tinguin un impacte positiu en el medi ambient. I les solucions comencen a sorgir: la startup Cooling Photonics ha creat un material capaç d'expulsar la calor d'un objecte sense consumir energia ni emetre cap mena de gas.

Cooling Photonics "desafia les solucions de refrigeració actuals disponibles al mercat", anuncia Javier Achiaga, CEO d'aquesta spin-off que va sorgir el 2020 de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia. Estèticament, el material és com un film de plàstic transparent que pot recobrir un objecte i és capaç de refrigerar-lo de manera passiva, emetent radiació infraroja. Funciona com la sorra del desert, que emet radiació infraroja que travessa l'atmosfera i fa desaparèixer la calor a l'espai exterior regulant la temperatura del planeta.

Cooling Photonics és el resultat d'aplicar nanociència i nanotecnologia i pot ser utilitzat per a tota mena d'aparell electrònic que s'escalfi. Achiaga, però, té clara la seva primera línia de negoci: les plaques fotovoltaiques. Afegint el material de Cooling Photonics no patiran sobreescalfaments, s'optimitzarà la seva eficiència, s'allargarà la vida útil de les plaques i els propietaris d'aquestes reduiran despeses. En aquest sentit, l'empresa emergent està realitzant dues proves pilot i es troba en la recerca del producte mínim viable. L'horitzó que s'han marcat per sortir al mercat a gran escala és de 18 mesos, encara que d'aquí a sis mesos ja esperen estar realitzant sèries petites.

La startup forma part del Deep Tech Node, una iniciativa conjunta de Barcelona Activa i la UB, UAB, UPC, UPF i UOC que té l'objectiu de dotar de recursos a les start-ups immerses en processos d'enginyeria, ciència i innovació tecnològica que treballen per resoldre grans reptes futurs. Fins al moment, Cooling Photonics s'ha finançat amb inversió pública: a través del programa d'ajuts Tecnio d'Acció i la plataforma d'innovació oberta basca Bind 4.0.

 

Més informació
Citibeats, o com es prediuen les tendències socials
Process Talks, què es pot automatitzar del que dius?
MeetOptics, el Google català de la llum
Avui et destaquem
El més llegit