Els efectes de la pandèmia en les startups: qui hi guanya i qui hi perd

L'ecosistema emprenedor avisa de la fragilitat d'algunes empreses emergents en contraposició a les startups digitals que sortiran reforçades de la crisi

El Tech Spirit Barcelona, l'esdeveniment que l'ecosistema de startups va impulsar per substituir el MWC abans de la covid 19 | ACN El Tech Spirit Barcelona, l'esdeveniment que l'ecosistema de startups va impulsar per substituir el MWC abans de la covid 19 | ACN

“Els emprenedors som optimistes per definició”. L’ecosistema de startups pateix els efectes econòmics de la covid-19 com qualsevol altre, però hi ha diverses particularitats de les empreses emergents que les fan ser més resistents en alguns casos i més dèbils en altres. Quino Fernández és el CEO de l’acceleradora AticcoLab, i Xavier Capellades, director de la startup Nomo -una plataforma de gestió de negocis per a pimes i autònoms- i membre de la junta directiva del Barcelona Tech City. Tots dos coincideixen en què depèn molt del sector en què treballa cada empresa per avaluar l’impacte de la crisi: les turístiques o de serveis pateixen, però les que es dediquen a l’àmbit digital sobreviuen millor que les companyies tradicionals del mateix camp.

Per què? “Les startups gestionen millor la incertesa: són més flexibles i tenen més capacitat de preveure les oportunitats de futur”, explica Capellades. I afegeix que les empreses emergents amb caixa suficient com per aguantar uns mesos, “tindran una recuperació més forta”. En general, per tant, estan més adaptades de manera natural a les circumstàncies actuals, mentre que les companyies tradicionals han hagut d’introduir canvis profunds en la seva manera d’organitzar-se per fer front a les exigències de la pandèmia.

Més info: Quino Fernández: “Hi ha startups que no s’han ni adonat del coronavirus”

El teletreball n’és un clar exemple, segons Capellades: “La flexibilitat ja formava part de la naturalesa de les startups; jo aposto per treballar per objectius i crec que només cal trobar-se amb l’equip quan és necessari interactuar-hi”. En aquest sentit, Quino Fernández indica que moltes empreses emergents han deixat les seves oficines. L’acceleradora que dirigeix, AticcoLab, forma part d’Aticco, una empresa de coworkings. És per això que també coneix el sector d’espais de feina compartit i afegeix que “algunes startups han deixat els coworkings o hi han tornat després del confinament amb condicions diferents”.  

Les inversions encara arriben

El tercer trimestre del 2020 ha marcat un rècord a l’Estat espanyol en el nombre d’inversions en startups. En total, s’han tancat rondes de finançament per a 85 empreses emergents. Però el valor d’aquestes inversions és un 8,7% més baix que entre juliol i setembre del 2019, amb 253,74 milions d’euros, segons un estudi de la Fundació Innovació Bankinter. Fernández ho resumeix així: “Les inversions van estar parades durant dos mesos, però ara ja no és gaire diferent de l’any passat”.

L’acceleradora AticcoLab està a punt de tancar la convocatòria del seu primer programa, indicador que hi ha nous projectes d’emprenedoria. Però les inversions se centren, principalment, en les primeres fases. Això significa que a l’hora de donar el salt cap a una empresa de certa mida, costa trobar finançament. Segons el mateix estudi de Bankinter, les inversions en fases més avançades han caigut un 75% en relació al tercer trimestre de l’any passat. Així, el problema no és començar el negoci, sinó escalar-lo, fer-lo créixer.   

"Les startups són fràgils, tenen poc capital; el Govern aposta per les grans empreses", indica Quino Fernández, CEO d'AticcoLab

El cas concret de Nomo pel que fa a les inversions és molt concret. La startup és una participada del Banc Sabadell i la inversió que hi farà l’entitat el 2021 serà major de la prevista inicialment. I és que la covid-19 ha beneficiat a empreses com aquesta plataforma fintech, que es dediquen a la digitalització. Segons explica el CEO de la starutp, el nombre de clients de pagament ha augmentat un 30% al mes des de l’arribada de la pandèmia. “Estem en xifres rècord, i ho atribuïm a la consciència que les empreses han adquirit amb el confinament de l’obligatorietat d’estar digitalitzades”, indica Capellades.

És una mostra de les startups que no només sobreviuen amb bona salut sinó que sortiran reforçades de la crisi del coronavirus. Però quin paper tindran les empreses emergents en la recuperació econòmica? Fernández creu que hi contribuiran, però avisa que “són fràgils, tenen poc capital; el Govern aposta per les grans empreses”. El CEO d’AticcoLab recorda que abans de la moció de censura que va fer fora de la presidència de l’Estat espanyol a Mariano Rajoy, es parlava de promoure una llei de startups per tal de simplificar les gestions que han de fer les noves empreses amb base tecnològica, establir ajudes per al sector, etc. Amb el canvi de govern, la proposta de normativa va quedar parada i l’arribada de la pandèmia ha provocat que caigui en l’oblit.

“Les startups són dèbils”

Tot i la bona marxa d’algunes startups, Quino Fernández assegura que també n’han tancat moltes, però afegeix que “els emprenedors són resilients i tiren endavant; muntaran una altra cosa”. Des del Barcelona Tech City afegeixen una nova dificultat per a les startups en creixement: la manca de talent. “Hem de fer que hi hagi vocacions en aquests entorns digitals, i això s’aconsegueix canviant la mentalitat i evangelitzant en què hi ha feines potents en aquest sector”, explica Capellades com a membre de la junta directiva de l’entitat que aglutina l’ecosistema emprenedor de Barcelona.

"Les empreses emergents dels sectors més afectats per la crisi han hagut d'aplicar ERTO igual o més que la resta de companyies", segons Xavier Capellades, CEO de Nomo i membre de la junta directiva del Barcelona Tech City

L’impacte de la covid-19 en el mercat laboral ha deixat un escenari marcat pels ERTO i els acomiadaments. Les startups no queden al marge d’aquesta situació, segons Fernández: “Ha afectat igual que a les empreses tradicionals, però és veritat que en general són més petites i tenen menys treballadors; moltes vegades els mateixos emprenedors formen la plantilla”. Capellades afegeix que les startups han hagut d’aplicar ERTO “igual o més que les companyies amb més història si són dels sectors més afectats”.

Pertanyin al sector que pertanyin, les lamentacions passen -en consonància amb el ritme accelerat de les startups- més ràpid en l'ecosistema emprenedor que en les companyies més tradicionals. Les empreses emergents que surten reforçades de les crisis sanitària i econòmica no se n'han ni adonat, mentre que les més afectades ja han passat pàgina. Segons Quino Fernández, "si una cosa m'agrada de l'entorn emprenedor és que de la covid-19, ja no en parlen".   

Més informació
És l’emprenedor qui tria l’inversor (i no al revés)
Set startups catalanes entre les 10 més prometedores del 2020
Avui et destaquem
El més llegit