La digitalització se'ns menja

9 de cada 10 directius preveu que la revolució digital impacti en les seves empreses en dos anys

Els robots ens seduiran (i volem que ho facin) Els robots ens seduiran (i volem que ho facin)

Més del 90% dels directius a escala mundial preveu que la digitalització impacti en les seves empreses en els propers dos anys, segons l'informe La Revolució de les Competències: Digitalització i per què importen les habilitats i el talent, elaborat per ManpowerGroup a través d'una enquesta a 18.000 directius en 43 països. D'acord amb aquest informe, tres de cada quatre líders empresarials pensa que l'automatització requerirà noves habilitats al llarg dels pròxims dos anys.

Per aquesta raó, explica Manpower, moltes empreses s'estan anticipant al canvi perquè els seus empleats desenvolupin noves competències com la creativitat, la gestió d'equips, la intel·ligència emocional i la negociació. "Les noves tecnologies requeriran habilitats cada vegada més especialitzades de les persones i les organitzacions. Això suposa un repte, però al mateix temps una gran oportunitat en la qual la capacitat d'aprenentatge i reciclatge serà un factor determinant. La digitalització crearà més ocupació del que destrueixi sempre que es potenciï el talent per aprendre, renovar-se i anticipar-se contínuament", ha afirmat el president executiu de Manpower, Raúl Grijalba.

Segons l'estudi, encara que la tecnologia provoca que dos de cada tres treballs en els quals participarà la 'generació Z' (nascuts entre 1994 i 2010) es desconeguin de moment i que moltes tasques rutinàries, manuals i cognitives siguin substituïdes, les perspectives de creació d'ocupació davant l'automatització i adaptació a la digitalització són "encoratjadores".

Grijalba:  "La digitalització crearà més ocupació del que destrueixi sempre que es potenciï el talent per aprendre"

De fet, l'informe apunta que el 83% dels directius espera crear més llocs de treball o mantenir la plantilla en els dos pròxims anys, mentre que el 12% preveu retallades de personal. Segons Manpower, encara que els professionals qualificats no tenen motius per preocupar-se, l'"amenaça" de la digitalització sobre molts llocs de treball és "real" doncs es calcula que fins a un 45% de determinades tasques de les ocupacions actuals podria automatitzar-se i el 5% de les ocupacions completes ser substituïts per màquines.

Itàlia, Guatemala i el Perú són els països més optimistes sobre l'impacte que tindrà la digitalització

L'estudi revela que aquells empleats que comptin amb llocs de treball en IT, Recursos Humans i atenció al client tenen motius per ser optimistes, ja que s'esperen augments del 26%, del 20% i del 15%, respectivament, entre aquestes professions. Per contra, les ocupacions relacionades amb finances i comptabilitat (1%); productes i gestió (4%) i administració i oficina (5%) són els que compten amb les perspectives de creixement més reduïdes.

Itàlia, Guatemala i el Perú són els països més optimistes sobre l'impacte que tindrà la digitalització en l'ocupació, mentre que l'Índia, Bulgària, Eslovènia i Eslovàquia són els més pessimistes. En el cas de l'Índia, més d'una quarta part dels directius espera reduir plantilla per l'efecte de la digitalització. Espanya, per la seva banda, se situa en la meitat superior de la taula, doncs espera que l'automatització incrementi les plantilles entre un 1% i un 10%.

Més informació
La robotització pot crear 2 milions de llocs de feina fins al 2030
La transformació digital, una cursa contra el temps
Quan la tecnologia no ho és tot
Avui et destaquem
El més llegit