Dades en clau catalana

La visualització d'informació permet analitzar, entendre i comunicar de forma senzilla el que tenim al nostre abast gràcies a la tecnologia

La visualització de dades ens permet estar ben informats La visualització de dades ens permet estar ben informats

En un món cada vegada més connectat i amb una gran quantitat de dades, saber llegir-les i interpretar-les és essencial per estar ben informat. Però quan tenim tantes dades a la nostra disposició que es multipliquen a cada segon que passa, existeix el perill que tanta informació dificulti l’anàlisi. És per això que la visualització de dades permet ordenar-les i comunicar-les de manera entenedora i senzilla, mitjançant gràfics.

La visualització de dades és explorar les dades per tal de respondre a preguntes o fer-ne de noves, és analitzar patrons, relacions i valors atípics entre les dades, i és explicar una història amb elles. No obstant això, no tothom és capaç de llegir i entendre adequadament la gran quantitat de dades que tenim al nostre voltant.

És per això que la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels ciutadans una Guia de visualització de dades, elaborada juntament amb l'empresa OneTandem, que explica de manera senzilla com representar informació complexa de forma gràfica i eficient. D’aquesta manera, es pot comprendre la relació que existeix entre tendències socials, econòmiques o demogràfiques, representar-les en un mapa, creuar dades de diverses procedències, endevinar tendències futures i extreure’n conclusions.

 

 

La visualització de dades és una nova disciplina que es troba a cavall entre la ciència de dades, el periodisme i el disseny, per la qual cosa compta amb terminologia específica de l’àmbit. Per tal d’adaptar al català els neologismes d’aquesta disciplina, el Termcat ha publicat la Terminologia de la visualització de dades, que recull una cinquantena de termes en català, castellà i anglès.

Per exemple, s’hi poden trobar conceptes generals com ara descripció emergent, enllaç i marcatge i narrativa per desplaçament, o bé termes més específics que designen tipus de gràfics com gràfic de bombolles, gràfic de barres, de radar, múltiple, de sectors o mapa d’arbre.

Més informació
La seguretat de les dades
Parlem amb els bots?
Com es pot ser 'data scientist' en català?
Avui et destaquem
El més llegit