Empreses que salven vides amb impressió 3D

La crisi sanitària ha despertat la solidaritat de moltes persones i empreses, que han impulsat iniciatives per lluitar contra la covid-19

La impressió 3D durant el coronavirus | Cedida La impressió 3D durant el coronavirus | Cedida

La crisi sanitària actual arran de la pandèmia de la covid-19 ha provocat una situació sense precedents, però també ha despertat la solidaritat de moltes persones i empreses, que han impulsat iniciatives per posar el seu granet de sorra en aquesta lluita contra el coronavirus. És el cas de moltes firmes expositores d'Advanced Factories especialitzades en impressió 3D, que estan col·laborant amb la fabricació d'accessoris mèdics que ajudin a frenar l'expansió del coronavirus.

Més info: Els empresaris (i famosos) més solidaris contra el coronavirus

El fabricant BCN3D ofereix a hospitals, centres mèdics i a la comunitat científica 63 impressores 3D per fabricar material mèdic de forma gratuïta com respiradors, mascaretes i maquinària per a hospitals. HP, global partner d'Advanced Factories, juntament amb Leitat i el Consorci de la Zona Franca, han dissenyat el primer respirador fabricat en 3D per posar-ho a la disposició del sistema sanitari. Segons les seves estimacions, es podrien arribar a produir entre 50 i 100 unitats al dia.

A més, Weidmüller col·labora amb un projecte del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell per coordinar la falta de material sanitari i està imprimint tubs per als respiradors. Per la seva banda, Intech3D està treballant en la producció de mascaretes, viseres, respiradores i altres materials per evitar la propagació del coronavirus. Tot això sota la iniciativa 3D Printing Covid-19 Task Force, un projecte que sorgeix de diferents empreses i organitzacions de diverses localitats d'Espanya que busquen contribuir a donar resposta a la falta de dispositius mèdics per combatre la pandèmia.

També destaca Coronavirus Makers, un grup d'enginyers espanyols que s'han unit per fabricar respiradores de baix cost amb impressores 3D. Una iniciativa a la qual s'hi ha unit FHIOS mitjançant l'aportació d'algorismes d'Intel·ligència Artifical per a l'optimització dinàmica de recollida del material mèdic.

Aplicació immediata

En aquest sentit, i per fomentar la col·laboració de tots els actors, Sicnova 3D ha fet una crida a qualsevol persona que disposi d'una impressora 3D a casa perquè ajudin a la fabricació d'accessoris mèdics. A més, l'empresa ha posat a la disposició de les autoritats sanitàries espanyoles tot la seva know-how tècnic, mitjans tecnològics (impressores 3D i escáneres 3D) i recursos humans per combatre la pandèmia de la covid-19. També és el cas de MasterTec i la seva divisió Asorcad, que estan treballant en el desenvolupament de solucions 3D que siguin d'aplicació immediata per lluitar contra l'expansió del coronavirus.

Tot un seguit de iniciatives i projectes de col·laboració que molts dels partners i firmes expositores d'Advanced Factories del sector del 3D printing estan engegant per ajudar en la lluita contra la covid-19.

Més informació
La revolució 4.0 del romanticisme industrial a Catalunya
Alstom subministra productes d'impressió 3D al sistema sanitari
Avui et destaquem
El més llegit