• Innovació
  • Què necessita l'ecosistema empresarial català per innovar encara més?

Què necessita l'ecosistema empresarial català per innovar encara més?

Després d'assolir la categoria de 'Strong Innovator' a l’'European Innovation Scoreboard 2023', el teixit empresarial preveu continuar augmentant l'activitat innovadora

Un 20% dels beneficiaris dels Fons NGEU són empreses i projectes catalans | iStock
Un 20% dels beneficiaris dels Fons NGEU són empreses i projectes catalans | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
12 de Juliol de 2023

Innovar, “introduir quelcom de nou” segons el Diccionari de l‘Institut d'Estudis Catalans, és una tasca cada vegada més necessària per part de les empreses que fan créixer l’economia del país. Introduir nous productes i serveis a la societat, però també nous processos de producció i millores en l’eficiència de les organitzacions està directament relacionat amb la generació de riquesa

 

A Catalunya cada any s’innova més: segons el Baròmetre de la innovació i la transformació digital i verda a Catalunya 2022 publicat per ACCIÓ, el 56,4% de les empreses catalanes de més de nou treballadors va realitzar alguna activitat innovadora el 2022, gairebé 6 punts percentuals més que el 2021. I, enguany, es preveu que aquesta xifra arribi al 60%. A què s'atribueix aquest creixement?

El 56,4% de les empreses catalanes va realitzar alguna activitat innovadora el 2022

Els Fons NGEU: propulsors de la innovació

“L’existència de fons extraordinaris respecte d’anys anteriors, així com el fet de disposar del programa Next Generation, del qual un 20% dels beneficiaris són empreses i projectes catalans, creiem que ha fet augmentar la predisposició de les empreses a innovar”, explica a VIA EmpresaAlbert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ

 
El secretario de Empresa y Competitividad y consejero delegado de ACCIÓ, Albert Castellanos | Cedida
El secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos | Cedida

A més, Castellanos considera que hi ha dos factors més que impulsen la innovació al país. D’una banda, “les empreses industrials tenen una predisposició més gran a l’hora d’innovar” fet que beneficia un pol industrial com Catalunya. D’altra banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat afegeix que aquest fenomen és causat per l’augment de les exportacions: “veiem clarament que es torna a constatar aquest binomi entre empresa internacionalitzada i empresa innovadora. Totes aquelles empreses que innoven, normalment s’internacionalitzen més”.

Quins perfils innoven més?

Aquest fet s’entén en observar que el 58,1% de les empreses innovadores són exportadores, pràcticament el doble respecte de les no innovadores, que representen el 29,5%. “Una empresa que exporta té un marc de relacions, clients i proveïdors molt més ampli que una que no exporta i, per tant, estar en contacte amb molts altres desencadenants de la innovació acaba tenint un impacte en aquest sentit”, apunta Castellanos.

El 58,1% de les empreses innovadores són exportadores

Després de les firmes industrials (69,4%), les que més activitat innovadora van tenir el 2022 van ser les que pertanyen al sector dels serveis amb un 52,9%. Per trams d’edat, però, la innovació es va concentrar majoritàriament en les empreses emergents: gairebé un 80% de les empreses que tenen entre 0 i 5 anys innoven. Així i tot, les firmes més madures també demostren un comportament avantguardista. El 60,25% de les empreses d’entre 40 i 49 anys van dur a terme activitat innovadora el 2022.

Catalunya, una regió Strong Innovator

Recentment, Catalunya ha escalat posicions a l’European Innovation Scoreboard 2023, el rànquing d’innovació europeu, assolint, per primera vegada, la categoria de Strong Innovator. Catalunya ha obtingut 105,9 punts, respecte dels 98,9 que va obtenir en la darrera edició del rànquing, publicat el 2021. D’aquesta manera, el territori se situa per sobre dels 100 punts de la mitjana de la Unió Europea.

“És una evolució positiva, i aquesta categoria correspon al lloc on hauria d’estar Catalunya d’acord amb el seu pes econòmic, la seva potència industrial i la seva tendència a la innovació”, explica Castellanos, qui destaca el fet que Catalunya s’ha consolidat com un hub europeu d’startups al sud d’Europa. “És on hauríem de ser, però no on ens hi hem de conformar”. 

El també conseller delegat d’ACCIÓ considera que el territori aspira a assolir la categoria d’Innovation Leader, en disposar dels actius per aconseguir-ho: una base industrial, centres de coneixement i capacitat d’atracció d’inversió internacional. En aquest sentit, Castellanos detalla que Catalunya avança al ritme esperat. “Per la part pública estem mirant de posar tots els elements necessaris sobre la taula per ajudar a accelerar la innovació”, apunta.

Els pressupostos per innovar augmenten

L’Agència per la Competitivitat de l'Empresa va destinar el 2022 40 milions d’euros en ajut a la innovació i R+D, que van mobilitzar 285 milions d’inversió privada, una quantitat que, segons afirma Castellanos, es veurà incrementada aquest 2023: el pressupost d’ACCIÓ per a projectes d'innovació d'empreses catalanes augmentarà un 35%. “Això vol dir 56 milions d’euros de recursos públics per fomentar l’R+D entre empreses catalanes”, afegeix el conseller delegat de l’organisme.

El pressupost d’ACCIÓ per a projectes d'innovació d'empreses catalanes augmentarà un 35%

A més de continuar apostant pels recursos públics que fomentin la innovació al teixit empresarial català, Castellanos destaca el repte de millorar la xarxa de transferència de coneixement. “Sabent que gairebé la meitat de les empreses catalanes no innoven de manera aïllada, sinó que innoven en col·laboració amb altres empreses i centres tecnològics, hem de mirar que aquests agents facilitadors de la innovació funcionin de la millor manera possible”.

El secretari d’Empresa i Competitivitat apunta que aquesta aposta es traduirà en un nou pla de centres que es posarà en marxa el 2024 i que tindrà l’objectiu de millorar el finançament dels centres tecnològics i de facilitar més incentius per col·laborar amb les empreses catalanes. Això sí, sense deixar de fomentar “l’altra cadena de transmissió de la innovació que és molt potent a casa nostra, les startups”. Castellanos destaca el caràcter disruptiu de les més de 2.000 startups que hi ha a Catalunya, i apunta que seran motiu “d’especial focus” per part del Govern i d’ACCIÓ les deep tech, totes aquelles que fonamenten el seu model de negoci amb tecnologies disruptives.